Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић: Сви субјекти друштва морају бити уједињени у борби против трговине људима

Објављено: 01.03.2019. 02:52 Аутор: МУП
Поводом Стратегије за борбу против трговине људима за период 2019-2024. која је усвојена на данашњој сједници Владе, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић је, гостујући у емисији Зумирање на Јавном сервису саопштио да овај стратешки документ показује одлучност Владе да се ефикасно ухвати у коштац са свим аспектима трговине људима. Нагласио је да борба против трговине људима захтијева координацију свих субјеката друштва: државних органа, локалне заједнице, невладиног сектора, медија, грађана. У борби против трговине људима морамо бити уједињени - поручио је Нухоџић.

Говорећи о превенцији, министар је казао да ће посебна пажња бити посвећена мјерама које су усмјерене на дјецу, као најрањивију категорију, и то кроз увођење акредитованих програма обуке за наставнике, као и едукације за све структуре у кривичном поступку у односу на стање дјетета жртве. Као посебно важну активност, извијестио је да Министарство унутрашњих послова, у сарадњи са Министарством просвјете, планира да реализује пројекат, како би кроз предавања полицијских службеника у школама, учили дјецу како да се заштите, како да не постану жртве, како да препознају и избјегну радну и сексуалну експлоатацију. У контексту заштите жртава, биће интензивиране и активности на јачању капацитета посебне јединице у Управи полиције која се бави сузбијањем кријумчарења и трговине људима и илегалним миграцијама.

Такође, министар је најавио формирање специјализованог мултисекторског тијела за формалну идентификацију жртава трговине људима, које ће омогућити да се тежиште идентификације жртава пребаци на аспект људских права. Једна од новина је и идентификација центара безбједности, одјељења безбједности, тужилаштва и судова којима су потребне посебне просторије за узимање исказа од дјеце која су жртве трговине људима. У дијелу кривичног гоњења, фокус ће бити на спровођењу заједничких истрага са земљама поријекла, транзита и дестинације формирањем заједничких истражних тимова.

Како је министар оцијенио, један од значајних корака који ће допринијети ефикаснијем процесуирању починилаца овог кривичног дјела, је формирање Оперативног тима за борбу против трговине људима, који већ даје резултате. С тим у вези, министар је изразио захвалност Амбасади САД-а и Канцеларији ИЦИТАП-а у Подгорици на исказаној спремности у дијелу пружања подршке на пољу размјене искустава и јачању материјално – техничких капацитета Оперативног тима.

У наставку, министар је констатовао да се у континуитету остварује добра сарадња са цивилним сектором, а потврда тог партнерства је квалитетна имплементација Споразума о међусобној сарадњи између државних институција и шест невладиних организација, рад СОС телефона за жртве трговине људима, као и побољшање услуга које стоје на располагању жртвама у Склоништу за жртве и потенцијалне жртве трговине људима.

Бољој процјени и бржој реакцији на потенцијалне криминалне пријетње, међу којима је и опасност од трговине људима, доприноси и успјешна имплементација Шенгенског акционог плана, саопштио је министар, истичући да је испуњено преко 90 одсто планираних мјера. Кроз набавку савремене опреме, технике и возила, појачан је надзор границе и унапријеђен рад Граничне полиције, а у плану је реализација пројеката изградње и реконструкције граничних прелаза (Ранче, Шћепан Поље и Враћеновићи) и објеката за детаљнију контролу уласка и изласка из земље, у правцу што боље превенције прекограничног криминала и свих облика кријумчарења.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?