Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић и амбасадор Орав пустили у рад најсавременију опрему у Лабораторији за мљекарство: Достижемо ЕУ стандарде квалитета за добро фармера, прерађивача и потрошача

Објављено: 01.02.2019. 18:00 Аутор: МПРР

MPRRЛабораторија за мљекарство, која се налази на Биотехничком факултету у Подгорици, опремљена је најсавременијом опремом и биће један од важних сегмената унапређења квалитета сировог млијека у Црној Гори и обезбјеђивања стандарда ЕУ у тој области. 

Набавку опреме, вриједне 400.000 еура подржала је ЕУ из претприступних фондова, кроз Пројекат „Подршка ветеринарском сектору. Почетак рада на новој опреми обиљежили су данашњом посјетом Лабораторији потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и амбасадор ЕУ у Црној Гори Аиво Орав.

Потпредсједник Симовић је изразио задовољство што је реализован још један заједнички и вриједан пројекат који ће допринијети даљем достизању ЕУ стандарда, конкретно европског квалитета млијека, а који ће донијети бенефите црногорским фармерима, прерађивачима и потрошачима.

 „Радује ме што смо данас заједно на Биотехничком факултету. Заједно – наши европски партнери, Влада Црне Горе и Универзитет Црне Горе. Исказујем захвалност Европској комисији за опредијељену значајну подршку за набавку нове опреме. Савремена опрема додатно ће ојачати техничке капацитете лабораторије, анализе узорака биће прецизније и поузданије и за фармере и за мљекаре, а потрошачима ће се осигурати још безбједнији и квалитетнији млијечни производи“, казао је потпредсједник Симовић.

Он је истакао да ће се, заједно са вриједним домаћинима, мљекарама и стручним службама, радити и даље на осталим сегментима који треба да унаприједе наш мљекарски сектор.

У том циљу, како је казао, реализоваће се и бројне мјере подршке које су обезбијеђене у овогодишњем Агробуџету. То су: премије за откупљено млијеко, уз повећане премије за ЕУ квалитет; подршка мљекарама за откуп; бесповратна подршка за набавку опреме за мљекарство; бесповратна подршка за набавку сточног фонда; бесповратна подршка за набавку механизације. Посебно значајна подршка, према ријечима Симовића, је бесповратна подршка и примарној производњи и преради, кроз реализацију великог ИПАРД-а.

„Сигуран сам да ћемо заједно, вриједним и одговорним радом, остварити постављени циљ и да ћемо достићи европске стандарде квалитета млијека. За добробит и фармера и прерађивача и потрошача“, поручио је потпредсједник Владе.

Амбасадор ЕУ у Црној Гори Аиво Орав, такође је изразио задовољство због обиљежавања почетка рада Лабораторије са новом опремом која, како је казао, представља најновију технологију за анализу сировог млијека и потпуно задовољава стандарде које захтијева Европска унија.

Драго ми је да могу рећи да се са овом опремом црногорска лабораторија за млијеко ни на који начин не разликује од било које лабораторије те врсте у државама чланицама ЕУ“, казао је амбасадор.

Он је казао да је анализа квалитета сировог млека неопходна како би се осигурало да фармери произведу млијеко најбољег квалитета, од којег ће се производити и квалитетни мљечни производи. Он је додао да су анализе важне како би се искључили ризици по људско здравље, али и да се осигура здравље и добробит животиња.

 

MPRRMPRR

 

Амбасадор Орав је казао да је ЕУ најзначајнији партнер Црне Горе када је у питању реформа ветеринарског сектора. Подсјетио је да је данашња донација дио вец́е подршке ЕУ црногорском ветеринарском сектору, укупне вриједности 2,3 милиона еура.

 

„Осим заједничких напора на унапређењу квалитета сировог млијека, подржавамо Црну Гору да достигне ЕУ стандарде везане за системе ветеринарске контроле, здравље и добробит животиња, искорјењивање бјеснила и побољшање контроле залуталих и напуштених паса“, истакао је амбасадор Орав.

 

MPRRMPRR

 

Амбасадор се захвалио потпредсједнику Симовићу, представницима Универзитета и Лабораторије за мљекарство на досадашњој доброј сарадњи и изразио увјерење да ће даљи заједнички рад бити, такође, успјешан.

Представници Универзитета Црне Горе - предсједник УО проф. др Душко Бјелица, проректорка проф. др Наташа Костић, декан БТФ-а др Миомир Јовановић истакли су значај унапређења лабораторијских капацитета за активности ове високо – образовне установе и усавршавање кадрова.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?