Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 111. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фото: 111. сједница Владе Црне Горе (47,6 МБ)

Видео: 111. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Влада Црне Горе је данас, на 111. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, донијела Стратегију за борбу против трговине људима за период 2019-2024. године и Акциони план за имплементацију Стратегије за 2019. годину. Стратегија представља националну политику борбе против трговине људима у предстојећем петогодишњем периоду у областима: превенције, заштите жртава, кривичном гоњењу, партнерства, коориднације и међународне сарадње. За разлику од претходних докумената нова Стратегија садржи анализу тренутног стања на плану борбе против трговине људима, као и пресјек преосталих изазова и препорука за даље дјеловање у циљу постизања већег степена ефикасности цјелокупног система борбе против трговине људима. Реализацијом циљева за период 2019-2024. године унаприједиће се ефикасност и функционалност система превенције, идентификације, заштите, помоћи и праћења жртава трговине људима са посебним фокусом на дјецу, као и ефикасност истрага, кривичног гоњења и кажњавања у складу са кривичним законодавством. У Акционом плану за 2019. годину разрађени су постављени циљеви Стратегије, при чему су дефинисане конкретне активности, носиоци, динамика, потребна финансијска средства, као и индикатори резултата.

Донијет је Акциони план за спровођење Шенгенског акционог плана за 2019. годину и усвојен Извјештај о имплементацији Шенгенског акционог плана за 2018. годину. У расправи је исказано задовољство високим процентом реализације мјера предвиђених за 2018. годину који износи 90,48 одсто. У извјештајном периоду утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли, чијим ће се усвајањем унаприједити нормативни оквир и испунити обавезе које су предвиђене Шенген акционим планом. Успјешно је имплементиран нови Закон о странцима, који је на квалитетан начин уредио улазак и излазак, као и кретање и боравак странаца у Црној Гори, у складу са међународним стандардима и обавезама преузетих из АП за поглавље 24. Унапријеђени су капацитети за прилив тражилаца азила и појачана сарадња са међународним партнерима по питању њиховог збрињавања; унапријеђене су активности и капацитети граничне полиције, као и прекогранична полицијска сарадња и активности на сузбијању прекограничног организованог криминала. Фокус новог Плана, поред осталог, биће усмјерен и на реализацију мјера за које је предвиђено финансирање из средстава ЕУ, у износу од 8 милиона еура.

Влада је утврдила Предлог одлуке о доношењу Измјена и допуна Државне студије локације „Сектор 5“. Подручје планског документа чини дио насеља Кумбор, приобалног подручја општине Херцег Нови. Израдом Измјена и допуна ДСЛ, којом су интегрално сагледани и анализирани сви елементи намјене и организације коришћења простора, створени су услови за изградњу и подстицање даљег развоја ширег подручја. Кроз Измјене и допуне ДСЛ су обезбјеђени услови за валоризацију вриједног дијела обале уз поштовање смјерница које произилазе из законске регулативе и свих докумената који се односе на заштиту природе и културног насљеђа.

Донијета је и Одлука о изради Измјена и допуна Државне студије локације "Рт Ђеран - Порт Милена", Општина Улцињ. Иницијативу за измјене и допуне ДСЛ поднијело је Министарство пољопривреде и руралног развоја ради уношења у плански документ рибарске луке на овој локацији и побољшања услова рибарства, у оквиру имплементације Другог пројекта институционалног развоја и јачања пољопривреде (МИДАС лл). Такође, циљ измјена и допуна ДСЛ је да се преиспитају урбанистичка рјешења у оквиру важећег документа и сходно развојним потребама створе плански предуслови за развој туризма, сузбијање неконтролисаног ширења насеља, очување идентитета насеља, те побољшање садржаја друштвеног стандарда и комуналне инфраструктуре.


У складу са чланом 185 став 2 Закона о планирању простора и изградњи објеката („Сл.лист ЦГ“ број 64/17, 44/18 и 63/18), Влада је дала Сагласност Управи за саобраћај, за извођење припремних радова за грађење сложеног инжењерског објекта – Реконструкција пута Диноша-Цијевна Затријебачка. Пут дужине 17,3 км ће, планираном реконструкцијом, бити проширен са садашњих 2,50 - 4,00 м на 6,10 м ширине, биће повећан радијус у оштрим кривинама и смањењени уздужни нагиби. Реконструкција поразумијева, између осталог, и изградњу потпорних и обложних зидова, плочастих и цјевастих пропуста и колектора за прикупљање атмосферских вода са коловоза кроз насеље, које се пречишћавају преко сепаратора уља и нафтних деривата.


Донијет је Програм употребе средстава за управљање водним ресурсима за 2019. годину. За финансирање обавеза и потреба за управљање водним ресурсима у 2019. години, Програмом су предвиђена средства у износу од 200.000 еура, која ће бити усмјерена на: израду планске и пројектне документације у овој области; заштиту од штетног дејства вода; подршку пројектима водоснабдијевања у безводним подручјима и за функционисање Програма.

Влада је дала и сагласност на Програм рада и план доношења црногорских стандарда за 2019. годину, са Уговором о извођењу. У циљу брже интеграције у међународне и европске токове, Институт за стандардизацију Црне Горе, као национално тијело за стандардизацију, има обавезу и задатак да осмисли, организује и изврши хармонизацију црногорских стандарда и сродних докумената са међународним и европским стандардима и сродним документима, поштујући европска и међународна нормативна акта.

Усвојена је Информација о потреби потписивања Конвенције о кривичним дјелима која се односе на културна добра. Поводом 70. година постојања Савјета Европе отвара за потписивање неколико конвенција/протокола на 129. Састанку Комитета министара 16-17. маја 2019. године у Хелсинкију, међу којима је и Конвенција о кривичним дјелима која се односе на културна добра. Потписивање Конвенције је дио пакета мјера на јачању заштите културних добара у Црној Гори у циљу спречавања и борбе против уништења, наношења штете и кријумчарења културних добара кроз криминализацију одређених дјела, затим јачања превенције криминала и одговора кривично-правног система на сва кривична дјела у вези са културним добрима, као и унапређења домаће и међународне сарадње у борби против кривичних дјела у вези са културним добрима.

Влада је усвојила Извјештај са 34. сједнице Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем и подржала спровођење реформе Националног савјета у Државни савјет и успостављање Канцеларије за одрживи развој.

Министарка без портфеља и предсједница Комисије за процјену штете од елементарних непогода Марија Вучиновић поднијела је Влади Усмену информацију о штетама насталим услед олујног вјетра 23. фебруара 2019. године. Тим поводом, Влада је на име интервентне помоћи за санирање штете настале усљед посљедица прошлонедјељног орканског вјетра издвојила укупно 40.000 еура за Клинички центар Црне Горе, Специјалну болницу за плућне болести „Др Јован Булајић“ у Брезовику и шест домова здравља у Подгорици, као и 90.000 еура помоћи погођеним пољопривредницима у Даниловграду, Голубовцима и Тузима – по 30.000 за сваку општину.

Влада је, због персоналних измјена, донијела Одлуку о измјени Одлуке о оснивању Националног одбора за олакшице у ваздушном саобраћају, Одлуку о допуни Одлуке о оснивању Националног одбора за управљање ваздушним простором и Одлуку о измјени Одлуке о оснивању Националног одбора за управљање сигурношћу у ваздушном саобраћају.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?