Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада остаје чврсто посвећена афирмацији нашег државног и културног идентитета

Објављено: 27.12.2018. 22:14 Аутор: Министарство културе
mkuВлада је на данашњој сједници усвојила измјене и допуне Закључка од 11. октобра 2018. године, као и Предлог мишљења на Предлог закона о измјенама Закона о јавном реду и миру, чиме је Предлог закона о државним симболима и Дану државности усклађен са Предлогом закона о измјени Закона о јавном реду и миру.

О наведеним тачкама на прес конференцији за медије говорили су министар културе Александар Богдановић и државни секреатар у Министарству унутрасњих послова Драган Пејановић.

“Измјене и усаглашавање закона су реакција на дешавања која се првенствено односе на пласирање и нетачно изношење и негирање јасно утврђених историјских чињеница у вези Црне Горе, изношење чињеница којима се нарушава територијални интегритет наше Дрзаве, а самим тим нарушавање угледа државе и њених симбола, као и на очекивања јавности да се предузму одговарајуће мјере. Влада Црне Горе остаје чврсто посвећена афирмацији државне политике која се темељи на сузбијању негативних и нарастајућих феномена у друштву, који се односе на потирање нашег државног и културног идентитета, негирање грађанског профила црногорског друштва, величања и заступања фашистичких, шовинистичких и нацистичких идеја и идеологије. ” истакао је министар Богдановић.

“Желећи да предуприједимо будућа негативна дјеловања, са посебном пажњом смо сагледали легислативу и могућности правилног реаговања, не излазећи из граница сопствене надлежности. Тако је припремљен текст Предлога закона о измјени и допунама Закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе, којом приликом се уводи обавеза устајања присутних приликом извођења химне, као и одговарајућа казнена одредба, свјесни изазова приликом примјене ове норме у пракси, али уз чврсто увјерење да не смијемо дозволити нарушавање угледа химне и непоштовање исте. Медјутим, кроз даљу сарадњу са Министарством унутрашњих послова, дошло се до бољег нормативног рјешења, те су прекршаји, односно казнене одредбе које се односе на употребу државних симбола постали саставни дио Предлога закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру. Вјерујемо у несметану примјену Закона, и сматрамо да ће његово усвајање, превасходно на превентиван начин допринијети апсолутном поштовању закона ове државе и појачати свијест градјана о поштовању њених симбола,” додао је Министар.

Државни секретар Пејановић је истакао да је Министарство унутрашњих послова је препознало потребу да се кроз увођење новог члана закона за прекршај којим се нарушава јавни ред и мир уведе и радња учињена путем огласних и рекламних објеката и паноа.

"Овом новином прописује се прекршај за објављивање на јавном мјесту непримјерених и обмањујућих садржаја који изазивају узнемиреност и негодовање грађана, путем огласних и рекламних објеката и паноа, у смислу нетачног изношења и негирања јасно утврђених историјских чињеница у вези Црне Горе, пропагирања нарушавања територијалног интегритета Црне Горе и другим случајевима, што је прецизно дефинисано у самом члану. На овај начин ће се омогућити санкционисање за истицање било ког вида непримјерног и обмањујућег садржаја који изазива узнемиреност и негодовање грађана, а осим санкције уводи се и могућност изрицања заштитне мјере уклањање наведеног садржаја,“ закључио је Пејановић.

 Линк са видео материјалом.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?