Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић и Шарчевић: Црна Гора и Србија формираће заједнички експертски тим у образовању

Објављено: 08.04.2019. 21:13 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Црна Гора и Србија формираће заједнички експертски тим у образовању, који ће радити на размјени искустава на образовним пројектима, закључено је на данашњем састанку министра просвјете др Дамира Шеховића и министра просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младена Шарчевића у Подгорици. Додатно, квалитет високог образовања односно високошклских установа биће предмет регионлне сарадње и процјене.

Наиме, договорено је да се сарадња фокусира на неколико тема: дигитализацију у образовању, високо образовање са акцентом на рангирање установа, дуално образовање и таленте. Константоваано је да је сарадња у образовању између двије државе на високом нивоу, те да постоји обострано расположење да се она интензивира и додатно конкретизује.

PR služba Ministarstva prosvjete

Министар Шеховић рекао је да ће се Црна Гора кроз експертски тим детаљно упознати са образовним процесима у Србији, која је направила сличне искораке, али се и суочава са сличним отвореним питањима: „Искуство Србије у пројекту е-учионице, у којима се настава изводи иновативно и ефикасно, би нам била изузетно драгоцјена, како би се процјенило шта се од тих рјешења може пимијенити у Црној Гори. Сагласили смо се да се треба размишљати у правцу регионалног рангирања високошколских установа. Такође, искуства Србије у дијелу организације и отварања истраживачих центара ће опет бити драгоцјено искуство у даљем креирању плаформе у Црној Гори за бављење талентима“.

Министар Шарчевић рекао је да у образовању Црна Гора иде добрим путем и прави озбиљне помаке: „Разговор је био интензиван, а заснован на чињеници да без економије базиране на знању нема напретка. Радује ме што ћемо правити регионалну причу око квалитета високог образовања. Такође, кроз 2000 дигиталних учионица, обуке, те многе друге активности, у Србији смо радили на дигитализацији образовања. Пројектујемо и мрежу истраживачких ценатара које реализујемо тако да буду макар дјелимично самоодрживи. Дакле, цијеним да има простора за размјену искустава и радујем се доласку договореног експертског тима у Србију.

Споразум о сарадњи у области образовања, између Владе Црне Горе и Владе Републике Србије, потписан је 3. фебруара 2017. године у Београду и предвиђа подстицање активне сарадње у области образовања, подстицање непосредних контаката државних и образовних институција, размјену наставника, размјену искустава у предшколском, основном и средњем образовању, размјену универзитетских предавача, академских стручњака, гостујућих професора, формирање партнерства школа и мултилатералних школских мрежа, сарадњу у области инклузије и образовања одраслих, размјену стипендија.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?