Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За санацију и адаптацију Завичајног музеја у Даниловграду опредијељено 130.000 еура

Објављено: 29.12.2018. 00:39 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић и предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић потписали су данас Уговор о финансирању пројекта „Адаптација ентеријера и санација фасаде Завичајног музеја у Даниловграду“, који представља наставак имплементације Споразума о сарадњи потписаног у марту 2018. године.

MKU

Министар Богдановић је након потписивања Уговора подсјетио да Министарство у континуитету спроводи активности којима се доприноси унапрјеђењу стања културне баштине на територији цијеле Црне Горе, као и да је у протеклом периоду реализовало и финансирало бројне пројекте из области заштите и очувања културне баштине и на територији Општине Даниловград.

„Уговор о финансирању пројекта „Адаптација ентеријера и санације фасаде Завичајног музеја у Даниловграду“, који данас потписујемо значајно ће допринијету унапријеђењу стања у којем се објекат Завичајног музеја у Даниловграду налази. У овој, некадашњој резиденцији књаза Николе Петровића, смјештена је богата археолошка збирка, као и бројне друге збирке које свједоче о насљеђу, историји и култури Даниловграда, што овом пројекту даје посебан значај. Овим чином још једном потврђујемо посвећеног Министарства културе”, навео је министар Богдановић.

Предсједница општине Даниловград, Зорица Ковачевић се захвалила у име грађана Даниловграда и у своје име и истакла да је, између осталог, потписивање данашњег Уговора резултат, како Споразума о сарадњи, тако и посјете министра културе Даниловграду. Такође, додала је да је ово прва адаптација односно реконструкција објекта након дужег временског периода и да се нада да ће цијела Црна Гора, а не само Даниловград, добити још један значајни музеј коју ће допринијети развоју културно туристичких потенцијала. Након реконструкције Завичајног музеја биће постављена Савремена стална поставка.

Закључено је и да успјешна сарадња Министарства и Општине бити настављена и у наредном периоду, као и да ће се мимо дефинисаних реализовати и бројне друге активности, а све у намјери да становници Даниловграда и туристи имају што квалитетније и разноврсније културне садржаје.

Министарство културе је за реализацију наведеног пројекта опредијелило 130.000 еура, од чега 75.000 хиљада у овој години. Општина Даниловград ће извршити санацију фасаде Завичајног музеја и адаптацију ентеријера предметног музеја. Рок за реализацију Пројекта је децембар 2019. године.

Pokrenite
Изјава министра културе Александра Богдановића
Pokrenite
Изјава предсједнице општине Даниловград Зорице Ковачевић

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?