Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Десети годишњи конкурс УНЕСЦО за финансирање пројеката из Фонда за културну разноликост

Објављено: 17.04.2019. 15:45 Аутор: Министарство културе
Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) објавила је десети конкурс за подношење захтјева за финансирање пројеката средствима из Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту "ИФЦД"). Међу могућим корисницима средстава Фонда је и Црна Гора, као чланица Конвенције о заштити и промовисању разноликости културних израза.

ИФЦД пружа подршку пројектима који воде ка структуралним промјенама кроз увођење и/или израду политика и стратегија које имају директан утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликости културних израза, као и јачање институционалне инфраструктуре, укључујући професионалне и организационе капацитете, а подржавајући одрживе локалне и регионалне културне индустрије. Пројекти подржани од стране ИФЦД имају широк спектар активности - од изградње капацитета и културног мапирања до анализе политика и развоја, као и подршка предузетништву и консолидацији културних индустрија.

На Конкурс могу аплицирати органи јавне управе, институције и невладине организације. 

Неподобне апликације
 Продукција културно-умјетничких дјела и манифестација; 
 Очување нематеријалне културне баштине (захтјеве у вези са том облашћу треба упутити Фонду за заштиту нематеријалне културне баштине);
 Очување материјалне културне баштине (захтјеве упутити Фонду за свјетску баштину);
 Пројекти који имају за циљ пребијање мањка, отплату дуга или плац́ање камате;
 Пројекти одржавања текућих активности са пратећим трошковима;
 Финансирање трајних радних просторија и / или опреме, физичка конструкција или искључиво обнова објеката;
 Пројекти који се фокусирају на умјетничко образовање, укључујуц́и јачање умјетничких вјештина у основним и средњим школама;
 Пројекти који се фокусирају на културни туризам;
 Стипендије или дотације за личне потребе.

Како се пријавити?
Апликације се испуњавају искључиво на Он-лине апликационој платформи, на енглеском или француском језику.
Апликације у штампаном примјерку или путем е-маила се не прихватају.
Упутства за подношење захтјева, цјелокупан текст конкурса, додатна појашњења и критеријуми евалуације, могу се наћи овдје.

Рокови
Крајњи рок за подношење апликација/пројеката Националној комисији за УНЕСЦО у Црној Гори је 13. јун 2019. године, у поноћ (по средњоевропском времену), док је крајњи рок за Националну комисију за подношење предселектованих пројеката Секретаријату Конвенције 22. јул 2019. године.

Национална комисија за УНЕСЦО у Црној Гори врши предселекцију пројеката из Црне Горе и има право да Секретаријату УНЕСЦО Конвенције у Паризу поднесе четири најбоља пројекта (највише два од органа јавне управе или јавне установе и највише два од НВО), сходно пропозицијама конкурса. Секретаријат Конвенције може одабрати један пројекат по кориснику средстава.

Успјешне подносиоце захтјева Секретаријат ће обавијестити у фебруару 2020. године, док би имплементација одобрених пројеката требало да почне у априлу 2020. године. 

Примјере пројеката који су до сада подржавани од ИФЦД можете погледати овдје.

Контакт особа за Конвенцију 
Драгољуб Јанковић, 
тел: 041 232 894
емаил: драгољуб.јанковиц@мку.гов.ме

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?