Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 116. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Влада Црне Горе је на 116. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, донијела Одлуку да овласти своје представнике у Социјалном савјету да предложе повећање минималне зараде за 15 одсто, односно са садашња 193 еура на 222 еура и смањење пореског оптерећења рада за 2 одсто.

У оквиру расправе по тачки дневног реда Усмена информација о повећању минималне зараде, коју је поднио министар рада и социјалног старања, речено је да је Влада у сарадњи са референтним међународним организацијама и уз константан дијалог са послодавцима и социјалним партнерима, одговорно и системски анализирала различите сценарије повећања минималне зараде у комбинацији са смањењем пореског оптерећења рада.

„Ова одлука има за циљ унапређење животног стандарда грађана са најнижим примањима, као и смањење пореских оптерећења која ће релаксирати послодавце. Одлуку смо у могућности да донесемо захваљујући охрабрујућим резултатима оствареним досљедним спровођењем економске политике оствареним у претходном периоду“ – рекао је предсједник Владе.

У дискусији је указано да су недавно објављени резултати за ИВ квартал 2018. године и трендови које биљежимо у И кварталу ове године додатно ојачали утемељеност Владине одлуке.

„Овакви резултати јасно показују да Владине мјере економске политике дају резултате. Због тога ће Влада наставити даље одлучно спровођење свих планираних мјера са циљем остваривања кључних приоритета – даљег економског раста и развоја, унапређења животног стандарда грађана, унапређења пословног амбијента и отварања нових радних мјеста. Такође, Влада ће, као и до сада, све ове активности спроводити у сталној комуникацији са свим заинтересованим странама: и социјалним партнерима и предузетницима и представницима струке и науке и цивилног сектора. „Само удружени напори цијелог друштва усмјерени ка напретку, могу нас довести до жељеног циља – европског квалитета живота наших грађана“ – закључено је на сједници.

Наглашено је да ће Влада почетком наредне године, у складу са околностима, направити наредни искорак са новим повећањем минималне зараде.

Влада је, Измјеном Закључка број 07-85 од 18. јануара 2018. године, проширила Комисију за борбу против сиве економије.

На предлог Кабинета потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем, који предсједава Комисијом, у Комисију конституисану од представника Министарства финансија, Управе полиције, Управе царина, Пореске управе и Управе за инспекцијске послове, као нови чланови именовани су: Дамир Давидовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма; Едина Дешић, генерална директорица Директората за тржиште рада и запошљавање; Новак Лакушић, урбанистичко-грађевински инспектор у Министарству одрживог развоја и туризма; Иван Радуловић, извршни директор Савјета страних инвеститора Црне Горе; Марко Мирочевић, извршни директор Америчке привредне коморе у Црној Гори; Митар Бајчета, савјетник предсједника Привредне коморе Црне Горе; Алекса Маројевић, члан руководства Уније слободних синдиката и Љубица Николић, директорица Стручне службе Савеза синдиката Црне Горе.

У образложењу одлуке је наведено да се јавила потреба за проширењем састава Комисије с обзиром на чињеницу да је сузбијање сиве економије, сходно Програму рада Владе за 2019. годину, једна од приоритених области те да је у у фокусу успостављање ефикасног надзора над токовима у сивој зони, нарочито у областима у којима је најизраженије неформално дјеловање у привредном пословању – туризму, грађевинарству и на тржишту рада. Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем је у својству предсједника Комисије најавио прву сједнуцу у проширеном саставу већ за наредну седмицу.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о пореским савјетницима, којим се ствара правни оквир за слободно пружање услуга пореског савјетника у Црној Гори, како од стране црногорских држављана тако и од стране држављана држава чланица Европског економског простора.

Ради прописивања техничких правила и стандада који се примјењују у Европској унији за прикључење постројења потрошача на преносни систем електричне енергије у циљу осигурања равноправних тржишних услова, Влада је донијела Уредбу о условима за прикључење на мрежу система за пренос једносмјерне струје високог напона и једносмјерно прикључених модула електроенергетског парка и Уредбу о условима за прикључење постројења потрошача на преносни систем електричне енергије.

Донијета је Одлука о допуни Одлуке о именовању Државне комисије за технички преглед радова на изградњи аутопута Бар-Бољаре, приоритетне дионице Смоковац – Увач – Матешево, којом је допуњен персонални састав Комисије.


Донијет је Акциони план за имплементацију Стратегије сајбер безбједности Црне Горе 2018-2021. за 2019. годину и усвојен Извјештај о реализацији Акционог плана за 20018. годину. Дефинисани циљеви представљају комбинацију безбједносних интереса и одговора на изазове, ризике и пријетње, чија имплементација кроз мјере и активности у Акционом плану представља приоритет у периоду на који се односи овај документ, како би Стратегија била досљедно имплементирана. Акционим планом за 2018. годину било је предвиђено 15 активности, од којих је реализовано 11, у току је реализација 3, док 1 активност није реализована.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије развоја информационог друштва до 2020. године за 2019. годину с Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2018. годину. Овим документом дефинисане су мјере и активности за унапређење нормативно-правног оквира, административних и материјално-техничких капацитета релевантних органа, праћење трендова и нових програма обуке и усавршавања у овој области, интензивније сарадње свих надлежних институција у земљи, региону и на међународном нивоу, као и подизању свијести о употреби информационо комуникационих технологија.

На сједници је донијет и Акциони план за спровођење Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у ЦГ 2016-2020 за 2019. годину са Извјештајем о реализацији Акционог плана у 2018. години. У расправи је истакнуто да су утврђене активности фокусиране на кључни циљ Стратегије - постизање пуне социјалне инклузије Рома и Египћана побољшањем њиховог социо-економског положаја у Црној Гори. 

Усвојен је Извјештај о реализацији Стратегије за борбу против трговине људима и Акционог плана за период 01. јул - 31. децембар 2018. године. Приликом представљања Извјештаја констатовано је да јереализовано је 17 активности, док се у континуитету, или по потреби реализовало 39 активности, док је 1 активност нереализована. Наглашено је и да је сповођењем мјера и активности обезбијеђена боља информисаност цјелокупне јавности, посебно циљних категорија становништва о механизмима борбе против трговине људима и ојачана њихова отпорност у односу на потенцијалне изазове, ојачани стручни капацитети представника институција које могу доћи у контакт са жртвама трговине људима и повећан број поднијетих кривичних пријава за кривично дјело Трговина људима. Осим тога унапријеђена је регионална сарадња и спроведене активности на плану борбе против трговине људима од стране свих који су у складу са својим мандатом укључени на локалном и националном нивоу.

Влада је усвојила Извјештај о раду Савјета за реформу јавне управе за 2018. годину са Анексом реализације закључака. Имајући у виду да реформа јавне управе представља један од 3 стуба проширења Европске уније, Влада је констатовала да је рад Савјета у протеклој години био фокусиран на обезбјеђивање транспарентности реформе, те квалитетног мониторинга и координације над спровођењем активности, како би се процес квалитетно усмјеравао ка остварењу зацртаних циљева. У извјештајном периоду реформа јавне управе наставила је да се спроводи планираним интензитетом, уз ангажовање свих надлежних институција, како у погледу спровођења активности, тако и на пољу мониторинга и координације самог процеса.

Усвојена је Анализа нормативног оквира у области слободног приступа информацијама. Законом о слободном приступу информацијама су на цјеловит начин уређена питања од значаја за начин и поступак остваривања права на слободан приступ информацијама. Међутим, у остваривању и заштити права на приступ информацијама уочени су одређени изазови који негативно утичу на ефикасност рада органа, на остваривање права, а самим тим и на транспарентност рада органа. Оцијењено је да је проактивно објављивање информација, као обавеза органа власти, област која се може додатно унапређивати, како би се афирмисао принцип транспарентности рада органа власти и принцип права јавности да буде упозната са поступањем органа. Дух Закона јесте да обавеже органе да грађанима омогуће приступ информацијама чиме се јача повјерење грађана у функције система и правну државу. Истовремено, једнако је важно и да грађани примјењују законске одредбе у складу с њиховом сврхом и да се држава заштити од злоупотреба. У том смислу, указано је на потребу да се и у Црној Гори, као и многим другим државама, законски уреди институт злоупотребе права на приступ информацијама.

Утврђен је Нацрт Просторно-урбанистичког плана Општине Котор с Програмом одржавања Јавне расправе, у трајању од 30 радних дана. ПУП Котор представља основ за утврђивање политике развоја, уређења и коришћења простора и дефинисање стратегија, планова и програма развоја општине, укључујући и политике за њихову реализацију. Просторна основа будућег развоја, базирана је на принципима одрживог развоја, савременим начелима и стандардима организације и коришћења простора, као и интегралном посматрању и планирању развоја, заштите животне средине, заштите природне и културно-историјске баштине и изградње у простору. За Просторно-урбанистички план радиће се Стратешка процјена утицаја на животну средину у складу са Законом о стратешкој процјени утицаја на животну средину. ПУП се доноси за период до доношења Плана генералне регулације Црне Горе.

Влада је донијела Одлуку о изради Измјена и допуна Просторно-урбанистичког плана општине Улцињ,у циљу стварања услова за реализацију пројекта за експлоатацију соларне енергије. 

Усвојена је и Информација о реализацији активности и пројеката који се реализују кроз систем индиректног управљања ИПА фондовима. Тим поводом, усвојен је и низ закључака којима су прецизирана задужења надлежних институција, у циљу што ефикасније и квалитетније реализације планираних и уговорених пројеката.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?