Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 114. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   

Влада Црне Горе је, на данас одржаној 114. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналној полицији. У расправи је оцијењено да се Предлогом закона унапређује правни оквир за организовање и дјеловање комуналне полиције, у циљу ефикаснијег вршења послова из њене надлежности и стварају додатни услови за обезбјеђење комуналног реда у јединицама локалне самоуправе, а тиме и дјелотворнијег рада органа локалне самоуправе у реализацији њених политика.

Донијета је Уредба о врстама и начину употребе царинских обиљежја. Уредбом је на иновиран начин утврђен већи избор царинских обиљежја која се употребљавају у царинским поступцима у различитим категоријама робног саобраћаја, што до сада није био случај. Новим рјешењима унаприједиће се процедуре, побољшаће се степен сигурности у обезбјеђењу робе, што ће позитивно утицати на сузбијање сиве економије и кријумчарења, као и бољу наплату царинских дажбина.

Влада је усвојила Информацију о приступању Црне Горе Европском Центру изврсности за супротстављање хибридним пријетњама, Хелсинки, Краљевина Финска. Центар промовише супротстављање хибридним пријетњама на стратешком нивоу кроз истраживање и обуку, и има за циљ стварање мреже експерата за свеобухватну безбједност. Центар представља значајну подршку сарадњи између ЕУ и НАТО-а који су сарадњу у области супротстављања хибридним пријетњама истакли као један од приоритета заједничког дјеловања. Будући да је супротстављање хибридним пријетњама један од приоритета Владе, оцијењено је да би чланство Црне Горе у Центру помогло у елиминисању ризика који су продукт хибридних утицаја на демократске процесе у Црној Гори и развијању отпорности на негативне сајбер, финансијске и енергетске утицаје, као и кампање ширења дезинформација и пропаганде. Размјена искустава и најбоље праксе у оквиру Центра, као и подршка коју би Центар пружио напорима Црне Горе у изградњи и јачању националних капацитета су вишеструко корисни у супротстављању овом безбједносном изазову.

Излазећи у сусрет потребама и интересима дијаспоре – црногорских исељеника, Влада је донијела Одлуку о отварању Генералног конзулата Црне Горе у Републици Турској, са сједиштем у Истанбулу.

Влада је донијела Стратегију за унапређење квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори 2019-2023 и Акциони план за имплементацију Стратегије, за 2019. годину која, како је наглашено, представља израз континуитета политике Владе и њене посвећености унапређењу и заштити права и слобода ЛГБТИ особа.

Усвојен је Извјештај о јавном дугу Црне Горе на 31. децембар 2018. године. У Извјештају се наводи да је укупни јавни дуг Црне Горе, на крају прошле године, износио 3.268,56 милиона еура или 70,99 одсто процијењеног БДП-а. Узимајући у обзир депозите Министарства финансија, који укључују и 38.477 унци злата, а који су на крају 2018. године износили 276,83 милиона еура, нето јавни дуг Црне Горе је износио 2.991,73 милиона еура или 64,97 одсто процијењеног БДП-а. У дискусији на ову тему је наглашено да је Влада вођењем досљедне, конзистентне и одговорне фискалне политике осигурала како стабилност јавних финансија, тако и услове за снажан економски раст, што јасно показује и наставак позитивних трендова у економији у прва два мјесеца текуће године. Најбољу потврду ових оцјена представља недавно објављени Извјештај агенције за кредитни рејтинг „Стандард&Поорс“ којим је поново потврдила изглед рејтинга наше земље означеног као „стабилан“, уз очување оцјене Б+/Б.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији плана редовног и инвестиционог одржавања, реконструкције и изградње државних путева за 2018. годину и утврдила План за 2019. годину. којим су предвиђени најприоритетнији радови у циљу побољшања услова, као и безбиједности саобраћаја. Законом о буџету Црне Горе за 2019. годину планирано је да се за ову сврху утроши 45.087.263,25 еура.

Донијет је План давања концесија у области вода за 2019. годину. Планом утврђена су подручја – локалитети на којима се може вршити концесиона дјелатност, предмети концесија и рокови за објављивање јавних огласа за давање концесија на коришћење дијела вода за потребе флаширања, коришћење воде за технолошке и сличне потребе правних лица у количини већој од 86м³/дан, као и узгој рибе у количини већој од 150 т/год у привредне и друге сврхе.

Влада је донијела Акциони план за контролу резистенције бактерија на антибиотике у Црној Гори за период 2019 - 2020. године. Планом је предвиђено да се бројне активности, у складу са планираним финансијским средствима и расположивим људским ресурсима, реализују као редовне активности у оквиру предвиђених мјера. Стратешки циљеви су усмјерени на промоцију и превенцију, унапређење служби, као и унапређење квалитетних информација на којима се заснива планирање у овој области кроз информационе системе и спровођење истраживања.


Влада је усвојила Извјештај о стању уређења простора у 2018. години. Циљ овог документа је сагледавање цјеловите и објективне слике црногорског простора као најважнијег националног ресурса. У извјештају се указује на проблеме у простору, наводе постојећа рјешења за побољшање стања и указује на могућности даљих усмјерења просторног развоја. Такође, даје се увид у процесе који користе регионалне потенцијале и доприносе смањењу регионалних разлика и промовишу циљеви европске територијалне кохезионе политике.

Усвојен је Извјештај о активностима за спровођење омладинске политике за 2018. годину. Министарство спорта и младих је у 2018. години опредијелило 511.876,00 еура за имплементацију мјера и активности омладинске политике у оквиру шест кључних циљева дефинисаних Стратегијом за младе 2017 – 2021. и Акционим планом за имплементацију Стратегије за 2018. годину, ради побољшања положаја младих, њиховог активизма, мобилности, вјештина и компетенција младих у свим областима њиховог друштвеног дјеловања. Извјештај о реализацији Акционог плана показује да је од 95 активности у потпуности реализовано 89, или 93.7 одсто. Кроз реализацију 96 пројеката невладиних организација из области омладинске политике у 2018. години, обухваћено је преко 20 .000 младих који су директно учествовали у реализацији пројектних активности.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за интеграцију лица с инвалидитетом у Црној Гори (2016-2020) за 2018. годину. Акционим планом за период 2018/2019. годину планирано је укупно 74 активности. У току 2018. године за реализацију или почетак реализације је приспјела 71 активност, од чега је реализовано 28 активности, односно 40 одсто, активности које су тренутно у току реализације има 35, односно 49 одсто, док је нереализованих активности 8, или 11 одсто.

Усвојен је и Извјештај о стању система заштите и спашавања у Црној Гори у 2018. години који ће се, сходно члану 36 Закона о заштити и спашавању, доставити Одбору за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?