Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за портал

Објављено: 22.11.2018. 21:00 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Трећи Округли сто на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби“, Министарство одрживог развоја и туризма, одржало је у уторак 20. 11. 2018.године на Цетињу. Поред представника Министарства и Пријестонице Цетиње, Округлом столу присуствовали су и представници општина Мојковац, Даниловград, Колашин и Главног града Подгорице, као и представници НВО која се баве питањима лица са инвалидитетом: Удружење младих са хендикепом Црне Горе, Удружење параплегичара Цетиње, Савез слијепих Црне Горе и НВО „СРЦЕ“ Мојковац.

Након уводног дијела који су имали представници Министарства, представници локалних управа су саопштили активности које су спроведене на локалном нивоу у току 2018 , као и о планираним активностима за 2019 годину .Том приликом констатовано је да је Пријестоница Цетиње урадила Акциони план за ОСИ и да зграда локалне управе има приступну рампу на главном улазу. У приземљу је прилагођен грађански биро, али није омогућено кретање по спратовима гдје се налазе бројни органи. Већина објеката у јавној употреби у Пријестоници и даље је неприступачна. Израда Акционог плана у Општина Коласин је у фази Нацрта. Објекти у јавној употреби на локалном нивоу дјелимичмо прилагодјени. Општина Мојковац у 2019 години планира израду Локалног акционог плана за прилагодјаванје објеката у јавној употреби лицима са инвалидитетом као и израду приступних рампи за пјесачку стазу у спортској зони. Такође планирано је прилагодјаванје раскрсница и пјесачких прелаза особома са инвалидитетом у самом центру града. У Општини Даниловград приводе се крају радови на постављању рампе на згради општине, а у наредном периоду планирана је реконструкција тротоара, раскрсница и тргова. У Главном град Подгорица - Зграда градског парламента је приступачна за ОСИ и доступне су све шалтерске службе. Урадиће се идејни пројекат за плато око аутобуске станице, за шеталисте око обала ријека Мораче и Рибнице као и за Градски стадион (источна трибина) и пословни простор „Беко“.

Представници НВО сектора истакли су да, поред приступних рампи, које су само један од елемената приступачности објектима, треба обратити пажњу и на тактилне стазе водиље, звучну сигнализацију и натписе на Брајевом писму. Такође инсистирали су да јавни превозници имају на располагању одређени број аутобуса који би били доступни лицима са инвалидитетом и да је потребно поставити више семафора са звучном и свјетлосном сигнализацијом у граду.

На крају, закључено је да постоји позитиван помак у овој области, и да је потребно наставити са активностима у циљу доношења Акционих планова и реализације истих, како би се објекти у јавној употреби учинили приступачним за лица са инвалидитетом .

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?