Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Чланство у НАТО препознато као један од кључних елемената нове Стратегије одбране

Објављено: 07.03.2019. 21:02 Аутор: мод

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Приједлог стратегије одбране Црне Горе, најзначајнијег стратешког документа на пољу одбране. „Овим документом дугорочно се усмјерава развој система одбране Црне Горе и ангажовање одбрамбених ресурса у одговору на савремене безбједносне изазове, ризике и пријетње“ казао је на данашњем пресу у Влади министар одбране, мр Предраг Бошковић.

Он је том приликом представио два од укупно пет докумената из домена одбране који су данас били предмет Владиног разматрања: Приједлог стратегије одбране Црне Горе и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Војсци Црне Горе.

Министар је подсјетио да је актуелна Стратегија одбране донијета прије више од десет година, те да ју је било неопходно ревидирати имајући у виду да су се у међувремену десиле значајне промјене у геостратешком и безбједносном окружењу. Нови стратешки оквир, казао је министар, омогућава даљи развој одбрамбеног система, а чланство у НАТО се препознаје као један од кључних елемената тог концепта. 

„Приједлог стратегије одбране уважава актуелне и будуће одбрамбене потребе Црне Горе. У документу се даје јасна визија заштите независности, суверености и државне територије Црне Горе, уз интегрисано ангажовање свих националних капацитета и способности и подршку савезника. Стратегија имплементира и визије НАТО стратегијског концепта, нарочито када је у питању допринос развоју и способностима Алијансе, као и очувању мира и безбједности у региону и свијету“, казао је министар Бошковић.

Приједлогом нове Стратегије извршена је процјена утицаја стратешког безбједносног окружења на систем одбране, дефинисани су стратешки одбрамбени циљеви, концепт одбране, стубови и елементи њеног система, мисије и задаци Војске Црне Горе, као и визија њеног развоја, начела организације и организационе структуре. Ту је потенцирана и потреба развоја система кризног управљања и јачања отпорности државе и друштва на различите облике угрожавања.

Стратегија одбране намијењена је свим субјектима система одбране.

„Цијенимо да је израђен квалитетан документ, са јасном визијом развоја система одбране, како на националном, тако и у оквиру система колективне безбједности. Приједлог стратегије одбране је у потпуности усклађен са Стратегијом националне безбједности, коју је Скупштина донијела крајем 2018. године“, закључио је министар.

Важећи Закон о Војсци Црне Горе донијет је 2017. године. Бошковић је казао да су разлози за његове измјене и допуне усаглашавање са стратегијским документима у области безбједности и одбране, прописивање службе у резервном саставу Војске Црне Горе, војне обавезе грађана Црне Горе, послова Генералштаба Војске, надлежности министра одбране и начелника Генералштаба Војске, оцјењивања и дисциплинског поступка за лица у служби у Војсци, као и  правно-техничко побољшање текста важећег Закона.

Нови Закон ближе уређује службу у резервном саставу Војске Црне Горе на начин што се прописује да се резервни састав Војске састоји из уговорне и стратегијске резерве. Уговорну резерву сачињавају војни обвезници који су, на основу јавног огласа, са Министарством одбране закључили уговор о служби у резервном саставу Војске. Њену бројну величину одређује Влада. 

Стратегијску резерву чине распоређена и нераспоређена стратегијска резерва. Распоређену стратегијску резерву чине војни обвезници који су у ранијим државама одслужили војни рок, или су у складу са овим Законом добровољно служили војни рок, лица у служби у Војсци којима је престала служба у Војсци, а којима је Министарство одбране одредило распоред у јединицама Војске. Војни обвезници који немају распоред у јединицама Војске, тј. војни обвезници који нијесу прошли војну обуку чине нераспоређену стратегијску резерву.

По први пут уводе се почасни чинови, који се могу додјељивати грађанима Црне Горе који су били официри Војске Црне Горе или војски ранијих држава, због заслуга за развој одбране.

Приједлогом закона, у циљу побољшања оперативности, извршена је нова прерасподјела надлежности министра одбране и начелника Генералштаба Војске, као и нови дјелокруг послова Генералштаба Војске Црне Горе.

Бошковић је казао да су задаци Војске Црне Горе, по основу уласка у Сјеверноатлантски савез, препознати на начин што, поред већ прописаних обавеза, лица у служби у Војсци имају и обавезу учествовања у одбрани држава савезница у смислу члана 5 Сјеверноатлантског уговора. 

У оквиру поглавља који се односи на војну обавезу грађана Црне Горе, прописано је вођење евиденције војних обвезника, садржај припреме за одбрану у миру, односно условима ратног или ванредног стања, добровољно служење војног рока, обука у условима ратног или ванредног стања и услови и начин утврђивања испуњености услова у погледу здравствене и психолошке способности војних обвезника за вршење војне обавезе.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/3-л03а-К3лЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?