Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavljena publikacija “Regionalna pravosudna saradnja u krivičnim stvarima: pregled komparativnih praksi zemalja Zapadnog Balkana”

Objavljeno: 23.04.2019. 21:10 Autor: Ministarstvo pravde

CEDEM

Na okruglom stolu Regionalna pravosudna saradnja: dostignuća i buduće perspektive”, održanom danas u Podgorici, predstavljena je publikacija “Regionalna pravosudna saradnja u krivičnim stvarima: pregled komparativnih praksi zemalja Zapadnog Balkana”, pripremljena u okviru projekta “Jačanje regionalne pravosudne saradnje kroz multisektorski pristup”, koji spovodi CEDEM, a koji je podržan od strane Konrad Adenauer fondacije kroz Program vladavine prava za Jugoistočnu Evropu.

Publikaciju, koja sadrži prikaz nacionalnih sistema, međunarodnih standarda i prakse pravosudne saradnje, pripremili su eksperti iz zemalja Zapadnog Balkana: Mandrit Kamoli, projektni asistent, Nacionalni demokratski institut – NDI (Albanija), Adnan Kadribašić, pravni savjetnik, Lucid Linx (Bosna i Hercegovina), Leke Batalli, istraživač, Grupa za pravne i političke studije (Kosovo), Milorad Marković, nacionalni pravni savjetnik, projekat “IPA 2017 Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu” (Crna Gora), Irena Zdravkova i Nazif Avdi, projektni koordinator, Asocijacija makedonskih mladih pravnika – MYLA (Republika Sjeverna Makedonija) i Milan Antonijević, izvršni direktor, Fondacija za otvoreno društvo (Srbija).

Otvarajući okrugli sto, zajedno sa Milenom Bešić, direktoricom CEDEM-a i Hartmutom Rankom, šefom Programa za vladavinu prava za Jugoistočnu Evropu Konrad Adenauer fondacije, generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju i projekte Nikola B. Šaranović istakao je da je Crna Gora prepoznala značaj pravosudne saradnje za vladavinu prava i međunarodne odnose i prije početka evropskih integracija. “Aktivnosti na planu jačanja bileteralne saradnje nastavljeni su pregovorima sa Republikom Kosovo o paketu ugovora o pravosudnoj saradnji, a sličan paket ponuđen je i Albaniji, čime bi Crna Gora zaokružila bileteralnu ugovornu osnovu sa zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je Šaranović.

On je kazao da su predstavnici crnogorskih institucija članovi svih relevantnih tijela Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, a da su crnogorske institucije, kako je naveo, stekle status posmatrača u svim evropskim pravosudnim mrežama. “Crnogorski predstavnici su aktivni posmatrači rada, što je od ključnog značaja za pripremu naših pravosudnih institucija, za punu saradnju u evropskom prostoru pravde, slobode i bezbjednosti”, istakao je Šaranović.

On je kazao da je neophodno uspostaviti i unaprijediti pravosudnu saradnju na prostoru Zapadnog Balkana, prije članstva u EU. “Dok države članice EU predaju jedna drugoj sopstvene državljane bez mnogo formalnosti i na osnovu principa međusobnog priznanja odluka, izručivanje sopstevnih državljana među svim zemljama Zapadnog Balkana nije na pomolu. Porazna je činjenica da postoje regionalne organizovane kriminalne grupe, a da ne postoje zajednički istražni timovi između država Zapadnog Balkana”, naveo je Šaranović.

Šaranović je zaključio da je publikacija “Regionalna pravosudna saradnja u krivičnim stvarima: pregled komparativnih praksi zemalja Zapadnog Balkana” jedan je od izraza takve težnje i zahvalio CEDEM-u i fondaciji Konrad Adenauer na realizaciji važnog projekta u jednoj od najvažnijih podoblasti u okviru pregovaračkog poglavlja “Pravda, sloboda i bezbjednost”.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?