Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић за дневни лист “Побједа”: Друштво да се позабави узроцима сиромаштва и социјалних раслојавања

Објављено: 11.01.2019. 01:24 Аутор: мрсс
Забрињава чињеница да 40% дјеце живи у трећини породица у Црној Гори које су у ризику од сиромаштва или социјалне искључености, због немања посла, ниског нивоа дохотка и слично, па је потребно да се ова категорија становника додатно оснажи за превазилажење ризика кроз радну активацију и повећањем материјалних давања, рекао је за Побједу министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић.

Коментаришући овај податак из истраживања Монстата, те истраживање према којем у Европској унији у просјеку 25 одсто дјеце живи у домаћинствима која су у ризику од сиромаштва, он је, прије свега, истакао да држава ,,посебну бригу води о породицама која имају малољетну дјецу, а која су у ризику од сиромаштва". 

Такве породице, појашњава Пуришић, имају право на материјално обезбјеђење у износу од 67,05 до 127,47 еура мјесечно, зависно од броја чланова породице, као и право на додатак за дјецу, у висини од 24,11 еура по дјетету. 

Како додаје, имају право и на накнаду за новорођено дијете у износу од 133,25 еура, накнаду по основу рођења дјетета за лице које је на евиденцији Завода за запошљавање у износу од 80,46 еура. 

На располагању им је, према његовим ријечима, и покривање трошкова исхране у предшколским установама, као и бесплатно седмодневно љетовање и зимовање за дјецу кориснике материјалног обезбјеђења које годишње користи више од 3.000 дјеце. 

Ове породице, истиче он, имају право и на субвенцију за утрошену електричну енергију, бесплатне уџбенике за дјецу која похађају основну школу и право на једнократну помоћ за превазилажење социоекономских проблема.


ИЗБЈЕГЛИ СИРОМАШТВО

За исплату материјалних давања из области социјалне и дјечије заштите у 2018. години опредијељено је око 80 милиона, од чега је највећи дио усмјерен породицама које имају дјецу. 

“Социјалним трансферима које обезбјеђује држава, стопа ризика од сиромаштва је смањена за 7,8%, захваљујући чему је око 48.000 наших грађана избјегло ризик од сиромаштва” -рекао је Пуришић.

Он је, одговарајући на питања да ли га одређени подаци из истраживања Монстата брину и што ће да предузме по том питању, истакао да су генерално резултати бољи него што је очекивао.

Но, без обзира на то што су, како каже, скоро сви трендови позитивни, вриједности неких индикатора, ипак, треба да забрину. 
Сви сегменти друштва треба озбиљно да се позабаве узроцима сиромаштва и социјалних раслојавања, како би се наставило поправљање тих индикатора. 

“Износ просјечног расположивог дохотка по особи мјесечно од 344 еура је номинално прилично низак. Посебно је тешка социјална ситуација особама које имају мање од 175 еура мјесечно, јер је то тек нешто мало изнад вриједности минималне потрошачке корпе” - казао је министар Пуришић. 

Истакао је и да је стопа ризика од сиромаштва посебно велика код незапослених и износи око 45 одсто, што такође веома забрињава, с обзиром на то да је значајан број ових особа.

Монстат је, такође, објавио да је у Црној Гори 4,4% апсолутно сиромашних људи који не могу задовољити основне потребе. У периоду 2013-2017. године, каже Пуришић, међународна линија апсолутног сиромаштва, утврђена на нивоу од 5,5 $ дневно по особи, смањена је са 9,9 одсто на 4,4%, те по особи износи 148 еура мјесечно, док минимална потрошачка корпа износи око 160 еура мјесечно по особи.

РЕАКЦИЈА

"У сарадњи са УНИЦЕФ-ом, почели смо израду свеобухватне анализе социјалне политике у Црној Гори која треба да нам укаже на правце њеног даљег развоја"-рекао је министар Пуришић.

Подаци о минималној потрошњи по особи и по домаћинству, као и стопи апсолутног сиромаштва ће бити орјентири за дефинисање адекватне социјалне политике, посебно код утврђивања нивоа материјалних давања социјално угроженим становницима истакао је он. 

Истраживање Монстата је, према његовим ријечима, јако важно и врло комплексно, а пружа доста корисних показатеља, важних за дефинисање и праћење низа јавних политика, и на државном и на општинском нивоу.

Важно је, каже Пуришић, поменути да је први пут истраживање спроведено по новој Еуростат методологији, која даје показатеље о просјечном расположивом дохотку по особи, о неједнакости у расподјели дохотка у друштву, вриједности Џини коефицијента, линији релативног сиромаштва, стопи ризика од сиромаштва.

У фокус истраживања ставља се ниво дохотка породице за разлику од досадашњих која су у фокус стављала ниво потрошње домаћинстава. 

Линија релативног сиромаштва или праг ризика од сиромаштва, сходно методологији Еуростата, је утврђен као 60 процената просјечног расположивог дохотка у Црној Гори. Због тога ово истраживање више показује дистрибуцију расположивог дохотка између друштвених група, мјерећи ниво неједнакости међу њима, а мање показује ниво сиромаштва истакао је он. 

Након што је битно смањена национална стопа апсолутног сиромаштва, ово истраживање, закључује Пуришић, пажњу институција и јавности усмјерава на нове изазове, а то су неједнакости у расподјели дохотка и ризик од социјалне искључености.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?