Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУСАИР Форум: Развојем технологија спријечити одлив мозгова из региона

Објављено: 08.05.2019. 18:52 Аутор: КЕИ
Велика истраживачка инфраструктура заснована на најновијим технологијама успориће одлив мозгова из региона, који је некада имао интензиван технолошки развој и остварио значајна достигнућа на европском нивоу, оцијенила је министарка науке Сања Дамјановић на панелу одржаном у оквиру четвртог Форума Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР).

Другог дана ЕУСАИР форума одржан је панел „Наука, иновације и раст: Визија за Јадранско-јонски регион“, на ком је министарка Дамјановић представила пројекат СЕЕИИСТ - Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, који промовише регионалну сарадњу као и сарадњу између науке, технологије и приведе.

KEI

„Овај пројекат је сада у добрим рукама, рукама ЦЕРН-а али је за његов успјех потребна чврста политичка посвећеност свих земаља Региона. Овај пројекат би допринио економској стабилности региона и његовој стабилизацији и зато би овај пројекат био од користи и за Европу у цјелини“, сматра министарка науке.

Истакла је да су дешавања током протеклих деценија у овом региону успорила све економске и научне активности, што је за резултат имало одлив мозгова и одлазак најбољих младих људи.

KEI

„Не смијемо заборавити да је овај регион у прошлости имао изузетно интензиван технолошки развој, да је остварио значајна достигнућа на европском нивоу, на примјер, први истраживачки нуклеарни реактор почео је са радом у нашем региону 1959, затим смо имали три међународна института који су старији од ЦЕРН-а. Југославија је у то вријеме била један од оснивача ЦЕРН-а, када чак Аустрија није била, а из нашег региона је потекао велики број добитника Нобелове награде“, рекла је она.

Важно питање које се намеће је, како је навела министарка Дамјановић, како успорити одлив мозгова и преокренути тај тренд. „Једини начин је да обезбиједимо велику истраживачку инфраструктуру засновану на најновијим технологијама“, поручила је она.

Представник Европске комисије, Алеш Гнамуш из Удруженог истраживачког центра (ЈРЦ) оцијенио је да важно имати национални иновативни екосистем који омогућава да иновације живе и даље се развијају са циљем обезбјеђења економског напретка.

KEI

На панелу генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност Дарко Петрушић и савјетница министарке науке/члан Савјета за научно-истраживачку дјелатност, Нина Радуловић, говорили су о стратегији паметне специјализације, која представља иновативан приступ чији је циљ да оснажи привредни раст и отварање радних мјеста у Европи, омогућавајући сваком региону да идентификује и развије своје компетитивне предности.

Истакли су да је Црна Гора за кратко вријеме припремила квалитетан документ, као и да успјешна реализација Стратегије претпоставља не само заједнички рад на истраживању и иновацијама, већ и на комерцијализацији истраживања и иновација.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?