Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представљена публикација “Регионална правосудна сарадња у кривичним стварима: преглед компаративних пракси земаља Западног Балкана”

Објављено: 23.04.2019. 21:10 Аутор: Министарство правде

CEDEM

На округлом столу Регионална правосудна сарадња: достигнућа и будуће перспективе”, одржаном данас у Подгорици, представљена је публикација “Регионална правосудна сарадња у кривичним стварима: преглед компаративних пракси земаља Западног Балкана”, припремљена у оквиру пројекта “Јачање регионалне правосудне сарадње кроз мултисекторски приступ”, који споводи ЦЕДЕМ, а који је подржан од стране Конрад Аденауер фондације кроз Програм владавине права за Југоисточну Европу.

Публикацију, која садржи приказ националних система, међународних стандарда и праксе правосудне сарадње, припремили су експерти из земаља Западног Балкана: Мандрит Камоли, пројектни асистент, Национални демократски институт – НДИ (Албанија), Аднан Кадрибашић, правни савјетник, Луцид Линx (Босна и Херцеговина), Леке Баталли, истраживач, Група за правне и политичке студије (Косово), Милорад Марковић, национални правни савјетник, пројекат “ИПА 2017 Борба против тешког криминала на Западном Балкану” (Црна Гора), Ирена Здравкова и Назиф Авди, пројектни координатор, Асоцијација македонских младих правника – МYЛА (Република Сјеверна Македонија) и Милан Антонијевић, извршни директор, Фондација за отворено друштво (Србија).

Отварајући округли сто, заједно са Миленом Бешић, директорицом ЦЕДЕМ-а и Хартмутом Ранком, шефом Програма за владавину права за Југоисточну Европу Конрад Аденауер фондације, генерални директор Директората за међународну правосудну сарадњу и пројекте Никола Б. Шарановић истакао је да је Црна Гора препознала значај правосудне сарадње за владавину права и међународне односе и прије почетка европских интеграција. “Активности на плану јачања билетералне сарадње настављени су преговорима са Републиком Косово о пакету уговора о правосудној сарадњи, а сличан пакет понуђен је и Албанији, чиме би Црна Гора заокружила билетералну уговорну основу са земљама Западног Балкана”, рекао је Шарановић.

Он је казао да су представници црногорских институција чланови свих релевантних тијела Савјета Европе и Уједињених нација, а да су црногорске институције, како је навео, стекле статус посматрача у свим европским правосудним мрежама. “Црногорски представници су активни посматрачи рада, што је од кључног значаја за припрему наших правосудних институција, за пуну сарадњу у европском простору правде, слободе и безбједности”, истакао је Шарановић.

Он је казао да је неопходно успоставити и унаприједити правосудну сарадњу на простору Западног Балкана, прије чланства у ЕУ. “Док државе чланице ЕУ предају једна другој сопствене држављане без много формалности и на основу принципа међусобног признања одлука, изручивање сопстевних држављана међу свим земљама Западног Балкана није на помолу. Поразна је чињеница да постоје регионалне организоване криминалне групе, а да не постоје заједнички истражни тимови између држава Западног Балкана”, навео је Шарановић.

Шарановић је закључио да је публикација “Регионална правосудна сарадња у кривичним стварима: преглед компаративних пракси земаља Западног Балкана” један је од израза такве тежње и захвалио ЦЕДЕМ-у и фондацији Конрад Аденауер на реализацији важног пројекта у једној од најважнијих подобласти у оквиру преговарачког поглавља “Правда, слобода и безбједност”.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?