Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Агробуџет за 2019. годину значајно већи – 52,4 милиона еура: Европски и домаћински, у циљу динамичнијег развоја пољопривреде

Објављено: 25.01.2019. 19:36 Аутор: МПРР

„Добра вијест за сектор пољопривреде је да Агробуџет за ову годину износи 52,4 милиона еура и да је већи за 12,4 милиона еура или 31% у односу на прошлу годину. Управо онако како смо и најавили: да ће бити обезбијеђена значајно издашнија средства и програми бесповратне подршке у циљу динамичнијег развоја наше пољопривреде“, саопштио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

На презентацији Агробуџета за 2019. годину, одржаној данас у Рвашима, потпредсједник Симовић је оцијенио да је овогодишњи Агробуџет истовремено и европски и домаћински.

„Добра вијест за сектор пољопривреде је да Агробуџет за ову годину износи 52,4 милиона еура и да је већи за 12,4 милиона еура или 31% у односу на прошлу годину. Управо онако како смо и најавили: да ће бити обезбијеђена значајно издашнија средства и програми бесповратне подршке у циљу динамичнијег развоја наше пољопривреде“, саопштио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

На презентацији Агробуџета за 2019. годину, одржаној данас у Рвашима, потпредсједник Симовић је оцијенио да је овогодишњи Агробуџет истовремено и европски и домаћински.

MPRRMPRR

У циљу што бољег искоришћавања средстава из Агробуџета, према ријечима Симовића, мјере подршке и ове године биће представљене потенцијалним корисницима на терену у непосредној комуникацији са домаћинима, предузетницима и локалним заједницама.

Овакав приступ, како је казао, биће посебна обавеза и посебна одговорност за сваког у Министарству и у надлежним управама. „Инсистираћу на теренској активности. Она је услов за боље разумијевање проблема и њихово брже рјешавање, услов да се чује и разумије порука домаћина и да се дјелује у складу са тим, да им се помогне у припреми апликација, додатно објасне процедуре како би њихови захтјеви били успјешни, да им се додатно објасни да се дефинисана правила и процедуре морају поштовати, да се правилно разумију и извуку поуке из сугестија и критика које се чују на терену. Због тога, најчешће адресе нашега рада биће адресе на којима се вриједни домаћини и предузетници носе са проблемима у потреби да побољшају своју конкурентност, да освоје нове стандарде и одрживе праксе, да се побољшају инфраструктурни и други услови за живот на селу, да се отворе нова радна мјеста, а постојећа учине одрживијим и квалитетнијим, или најкраће - да се иде НАПРИЈЕД. Те адресе су од Улциља до Пљеваља, од Катунске до Ријечке нахије, од Бањана до Вранешке долине, од Косанице до Бихора… Дакле, широм Црне Горе“, казао је Симовић додајући да се, управо, због тога Агробуџет данас представља у Рвашима, у Ријечкој нахији, на породичном имању младог фармера Бојана Шофранца.

Истичући да постоје три важна разлога данашње презентације Агробуџета на имању Шоранца, Симовић је навео да је Бојан један од 106 младих фармера који су препознали своју пословну шансу у пољопривреди. Након завршених студија на Биотехничком факултету одлучио да обнови вјековну породичну традицију узгоја винове лозе и винарске производње и за то своје опредјељење добио подршку кроз програм Млади фармер који је покренут прије двије године и са којим се, према ријечима Симовића, наставља.

Бојанове идеје и рад добар су примјер диверзификације пољопривредних активности, кроз рурални туризам, као најбољи могући вид пласмана производа на кућном прагу, што истовремено доприноси и снажењу туристичког бренда Црне Горе. И трећи разлог је што је актуелна реформа Заједничке европске пољопривредне политике усмјерена у правцу додатне подршке малим газдинствима и подршке младим фармерима. Управо у том правцу су орјентисане бројне мјере овогодишњег Агробуџета“, казао је Симовић.

Значајно више средстава за развој руралних подручја - 32,7 милиона еура

MPRRУ структури Агробуџета дефинисане су три области подршке: пољопривреда, рибарство и оперативни програми. Укупно је дефинисано 58 мјера.

У сектору пољопривреде, највећи број мјера се односи на рурални развој и то 24, у износу од 32,7 милиона еура, што значи да у овој години имамо раст средстава за подршку руралном развоју од преко 9 милиона еура или 39%.

За мјере тржишно цјеновне политике дефинисано је 10 мјера и опредијељено око 8 милиона еура, што је повећање за 1,4 милиона еура или 21% у односу на прошлу годину.

За сектор рибарства обезбијеђена је подршка у износу од 1,5 милиона еура, што је повећање око 500 хиљада еура или 49%.

За реализацију програма за безбједност хране и здравствену заштиту животиња, фитосанитарне мјере и за развој и јачање капацитета у овим важним областима усмјерено је 2,8 милиона еура, односно око 400 хиљада еура, или 17% више.

За директна плаћања дефинисано је 6 програма у износу од 7,1 милион еура што је повећање за 1,1 милион у односу на прошлу годину.

И овогодишњи Агробуџет, како је истакао Симовић, креиран је на бази анализе реализације мјера претходног Агробуџета, затим сугестија и запажања и корисника и служби за имплементацију, уз бројне препоруке од удружења произвођача и прерађивача и локалних самоуправа, које су прихваћене, на одговоран начин - у границама финансијских могућности и у сагласности са нашом аграрном политиком.

Подршка подизању конкуретности малих газдинатсва

Потпредсједник Владе истакао је да се наставља са широким обухватом корисника и у сточарској и у биљној производњи, уз доминантно учешће малих газдинстава.

Наставља се и са премијама у сточарству и субвенцијама у биљној производњи. Значајна средства биће усмјерена на подршку тржишној производњи млијека, уз подизање критеријума квалитета, као услова за добијање премија за млијеко, али и додатно повећање премија за остварени ЕУ квалитет млијека. „Због тога питање квалитета млијека биће кључни изазов у овој и у наредним годинама. То је изазов за фармере, али морају имати подршку код мљекара, савјетодавних служби, управе за безбједност хране и лабораторије за млијеко која је недавно опремљена са најсавременијом опремом уз европску подршку“, казао је Симовић.

За побољшање квалитета млијека биће усмјерене бројне мјере подршке. Наставља се са још већом подршком преради млијека на газдинству, 700 хиљада еура више у односу на прошлу годину. „Не случајно. У претходне двије године имали смо значајно интересовање за ову мјеру. Регистровано је више од 1.500 газдинстава за производњу традиционалних млијечних производа. Производи су контролисани на микробиолошку исправност, што је био значајан допринос безбједности хране у овом сектору“, казао је Симовић.

Настављамо и са подршком од 6 еуро центи по литру прерађеног млијека.

Кроз мјере тржишно-цјеновне политике опредијељена је посебна нова мјера подршке за вино, као израз потребе постепеног усаглашавања са европским моделом подстицаја у овом сектору. „Подршка реструктурирању и конверзији винограда и промоцији црногорских вина са заштићеном географском ознаком поријекла, допринијеће даљем развојном путу нашег аутентичног винског сектора, бољем позиционирању наших вина на међународном тржишту, ширењу винске културе и обогаћивању амбијента са туристичког аспекта“.

Симовић је казао да је повећана и подршка сектору пчеларства, 26 одсто.

Задржан је програм интервенције на тржишту који ће се активирати у случају да се појаве тржишни вишкови код сезонских производа. „Отворили смо могућност да у оквиру овог програма пилотирамо мјеру обезбјеђења воћа и поврћа и млијечних производа за школе у циљу побољшања прехрамбених навика код дјеце школског узраста“, саопштио је Симовић.

ИПАРД – велики инвестициони замах у пољопривреди

Он је казао да се у првој половини године очекује реализација 56 већ уговорених ИПАРД лике пројеката, као и да ће ова година бити прва година реализације великог ИПАРД-а. „Сигурни смо да ће ово бити година великог инвестиционог замаха у нашој пољопривреди, како у сектору прераде, тако и у примарној производњи. Због тога смо кроз ову мјеру планирали реализацију од 21,5 милиона еура“, казао је Симовић. Најављујући да ће у наредних десетак дана бити представљени резултати јавног позива за прераду, он је овом приликом инсистирао да се максимално убрза теренска контрола апликација по позиву за примарну производњу, наглашавајући да очекује прве уговоре најкасније крајем фебруара.

У овој години, према ријечима Симовића, амбиција је да се објаве и нови ИПАРД позиви за подршку преради и примарној производњи, као и да се убрза процес акредитације нове мјере за подршку диверзификацији активности у руралним подручјима.

Додатна брига о младим фармерима

Наставља се и са мјерама бесповратне подршке инвестицијама за које се показало велико интересовање у прошлој години: развој виноградарства и винарства, воћарства, маслинарства, повртарства, љековитог и ароматичног биља.

И ове године реализоваће се програм подршке младим фармерима, са бесповратним средствима од 10 хиљада еура по газдинству, уз задржавање повећаних премија по хектару и додатно повећаној бесповратној подршци у одређеном броју мјера за младе фармере.

Више од 2 милиона еура за руралну инфраструктуру

MPRRИзмеђу осталог, значајан раст средстава је за мјере побољшања квалитета живота на селу. За око милион еура су повећана средства за изградњу инфраструктуре и за ту намјену ће бити усмјерено 2.260.000 еура.

Дио и овогодишњег Агробуџета су програми подршке општим сервисима у пољопривреди, као и подршка старачким домаћинствима.

У оквиру програма који се реализују преко Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, посебно видљив прогрес у овој години очекује се у оквиру Програма јачања капацитета, кроз реализацију пројекта МИДАС ИИ. „Отпочећемо припреме за изградњу и опремање нове фитосанитарне лабораторије и створити претпоставке за почетак великог и значајног пројекта – безбједног одлагања нуспроизвода животињског поријекла“, казао је Симовић.

Лично ћу обићи све административне адресе за које добијем примједбе од корисника

Истичући да је пољопривредна производња веома комплексна и захтјевна у свим фазама, Симовић је казао да је обезбјеђена значајна бесповратна подршка за све секторе и да се, истовремено, јачају административни капацитети у служби корисника те подршке.

У наредном периоду лично ћу обићи административне адресе које корисници препознају да би могле бити ефикасније и ажурније. Све што не буде ваљало - мијењаћемо одмах. У пољопривредној производњи вријеме има изузетан значај и један дан је често велики, а некада и пресудан, а камоли недјеље или мјесеци“, поручио је Симовић.

Он је додао и да су посредством ИРФ-а обезбијеђена значајна повољна средства за предфинансирање и да се заједнички ради на даљем унапређењу доступности, ефикасности и процедура за добијање средстава.

„Свима нама: и домаћинима и предузетницима и администрацији, остаје само да вриједно и посвећено партнерски радимо на достизању постављених циљева. Ако ико зна шта је напоран и посвећени рад, то су вриједни домаћини и предузетници. Због тога, сигуран сам да успјех неће изостати и да ћемо заједно обиљежавати нове искораке“, поручио је Симовић.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?