Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Кући меда пустио у рад линију за паковање меда: У партнерству са пчеларима остварујемо значајне искораке

Објављено: 17.04.2019. 19:15 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

У Кући меда, у Даниловграду, данас је обиљежен почетак рада најсавременије линије за пуњење и паковање меда, вриједности око 90 хиљада еура, чију набавку је финансирала Влада Црне Горе кроз МИДАС пројекат са Свјетском банком.

Тиме су створене претпоставке да се на тржишту, посебно туристичком, нађе квалитетан црногорски мед, упакован на јединствен начин, у модерно дизајнираној амбалажи, као препознатљив црногорски производ.

Инсталирањем линије за паковање меда заокружен је процес планираних прерађивачко - производних система у Кући меда. У претходном периоду,  набављена је и увелико ради опрема за стерилизацију и прераду воска, опрема за производњу инвертног сирупа и линија за производњу погача, чиме се значајно допринијело подизању квалитета пчеларења и унапређењу пчеларства у Црној Гори. 

Линију за пуњење и паковање меда званично је пустио у рад потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, заједно са представницима Савеза пчеларских организација Црне Горе. Догађају је присуствовала и предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић.

Потпредсједник Владе Милутин Симовић изразио је задовољство због новог значајног искорака у развоју црногорског пчеларства, као и досадашњих резултата постигнутих у партнерству са црногорским пчеларима. 

„Сваки сусрет са вриједним пчеларима је ново охрабрење и нова одговорност. Охрабрење због видљивих, конкретних резултата које остварујемо у партнерској сарадњи, и одговорност да договарамо и реализујемо нове развојне искораке“, поручио је Симовић.

Он је казао да ће савремена линија за паковање, са пратећом опремом, омогућити потрошачима сигурност при куповини црногорског меда провјереног квалитета.

MPRRОхрабрење резултатима у сектору пчеларства

Исказујући охрабрење укупним развојним искорацима у сектору пчеларства, Симовић је подсјетио да данас у Црној Гори има око 4.000 пчелара који посједују са више од 80.000 пчелињих друштава, што је раст за више од 50%  у односу на 2010. годину када је било мање од 2.500 пчелара са око 50.000 друштава.

Охрабрење је, како је казао, и раст средстава подршке пчеларству која је у овој години увећана за 25% у односу на прошлу.

Симовић је казао да је задовољан и динамиком реализације овогодишњих пет јавних позива у сектору пчеларства који се односе на бесповратну подршку за младе пчеларе, набавку воска, набавку матица, набавку наставака и набавку опреме за сељење кошница.

Предсједник Савеза пчеларских организација Црне Горе Радуле Миљанић захвалио се Влади Црне Горе и Министарству пољопривреде на континуираној подршци која из дана у дан резултира видљивим развојем овог сектора.

„Ређајући заједничке успјехе не знам шта бих издвојио као највећи резултат. Да ли је то јединство пчелара или наша заједничка енергија којом остварујемо ове резултате или су то резултати видљиви голим оком, какав је објекат Куће меда, са свим садржајима. За све нас, пројекат откупа и паковања црногорског меда има посебну важност. Ово је пројекат који ће у великој мјери унаприједити црногорско пчеларство, прије свега када је ријеч о тржишту меда, али и у дијелу производње, гдје очекујемо повећање броја пчелињих друштава, већа улагања пчелара и унапређење технологије пчеларења“, казао је Миљанић истичући да су у наредном периоду велики изазови које ће, како је изразио увјерење, мудро и партнерски успјешно реализовати.

Како је истакао, највећу заслугу за све постигнуто имају партнери и пријатељи црногорских пчелара из Министарства пољопривреде, на челу са министром Симовићем.

Даље активности на контроли квалитета меда и заштити пчела

MPRRMPRR 

MPRRMPRR 

Потпредсједник Симовић данашњу посјету Кући меда искористио је да се поново састане са представницима Управног одбора Савеза пчеларских организација, како би се заједнички сагледала динамика бројних активности које се спроводе у овом сектору и договориле даље активности на плану његовог унапређења.

„Одговорност коју заједно преузимамо након састанка је реализација неколико важних пројеката. Прије свега, израда Атласа медоносног биља, као основе за даљи развој црногорског пчеларства, посебно са аспекта стварања додате вриејдности, кроз заштиту ознака квалитета. Такође, треба наставити израду Студије о структури производње меда, а све то да буде основа за Национални пчеларски програм“, казао је Симовић.

На састанку је указано на потребу даљег снажења едукације пчелара, као важног сегмента у бављењу пчеларством, са анимирањем што већег броја младих пчелара. Посебна пажња, како је истакнуто, биће на континуираној акцији контроле квалитета меда на домаћем тржишту, како би то била гаранција безбједности и заштите интереса потрошача, а истовремено, заштите нашег, домаћег, аутохтоног црногорског меда од нелојалне конкуренције производа који није мед и не одговара параметрима квалитета и безбједности хране. У том правцу, Симовић је најавио скори завршетак реализације пројекта – набавке савремене лабораторије за контролу квалитета меда која ће бити уступљена једној институцији у Црној Гори, од чега ће пчелари имати бенефите, кроз поузданост анализа и конкуретне цијене услуга.

Све ове активности које спроводи Министарство, заједно са пчеларима, према ријечима потпредсједника Симовића, гаранција су „да ће 4.000 црногорских пчелара наставити да се развијају, да ће се њихов број и даље повећавати, да ћемо имати и све већи број младих пчелара и да ће потрошачи имати у понуди све веће количине квалитетног и безбједног меда“.

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЦW6цwЕ

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?