Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Број микро, малих и средњих предузећа већи 9,4% у односу на претходну годину

Објављено: 04.04.2019. 23:00 Аутор: Министарство економије
“Када је ријеч о стратегији за развој микро, малли и средњих предузећа у 2018.години реализовано је 93,5% планираних активности док је у погледу финансијских средстава утрошено знатно више средстава, чак 50% у односу на планирана средства и то због повећаног пласмана повољних финансијских средстава за пружање подршке црногорској привреди као и повећаног улагања у раст и развој од стране приватног сектора” казао је генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа у управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић на данашњој прес конференцији након 116. сједнице Владе .

Влада је на данашној сједници усвојила Извјештај о реализацији активности на плану развоја микро, малих и средњих предузећа у Црној Гори у 2018.години као и Извјештај о реализаији Акционог плана за спровођење Стратегије развоја женског предузетништва у Црној Гори 2015- 2020 за 2018.годину.

Бабић је казао да је позитиван тренд раста броја микро, малих и средњих предузећа у Црној Гори константан . Број микро, малих и средњих предузећа у претходној години, по подацима Пореске управе је износио 29 534 што чини повећање од 9,4% у односу на 2017 годину , односно повећање од чак 38% у односу на 2011.годину.У укупној запослености микро, мала и средња преддузећа учествују са 76% а у 2018.години запошљавало се 138 839 радника сто је 6% више у односу на годину прије те. 

“Значајан и константан раст микро, малих и средњих предузећа у Црној Гори обавезује нас да му посветимо више пазње али и ресурса", казао је генрални директор.

Бабић је рекао да ће Министарство економије као институција у чијој је надлежности имплементација и креирање политике развоја предузетништва, малих и средњих предузећа у текућој години реализовати Програм за унапређење конкурентности привреде који садржи 10 програмских линија кроз које ће привредницима бити на располагању 1 милион 630 хиљада еура бесповратних средстава која ће се додјељивати као субвенције.

“Кроз овај програм, за који је данас објављен јавни позив,објединили смо све програме које смо и претходних година нудили на нивоу Министарства економије, при чему смо водили рачуна да сваки програм појединачно и додатно прилагодимо привредницима ал ии да унаприједимо и поједноставимо процедуре аплицирања и додјеле средстава”, додао је он.

Имплементацијом програма финансијске подршке у 2018.години је износ подршке био 60% већи у односу на 2017.години . У 2017.години подржали смо 65 предужећа, док смо у 2018.години подржали 102 предузећа. Подржана предузећа запошљавају више од 1 000 радника. 

У оквиру планираних активности за развој женског предузетништва реализовано је 94,5% планираних активности које су имале за циљ креирање неопходних услова и основа како би жене унаприједиле свој положај у друштву и исказале своје предузетничке потенцијале. 

Стратегијом цјеложивотног предузетничког учења реализовано је 92,4% планираних активности предвиђених Акционим планом за 2018.годину а утрошено је 8 милиона 250 хиљада еура . 

“Промоција важности значаја образовања по принципу дуалног образовања као и јачање сарадњу измедју образовних институција и привреде у циљу усаглашавања образовних програма са потребама тржиштра рада, један од приоритета на којем треба додатно радити. Министарство економије је препознајући ове потребе почело да ради на припреми нове Стратегије за развој цјеложивотног предузетничког учења која ће бити припремљена до краја текуће године”, заључио је генерални директор Бабић.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?