Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Усвојена Информација о закључивању Уговора о оснивању „Научно-технолошког парка Црне Горе“

Објављено: 17.01.2019. 23:38 Аутор: Министарство науке

Информација о закључивању Уговора о оснивању „Научно-технолошког парка Црне Горе“ усвојена је на данашњој сједници Владе Црне Горе. Директорица Директората за иновације и технолошки развој у Министарству науке, Бранка Жижић, саопштила је послије сједнице да је тиме и формално успостављена нова институција, као централна у научно-иновационом екосистему у нашој земљи, након што је крајем прошле године уговор прихватио и Управни одбор Универзитета Црне Горе.

Научно-технолошки парк представља физичку инфраструктуру – капитални објекат површине око 13.000 метара квадратних у оквиру универзитетског кампуса, али још важније, инфраструктуру која ће успоставити нове везе између привредних субјеката и универзитета.

„На тај начин желимо да подстакнемо динамику у транзицији наше привреде ка привреди базираној на знању. Научно-технолошки парк ће бити мјесто сарадње, заједничких пројеката, едукације, размјене идеја, пословних повезивања, на начин који већ постоји у нашој земљи, али није велик, доминантан, нити довољно видљив. Бројни млади људи усмјеравају се ка иновацијама као својој пословној шанси, међутим они често раде самостално, на иностраном тржишту, без већег утицаја на предузетничку и иновациону културу и шири амбијент у нашој земљи. Такође, многи искусни предузетници, иноватори и научници са квалитетним идејама, поткријепљеним дугогодишњим истраживањима и искуством, чекају нека будућа партнерства да би их остварили“, истакла је Жижић.

Намјера Министарства науке је да НТП буде мјесто на којем ће се иновативни предузетници сретати са научницима и студентима, будућим предузетницима и инвеститорима, гдје ће се реализовати перспективне пословне прилике.

„Очекујемо да ће и одређене високо-технолошке стране компаније бити заинтересоване да овдје успоставе своје хабове – мјеста за едукацију и усмјеравање запослених, као и да ће иновативни стартапови, млада предузећа са потенцијалом брзог раста и изласка на шире тржиште, у НТП-у имати своје мјесто“, казала је Жижић.

Она је нагласила да је Научно-технолошки парк умрежен и са другим активностима Министарства науке, као што су центри изврсности, Стратегија паметне специјализације и Програм подстицања иновативних стартапова.

„Очекује се да НТП буде један од најактивнијих фактора у имплементацији наших политика науке, које су повезане са иновацијама и технолошким развојем“, казала је Жижић.

Оснивачи Научно-технолошког парка су Влада и Универзитет Црне Горе, у односу 57:43%. Објекат се налази у Булевару Михаила Лалића у Подгорици, у близини зграде техничких факултета и тренутно је у фази грубих грађевинских радова. Завршетак изградње, уколико административне процедуре и грађевински радови буду текли у складу са планом, очекује се до краја 2020. године, а Влада Црне Горе ће обезбиједити средства, процијењена на износ од 8,4 милиона еура.





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?