Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дебата о поглављу 29: Модернизацијом царинске службе до безбједних граница и лакше трговине

Објављено: 25.01.2019. 19:32 Аутор: КЕИ
Црна Гора је у области царинске политике у великој мјери ускладила своје законодавство са европским, а модернизација царинске службе остаће приоритет и у овој години, како би, уз већи обим међународне трговине и подизање животног стандарда, црногорско друштво било безбједно, поручено је на дебати поводом поглавља 29 – Царинска унија.

У Подгорици је данас, у оквиру пројекта ЕУ4МЕ који финансира Европска унија, а спроводи УНДП, организована јавна дебата о поглављу 29 и значају царинске уније за грађане и привреду.

KEI
 
Главни преговарач Александар Дрљевић подсјетио је да је Црна Гора крајем 2014. године отворила преговоре у 29. поглављу и да су том приликом дефинисана три завршна мјерила за затварање овог поглавља, која се односе на даље усклађивање с европским законодавством и његову примјену, као и постизање напретка у развоју међусобно повезаних ИТ система, што је и главни изазов.

„Када је ријеч о црногорским привредницима и предузетницима, уклањањем царинских баријера, пружиће се шанса за несметано пласирање производа, чиме ће бити олакшан извоз домаће робе на тржиште од око 500 милиона потрошача. Умрежавање привредних субјеката и повећање извоза ће се позитивно одразити на трговински биланс и цјелокупни пословни амбијент у Црној Гори. С друге стране, наши грађани ће имати приступ квалитетнијим производима из земаља ЕУ по знатно нижим цијенама усљед повећане конкурентности“, додао је Дрљевић.

KEI

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, подсјетио је да ЕУ, кроз финансирање пројекта имплементације Новог компјутеризованог транзитног система (НЦТС), који је и основ за успостављање других неопходних ИТ система, подржава Владу Црну Горе у захтјевном и скупом задатку успостављања ефективне контроле на границама, у циљу заштите црногорских грађана, јавног здравља, животне средине и културног наслијеђа.

Указао је да је Црна Гора у овој области доста постигла, али да у одређеним областима треба још напретка, посебно кад је у питању спровођење мјера за олакшавање трговине и рад на изградњи капацитета царинских службеника и обезбјеђивању и адекватног особља.

KEI

Директор Управе царина Владан Јоковић истакао је да су повећан обим међународне трговине и глобалне пријетње, као што су тероризам, организовани криминал и трговина опасним материјама, довели до великих промјена у улози и надлежностима царинских служби, које данас представљају прву линију одбране против бројних криминалних организација. Због тога је, основни задатак царинске службе да осигура потребну равнотежу између заштите друштва и олакшања трговине, додајући да развој ИТ система представља главни изазов у овом преговарачком поглављу, имајући у виду да су за то потребни вријеме и велика финансијска улагања.

„Рад на стратешким пројектима, испуњавање обавеза са ЕУ агенде, поједностављење царинских процедура, даље јачање сарадње са привредним окружењем и бескомпромисан однос институције у погледу снажења интегритета су приоритети и у 2019. години, како би процес модернизације царинске службе био настављен планираном динамиком“, поручио је Јоковић.

KEI

На панелу на тему: „Значај царинске уније за грађане и привреду“, су говорили декан Економског факултета проф. др Никола Миловић, проф. др Владимир Савковић са Правног факултета, потпредсједница Привредне Коморе Црне Горе Љиљана Филиповић, представница фирме „ Стадион доо Подгорица“, Снезана Терзић, као и представници царинских служби Словеније и Црне Горе Јоже Кавчић и Татјана Вујисић.

Видео материјал са јавне дебате је доступан на серверу Владе и сајту Канцеалрије за европске интеграције.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ









Да ли вам је садржај ове странице био од користи?