Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 107. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
         
Влада Црне Горе је на 107. сједници, којом је предсједавао потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић, усвојила Програм рада Владе за 2019. годину чије је кључно опредјељење стварање услова за раст животног стандарда грађана.

Усвојени су Извјештај о реализацији Програма приступања Црне Горе Европској унији 2018-2020, за 2018. годину и Предлог програма приступања Црне Горе Европској унији 2019-2020 (ППЦГ). ППЦГ је стратешки документ који обухвата 33 преговарачка поглавља у табеларном приказу. Како се правна тековина Европске уније константно мијења и развија, а имајући у виду динамику преговарачког процеса, Програм приступања се на годишњем нивоу прилагођава промјенама у оквиру процеса развоја права ЕУ. У складу с тим, приступљено је изради ППЦГ-а за 2019 – 2020, како би овај документ био усклађен с актуелним мандатом Владе и другим кровним документима.

Влада је усвојила Двадесети квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период октобар – децембар 2018. Извјештај обухвата најважније догађаје из процеса приступања Црне Горе, који се односе на политички дијалог Црне Горе с Европском унијом, преговоре о приступању Црне Горе ЕУ, информисање јавности о процесу приступања Унији, активности Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању, усклађивање законодавства Црне Горе с правном тековином Европске уније и Инструмент за претприступну подршку – ИПА. Извјештај се просљеђује члановима Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, с циљем редовног и свеобухватног информисања о процесу преговора Црне Горе и размјене мишљења о актуелним темама и изазовима преговарачког процеса.

Усвојен је Осми полугодишњи извјештај о реализацији Акционог плана за 23. преговарачко поглавље - Правосуђе и темељна права за период јул - децембар 2018. с Петим полугодишњим извјештајем о реализацији Оперативног документа за спрјечавање корупције, као и Осми полугодишњи извјештај о реализацији Акционог плана за 24. преговарачко поглавље – Правда, слобода и безбједност за период јул – децембар 2018. године.

Влада је усвојила Информацију о субвенционирању рањивих купаца електричне енергије, упознала се са Упутством о поступку и начину спровођења програма субвенционирања рачуна за електричну енергију, који ће се примјењивати од 1.04.2019. године до 31.12.2019. године. 

Влада је дала сагласност да се од 1. јануара до 31. марта 2019. године примјењује важеће Упутство о поступку и начину спровођења програма субвенционирања рачуна за електричну енергију чиме је Влада наставила одговорно спровођење социјалне политике.

Донијета је Уредба о критеријумима за унутрашњу организацију и систематизацију послова у органима државне управе, којом се прописује да се унутрашња организација и систематизација органа државне управе утврђује зависно од обима, врсте и сложености послова и на начин којим се обезбјеђује ефикасно и економично вршење послова државне управе.

Влада је донијела Прелазни акциони план за 2019. годину за наставак реализације активности из Стратегије сузбијања насилног екстремизма 2016-2018. година и усвојила Извјештај о имплементацији Акционог плана за 2016-2018. године. Циљ доношења Прелазног акционог плана за 2019. годину је да се обезбиједи наставак имплементације кључних елемената Стратегије сузбијања насилног екстремизма 2016-2018. године, у складу с новим правним оквиром за стратешко планирање, чиме се промовише принцип економичности и рационалног планирања политика. Овим планом је дефинисано 8 оперативних циљева, односно 28 активности за реализацију четири стратешка циља: Адекватно разумијевање покретача радикализације у циљу превенције; Јачање капацитета и успостављање дјелотворних механизама координације међу одговорним институцијама на националном и међународном нивоу; Спровођење активности као одговор на покретаче радикализације – сузбијање радикализма и насилног екстремизма и Спровођење мониторинга и евалуације у циљу елиминисања посљедица насилног екстремизма и тероризма и планирања будућих активности.

Донијета је и Одлука о давању шума у државној својини на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, за 2019. годину. Овим документом се шуме у државној својини дају на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, у складу са извођачким пројектима у подручним јединицама Пљевља, Рожаје, Беране, Жабљак, Колашин, Бијело Поље, Петњица, Андријевица, Никшић, Плужине, Шавник, Мојковац, Плав, Подгорица и Даниловград за 2019. годину. Продаја ће се спровести у поступку јавног надметања, путем Јавног позива (тендерском продајом).

Влада је усвојила Информацију о активирању Државне гаранције издате у корист Европске инвестиционе банке (ЕИБ), а за потребе кредитног аранжмана између ЕИБ-а и Инвест банке Монтенегро АД Подгорица. Према издатим гаранцијама Влада је преузела исплату доспјелих потраживања Европске инвестиционе банке према Инвест банци Монтенегро АД у износу од 2.253.720,03 еура. Министарство финансија ће након исплате гарантоване суме, без одлагања, обавијестити Заштитника имовниско-правних интереса Црне Горе и доставити потребну документацију, како би исплаћена сума била пријављена у стечајну масу Инвест банке Монтенегро АД Подгорица у стечају.

У дискусији, у којој је учествовало више чланова Владе, истакнуто је да Црна Гора биљежи снажан привредни раст, један од највећих у Европи, да се повећава стопа запослености и да бројни економски параметри потврђују успјешну економску политику Владе, да је финансијски систем Црне Горе стабилан, те да га догађаји у двије пословне банке не могу угрозити.

Захваљујући успјешној економској политици Влада је кадра да и ове обавезе реализује без икакве опасности по финансијски систем државе – саопштио је потпредсједник Владе Милутин Симовић закључујући ову тачку дневног реда.

Усвојена је Информација о Допуни Финансијског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије за Национални програм ИПА 2011 и прихватила Допуну Споразума којом је предвиђен продужетак рока за имплементацију пројекта Изградња канализационог колектора у Бијелом Пољу. С обзиром на то да су сви радови на изградњи колектора завршени крајем октобра 2018. године, потребно је продужење рока за отклањање недостатака и рока за плаћање за по годину дана, тј. до 21. јануара и 5. јула 2020. године респективно. Тиме ће извођач радова имати формално-правно дефинисану обавезу да у оквиру тог рока уклони уочене недостатке, што је редовна процедура у оквиру уговора о радовима, дефинисана правилима уговарања у централизованом систему управљања фондовима ЕУ.

Влада је образовала Координациони одбор за пренос посмртних остатака потомака династије Петровић Његош. Координациони одбор, образован као привремено радно тијело Владе, чине предсједници Црне Горе, Скупштине Црне Горе и Владе Црне Горе, потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде, министри културе, вањских и унутрашњих послова, одбране, финансија, за људска и мањинска права и здравља, принц Никола Петровић Његош, градоначелник Пријестонице Цетиње, предсједник Црногорске академије наука и умјетности, ректор Универзитета Црне Горе, директори ЈУ Народни музеј Црне Горе и Управе за заштиту културних добара и др Александар Чиликов, проф. др Живко Андријашевић, мр Драгутин Паповић, проф. др Рифат Алихоџић, Павле Горановић и Димитрије Поповић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?