Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Поново активан портал „Глас грађана еПетиције“

Објављено: 02.04.2019. 15:58 Аутор: МЈУ

                                                                           Са 3 000 потписа грађани могу подносити еПетиције

Портал „Глас грађана е-Петиције“ www.епетиције.гов.ме од данас је поново активан. Грађани Црне Горе од данас могу подносити петиције за иницијативе из надлежности Владе Црне Горе, са прикупљених 3 000 потписа умјесто раније потребних 6 000 потписа.

Министарство јавне управе је, крајем децембра 2018. године, препознајући значај грађанских електронских иницијатива на државном нивоу, покренуло неопходне активности како би се створили технички услови за активирање портала.

Узимајући у обзир предлоге невладиних организација да се смањи број гласова за прихватање петиције, Влада је претходно донијела одлуку и смањила број потребних гласова са 6 000 на 3 000 гласова.

Грађани петицију могу поднијети врло једноставно и то у три корака – при чему се уносе лични подаци, назив и текст петиције и бира надлежно министарство. Уколико је корисник исправно унио своје податке од система добија емаил са детаљним информацијама о петицији која је „кандидована“, као и информацијама о процедури која слиједи у процесу валидације петиције.

MJU MJU

 

MJU

У циљу ефикаснијег одлучивања о свим питањима од значаја за процес еПетиције, које грађани поднесу преко web портала, у свим министарствима су одређени админстратори Портала. Уколико петиција испуњава правила за подношење, она постаје видљива на web порталу еПетиције и постаје отворена за гласање. 

Такође, формирана је посебна Комисија која ће разматрати и одлучивати о питањима која, у поступку обраде поднијетих електронских петиција, доставе ресорна министарства, а коју чине представници Генералног секретаријата Владе, Министарства јавне управе, Министарства правде. 

Министарство јавне управе, у складу са Акционим планом Партнерства за отворену управу, у 2019. години планира техничко унапређење портала, као и проширење на јединице локалне самоуправе, како би се на тај начин створили услови за подношење свих петиција које могу бити предмет интересовања грађана. 

Пројекат “Глас грађана – еПетиције” настао је 2012. године са циљем повећања транспарентности рада Владе Црне Горе, односно реализације грађанских иницијатива, кроз демократски модел подношења електронских петиција. 


МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?