Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Генерална директорица Бојана Бошковић: Доношење Закона о административним таксама и Закона о локалним комуналним таксама су активности Владе на унапређењу пословног амбијента

Објављено: 18.01.2019. 00:19 Аутор: Министарство финансија
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREГенерална директорица Директората за финансијски систем и унапређење пословног амбијента у Министарству финансија, др Бојана Бошковић представила је Предлог Закона о административним таксама који је на данашњој сједници усвојила Влада Црне Горе.

„Доношење Закона о административним таксама и Закона о локалним комуналним таксама су активности Владе на унапређењу пословног амбијента. Удружења послодаваца су посљедњих година указивала на проблем са овом врстом фискалитета односно парафискалитета. У том контексту је и Влада одлучила да кроз активности Савјета за конкурентност измијени ова два прописа“, изјавила је генерална директорица Бошковић.

Саопштено  је да у систему постоји 659 административних такси и да је Закон о административним таксама у периоду од 2003. до 2017. године мијењан чак 14 пута и да су сваки пут утврђиване нове таксе као посљедица нових надлежности које су добијале министарства и агенције и истакла да је досадашњи проблем представљало и то што није постојала могућност електронског плаћања административних такси и ти се услови овим законом стварају тј. електронским путем и електронским средствима ће бити могуће платити административне таксе 

Локалне административне таксе се могу утврдити само уз претходну сагласност Владе" и истакла да се Министарство финансија трудило и анализирало да препозна неколико облика докумената које издају државни органи у циљу унифицирања њихове цијене међутим анализа је показала су да се цијене за разна увјерења, дозволе или лиценци које издају државни органи крећу од 10 па до 10 000 еура те у том контексту није било могуће извршити њихово поједностављење односно обједињавање или груписање. У том смислу су препозната документа која издају државни органи за чијим издавањем влада најзначајније интересовање грађана и привреде и у том смислу су смањене административне таксе. 

Генерална директорица Бошковић је саопштила да су вршена упоређивања административних такси са таксама из земаља региона и испоставило се да Црна Гора има највиши износ ових такси и у том контексту су смањене цијене такси на сљедеће износе:

о захтјев, молба, предлог и други поднесак – смањење са 5 ЕУР на 2 ЕУР;
о жалба против рјешења – смањење са 5 ЕУР на 4 ЕУР;
о опомена – смањење са 3 ЕУР на 2 ЕУР;
о увјерење – смањење са 5 ЕУР на 3 ЕУР;
о овјера уговора – смањење са 5 ЕУР на 3 ЕУР;
о овјера пуномоћја – смањење са 5 ЕУР на 3 ЕУР;
о рјешење – смањење са 5 ЕУР на 3 ЕУР.

Предложеним текстом Закона извршено је смањење 72 таксе (11% од укупног броја), док је укинуто 49 такси (7%).  

Смањење износа такси извршено је код Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, Управе за некретнине, Завода за интелектуалну својину, Управе за инспекцијске послове, Министарства саобраћаја и поморства, Министраства одрживог развоја и туризма, Министарство просвјете и Министарство спорта. 

„По овом основу ће се смањити приходи у буџету у износу између 1,1 и 2,4 милиона еура у зависности од тога колики ће бити интезитет издавања ових врста докумената. Међутим, тај ће пропуштени приход за буџет бити анулиран додатним приходима који ће се остварити по основу издавања личних докумената јер је ово година реиздавања личних докумената“, истакла је генерална директорица Бошковић.


Такође, Влада је на данашњој сједници усвојила и Предлог Закона о локалним комуналним таксама.

„Закон о локалним комуналним таксама  је донешен 2006. године и од тада није мијењан. На основу овог Закона донијете су 23 одлуке на локалном нивоу. Постојала је неуједначена пракса општина приликом утврђивања ових такси и приликом утврђивања њихове висине. Нијесу присутне само регионалне разлике које су и природне него имамо и високе разлике у општинама за исте таксе које се налазе у истом региону. Циљ је био да се утврди боља основа за мониторинг и транспарентност утврђивања ових накнада“, саопштила је генерална директорица Директората за финансијски систем и унапређење пословног амбијента у Министарству финансија, др Бојана Бошковић.

Такође, генерална директорица Бошковић је истакла да ће локалне заједнице до 31. јула бити у обавези да донесу нове одлуке уз претходно прибављену сагласност Владе и додала да су у припреми Закона препознали и оно што су биле одлуке Уставног суда у вези са неким од одредаба овог Закона. 

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?