Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана прва сједница новог састава Црногорске националне комисије за УНЕСЦО

Објављено: 27.02.2019. 22:17 Аутор: МКУ
Данас је на Цетињу, у Министарству културе, одржана прва сједница новог састава Црногорске националне комисије за УНЕСЦО. Сједницу је сазвао предсједник Комисије и министар културе, Александар Богдановић, са циљем да се размотри стање очуваности Природног и културно-историјског подручја Котора и Националног парка Дурмитор, али и информације о осталим програмима и пројектима од значаја за дјелокруг рада УНЕСЦО.

У свијетлу Извјештаја Реактивне мониторинг мисије за Природно и културно-историјско подручје Котора, који је недавно стигао и позитивно оцијењен, те имајући у виду недавну посјету министра Богдановића сједишту УНЕСЦО у Паризу, Црногорска национална комисија за УНЕСЦО је са задовољством констатовала значајан напредак остварен на плану имплементације захтјева УНЕСЦО спрам Подручја, започет Акционим планом за постизање Одлуке Комитета за свјетску баштину усвојене у Истанбулу, 2016. године. Оцијењено је да је значајан рад остварен на унапређењу институционално-правног унапређења, али да предстоје значајне активности како би се помак остварио и у самом простору Подручја. Посебан акценат стављен је на неопходност интензивније сарадње свих актера који дјелују у Подручју, на што указује и Извјештај мисије. Комисија је као посебно важно оцијенила што је изузетно прецизан и што даје смјернице за даља поступања, посебно у погледу израде Просторно-урбанистичког плана општине Котор и ревизије Менаџмент плана Природног и културно-историјског подручја Котора.

MKU     

Национална комисија је прелиминарно анализирала Извјештај Савјетодавне мисије УНЕСЦО за Национални парк Дурмитор, те оцијенила да такође треба поспјешити сарадњу свих заинтересованих страна, како би се пробудила заједничка одговорност у односу на заштићени простор, те како активности не би биле појединачно имплементиране, већ у садејству свих институција.

Црногорска национална комисија за УНЕСЦО разматрала је и активности поводом имплементације два међудржавна менаџмент плана који се односе на транснационалне номинације: Стећци-средњовјековна гробља и Венецијанска утврђења од XВИ до XВИИ вијека. Закључено је да су транснационалне номинације изузетно важан модел сарадње како за институције унутар Црне Горе, тако и за међународну сарадњу.

MKU

Комисија се упознала са процесом номинације Бокељске морнарице за упис на Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства, те оцијенила да је од изузетне важности чињеница да је Црна Гора, као своју прву номинацију за ову листу, номиновала дванаестовјековну традицију Бокељске морнарице, једног од најрепрезентативнијих нематеријалних културних добара Црне Горе.

Комисија је разматрала и програме Човјек и биосфера, ДИКТАС као и актуелне програме из области образовања и науке.

Закључено је да треба дати снажну подршку институцијама да интензивирају активности на примјени свих ратификованих конвенација, са посебном пажњом на Конвенцију о заштити свјетске природне и културне баштине.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?