Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министри унутрашњих послова Црне Горе, Хрватске и Албаније договорили још тјешњу сарадњу у борби против илегалних миграција и прекограничног криминала

Објављено: 22.01.2019. 22:16 Аутор: МУП
Црна Гора, Хрватска и Албанија добро сарађују на суочавању са илегалним миграцијама и контроли граница, али виде простор за даље унапређење сарадње у борби против прекограничног криминала и посебно за имплементацију споразума са Европском обалском и граничном стражом (Фронтеx) – закључили су данас у Загребу министри унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, Давор Божиновић и Сандер Лешај.

Министар Нухоџић је на састанку посебно нагласио важност оперативне размјене информација на плану сузбијања илегалних миграција и свих облика прекограничног криминала. То је илустровао чињеницом да је протеклих година, у сарадњи са Тужилаштвом, кривичним пријавама процесуирано више од 70 лица, чланова кријумчарских мрежа који су дјеловали на територији Црне Горе.

„Наше увјерење и наш мото је: Безбједност и изазови на територији Европе су недјељиви и заједнички“, саопштио је министар Нухоџић. У том смислу, закључио да изазове миграција који имају глобалну димензију једино можемо рјешавати синергијски, ако сарађујемо оперативно и стратешки.

MUP„И даље ћемо јачати капацитете граничних полиција, модернизовати техничко опремање граница, радити на повећању прихватних капацитета, досљедно спроводити споразуме о реадмисији те усвајати шенгенске стандарде, када је у питању безбједност и надзор граница“, додао је Нухоџић. Казао је како је Хрватска далеко одмакла на шенгенском путу те да у томе може пружити помоћ Црној Гори, која је, иако мала земља, по питању илегалних миграција спремна пружити све своје расположиве ресурсе у сарадњи са земљама региона и земљама Европске уније, те закључио како је и сарадња министарстава унутрашњих послова квалитетна и интензивна, а међусобни односи искрени, отворени, партнерски, пријатељски и добросусједски, што је, такође, важан услов за квалитетно супротстављање и рјешавање ових проблема.

Домаћин састанка, министар Божиновић, рекао је да Хрватска инсистира унутар Европске уније на укључености држава нашег региона у теме које се тичу безбједносних изазова.

„Ми смо из свих, хрватских и регионалних интереса инсистирали на томе да државе Југоисточне Еуропе, а то су и државе кандидати за чланство у Европској унији, никако не буду запостављене у дијалозима који се воде на нивоу ЕУ, због тога што је то у заједничком интересу, не само у интересу земаља овог дијела Европе, већ Европе као цјелине“, рекао је министар унутрашњих послова Републике Хрватске Давор Божиновић. Указао је и на значај реализације имплементације статусних споразума с Европском обалском и граничном стражом (Фронтеx).

Министри унутрашњих послова Црне Горе, Хрватске и Албаније сагласили су се да је данашњи сусрет резултирао врло садржајним разговором и изразили задовољство постигнутим и договореним, што ће у наредном периоду имплементирати кроз радне групе, како би додатно унаприједили сарадњу, а тиме и отпорност на изазове с којима се сви заједно суочавамо.

Током састанка, разговарало се и о могућности повлачења средстава из претприступних фондова ЕУ који стоје на располагању Црној Гори и Албанији, као и о развоју заједничких, с Хрватском, приједлога везаних за јачање граничних капацитета и граничне полиције.


MUP  Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore


МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА



















Да ли вам је садржај ове странице био од користи?