Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе интензивно ради на смањењу дискриминације према лицима са инвалидитетом

Објављено: 29.03.2019. 14:30 Аутор: ПР служба
Влада Црне Горе је у претходном двогодишњем периоду интезивно радила на смањењу дискриминације према лицима са инвалидитетом, не само кроз хармонизацију прописа, већ и кроз активности које континуирано реализује кроз кампање, едукације свих оних који су задужени за заштиту од дискриминације, предузимане су мјере за смањење дискриминације лица са инвалидитетом у приступу инфомацијама и комуникацијама кроз израду Смјерница за креирање електронских докумената у складу са стандардима е-приступачности.

На јучерашњој сједници, Влада је усвојила Извјештај о реализацији АП за 2017-2018. за спровођење Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискримације и промоцију једнакости 2017-2021. Од 61 активности предвиђене Акционим планом за 2017-2018, 74 % активности је реализовано, 2 % активности дјелимично реализовано, док 24% активности није реализовано.

У сарадњи са Заједницом општина Црне Горе, а у циљу успјешније имплементације Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискримације и промоцију једнакости 2017-2021, усвојен је модел Локалног акционог плана. Локални акциони план је усвојила општина Бијело Поље, а намјера је да исти буде усвојен у наредном периоду у циљу комплетније имплементације ове Стратегије и у другим општинама.

Посебно је унапријеђена сарадња са невладиним организацијама, кроз подршку пројектима и програмима организација лица са инвалидитетом, само из Министарства за људска и мањинска права у 2018. години у ову сврху издвојено је 440.00€ , поред финасирање пројеката/програма у области спорта, културе и других области.

Влада Црне Горе је уједно усвојила и наредни Акциони план за спровођење поменуте Стратегије за 2019. и 2020. годину. Акционим планом за наредни двогодишњи период утврђено је 58 активности, а исти ће пратити усклађивање 15 закона, из различитих области (од којих су посебно Закон о заштити потрошача, Закон о порезу на додату вриједност, Закон о ванпарничном поступку, Закон о правима пацијената, Закон о лијечењу неплодности асистираним технологијама, Закон о остваривању права ментално обољелих лица, Закон о библиотешкој дјелатности, Закон о музејској дјелатности, Закон о медијима, Закон о националном емитеру радио и ТВ ЦГ).

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?