Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПЛАНИРАНА ЕМИСИЈА ДРЖАВНИХ ОБВЕЗНИЦА

Објављено: 16.03.2019. 19:39 Аутор: Министарство финансија
Развој домаћег тржишта капитала кроз емитовање државних обвезница представљаће приоритетан начин обезбјеђивања средстава за финансирање буџета у овој години. Имајући у виду да домаће тржиште, у овом дијелу, није значајније коришћено, реална је чињеница да постоји довољан простор да се кроз овај вид финансијских трансакција обезбиједе потребна средства. 

У претходном периоду, у неколико наврата Министарство финансија је емитовало обвезнице на међународном тржишту, док је за ову годину планирана емисија државних обвезница на домаћем тржишту. 

Сходно томе, ове године, Министарство финансија планира да своје активности првенствено окрене овом виду финансирања, кроз реализацију обвезница са различитим роковима доспјећа.

Обвезнице ће бити емитоване на период од 5 и 7 година, са отплатом главнице на крају периода, док ће се камата отплаћивати полугодишње или годишње. Такође, обвезнице ће бити доступне свим заинтересованим страним и домаћим физичким и правним лицима, тако да ће бити довољно простора за све заинтересоване субјекте да учествују у поменутим транскацијама. 

Имајући у виду да ће износ обвезнице бити 1,000.00 еура (хиљаду еура), мишљења смо да ће поменута емисија значајније заинтересовати и физичка лица која све више и више узимају учешћа у овим трансакцијама.

У погледу износа средстава које ће се пласирати са различитим периодом отплате, за 7 годишњу обвезницу биће емитован износ између 30-50 милиона еура, док ће износ од 100 до 140 милиона еура, бити емитован на период од 5 година. Нека очекивана цијена 7 годишње обвезнице биће дефинисана у распону од 3.25% до 3.75%, док би за 5 годишњу обвезницу, та цијена била утврђена у распону од 2.75% до 3.25%. Коначна камата обвезница биће утврђена као фиксна, прије издавања обвезнице, у складу са кретањем цијена на међународном тржишту.

Што се тиче саме емисије, почетна издања биће реализована током априла мјесеца, а и постојаће могућност да се реализује кроз више емисија током године, до прикупљања потребних средстава. У погледу самог интересовања, очекује се и заинтересованост како самог финансијског сектора, тако и других привредних субјеката као и грађана.

На овај начин, мислимо да ће обвезница бити интересантна свим лицима и представљаће један вид улагања у хартије од вриједности, као и одређени вид штедње са приносом, који у овом тренутку представља добар пласман средстава.

Истовремено, биће омогућено да се са обвезницама тргује на секундарном тржишту што ће унаприједити и само тржиште капитала. Такође, треба напоменути да, без обзира на тренутну цијену обвезнице на тржишту, имаоцу обвезнице биће, на дан њеног доспијећа, враћен укупан износ главнице. Евентуално кретање цијена на секундарном тржишту неће утицати на вриједност обвезнице, када дође вријеме отплате њене главнице, чиме ће и сами купци бити заштићени, и не постоји могућност губитка улога.



Министарство финансија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?