Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Кући меда обиљежен Свјетски дан пчела – 20. мај

Објављено: 20.05.2019. 19:07 Аутор: МПРР
MPRRMPRR

Свјетски дан пчела - 20. мај обиљежен је данас у Црној Гори.

Пригодним програмом у Кући меда у Даниловграду указано је на важност очувања пчела и њихов значај за човјечанство, а тиме и потребу заједничке акције на локалном и глобалном нивоу, у циљу заштите пчела чија се бројност на Земљи смањује.

Министарство пољопривреде и руралног развоја, Савез пчеларских организација Црне Горе и Амбасада Словеније организовали су „Медни доручак“ и низ других активности које имају за циљ едукацију и подизање свијести о значају пчела. У програму су учествовали најмлађи ученици из ОШ „Милорад Муса Бурзан“ из Подгорице и ОШ „Његош“ из Спужа. Дјеца су имала прилику да кроз интерактивну презентацију науче како пчеле праве мед, зашто су важне за природу и колико је мед важан у њиховој исхрани. Њихов доживљај улоге пчела, употпуњен са новим сазнањима, одсликали су на дрвеним плочицама које ће красити просторије Куће меда.

Догађају су присуствовали и представници дипломатског кора у Црној Гори, представици Министарства пољопривреде Словеније, међународних организација, међу којима је био и директор УНИЦЕФ-а за Црну Гору Осама Когали, као и предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић.

Симовић: Бројне Владине мјере подршке дале охрабрујуће резултате – повећан број пчелара и пчелињих заједница

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић захвалио се Амбасади Словеније на сарадњи у организацији овог важног и лијепог догађаја, подсјећајући да је, не тако давно, управо из Словеније потекла је иницијатива према УН да се 20. мај прогласи Свјетским даном пчела.

„Прошле године у Словенији смо га обиљежили по први пут и обавезали се заједничком декларацијом да ћемо унаприједити сарадњу на међународном нивоу у погледу мјера за заштиту пчела, едукацији јавности о значају пчела, образовању и размјени добрих пракси у пчеларству“, казао је Симовић.

Потпредсједник Владе је изразио увјерење да ће данашњи догађај допринијети даљој афирмацији пчеларства, указивању на значај пчела, не само као опрашивача, већ и као једног од најбитнијих индикатора стања животне средине, али да ће подстаћи и интересовање још већег броја младих да се почну бавити пчеларством.

„Данас цијела планета слави пчеле јер оне имају кључну улогу у очувању биодиверзитета и производњи хране. Управо је то разлог због којег, како је рекао, Влада бројним мјерама подржава унапређење овог сектора, што потврђује повећање броја пчелињих заједница и континуиран раст подршке сектору, за шта је у посљедњих 10 година опредијељено преко 3 милиона еура.

Он је нагласио да је Кућа меда, кућа свих црногорских пчелара, уједно и едукативни центар и производни погон, као и да је резултат сарадње и напора Владе, пчелара и Савеза да се унаприједе услови за пчеларство, гдје се посебна пажња посвећује едукацији и заштити пчела. Посебно је истакао велико интересовањем младих људи у Црној Гори да се баве пчеларством, наводећи да се годинама успјешно спроводи програм подршке младим пчеларима, кроз који ће само у овој години њих 100 добити подршку у виду пет пчелињих друштава за отпочињање пчеларског пута.

„Данашњи догађај и све политике које креирамо и спроводимо у пчеларству, потврда су наше посвећености и опредијељености да бринемо о пчелама. Важна је порука да морамо заједно сачувати пчелињу заједницу да би било живота на планети, да би било мање глади, да би сачували живот на селу и осјетљиву руралну заједницу, да би имали више радних мјеста и да би постојећа сачували, јер је велики број људи који обезбјеђује егзистенцију у сектору пољопривреде“, истакао је Симовић.

Потпредсједник Владе посебно је изразио задовољство што су данас у Кући меда најмлађи како би учили о значају пчела и прозводњи меда, заинтересовали се за пчеларство и завољели пољопривреду.

MPRRОрганизација пчелињих заједница - инспирација за свако друштво

Он је истакао да је организација пчелињих заједница неисцрпна инспирација за организацију сваког друштва. „Сарадња и заједништво су посебно значајне особине пчелињих заједница. Те особине красе и пчеларе и домаћине који вриједно раде на својим имањима, успјешне предузетнике и раднике у погонима, одговорне ученике, студенте и научне раднике, посвећене запослене у просвјети, здравству, култури и администрацији. Сарадња, заједништво и прегалаштво важни су и неопходни за свако друштво које тежи напретку. А, црногорско друштво хоће, треба и мора да прави снажније и још брже искораке, због чега морамо јачати заједништво и друштвену енергију усмјеравати на стварање нових вриједности, а не на подстицање разлика“, поручио је Симовић.

Сарадња и заједништво су, како је додао, правци који воде напретку сваке заједнице, сваке државе, а и шире од тога. „Сарадња и заједништво су значајни и за напредак нашег региона, са јасним циљем пуноправне сарадње и заједништва у европској породици народа“, поручио је Симовић.

Обраћајући се посебно дјеци, Симовић је навео податак да једна пчела, током свог живота, напорним радом успије да сакупи само једну дванаестину кашике меда. „Заједно, оне успијевају да испуне цијелу кошницу. Тако и успјешна, уређена друштва свој успјех дугују напорном раду свих својих чланова. Желим Вам да будете успјешни чланови успјешног и просперитетног друштва“, казао је потпредсједник Владе.

Амбасадор Мочник: Глобална акција важна, али доста тога можемо урадити сами

Амбасадор Словеније, господин Митја Мочник истакао је да су у Словенији, исто као и у Црној Гори, свјесни значаја, важности пчела и пчеларства за друштво у цјелини.

Он је казао да су Словенци познати као народ пчелара и да је пчеларство саставни дио њихове културе и културне баштине. Словенци се, како је додао, могу похвалити са својом заштиченом пчелом која се зове „крањска пчела“ (крањска сивка), али и са свјетски познатим пчеларима који су унаприједили пчеларство у Словенији и шире.

„Свијесни смо богате и драгоцјене баштине, али морам да кажем, да није свугдје тако. Многи још увијек природу сматрају као нешто што се само обнавља независно од наших активности. Анализе показују, да од пчела зависи свака треча кашика свијетске хране. Пчеле и пчеларство представљају значајан дио привреде сваке државе, утичу на здравље људи као и на еколошки баланс. Глобална акција за њихову заштиту је изузетно важна, зато смо покренули међународну акцију за заштиту пчела, којој се одмах придружила и подржала Црна Гора, као значајан и важан партнер, поручио је Мочник.

Истичући да само проглашење 20. маја за дан пчела није довољно, Амбасадор је казао да треба јачати свијест људи и побољшати услове за опстанак пчела, а самим тим и опстанак људи.

Говорећи о неопходним активностима у наредном периоду, амбасадор Мочник је нагласио да много тога можемо направити сами, независно од других, почев од образовања и оспособљавања младих пчелара, садњом биљака од којих пчеле производе мед, унапређењем истраживања на подручју пчеларства, укидањем употребе фитофармацевтских средстава, подршком економији која није штетна за природу и смањењем штетних емисија и увођењем зелених технологија.

„Сарадња на глобалном и локалном нивоу је због тога необходна јер истраживања показују, на смањење популације пчела у свијету“, казао је Мочник.

Амбасадор је изразио увјерење да ће данашње дружење доприњети још интензивнијој сарадњи између Словеније и Црне горе на подручју пчеларства и пољопривреде.

Пчеле заслужују већу бригу човјека

Предсједник Савеза Пчеларских организација Црне Горе Радуле Миљанић казао је да се данас слави неприкосновена владарица природе – пчела.

„За многе, пчела је савршено биће, инсект који носи у себи тајне праисторије дуге више десетина милиона година. Савршенство пчеле се огледа у многим њеним особинама. Живот у заједници и подјела послова у њој, размножавање, издржљивост, прилагођавање...Пчела је симбол живота, трајања, пчела је симбол планете јер настањује готово сваку стопу земље и чини планету прекрасним мјестом за живот. Пчела нас учи како да радимо, стварамо, пчела нас учи како да живимо“, казао је Миљанић.

Природа, као један савршен систем, какао је казао, повјерила пчели једну од главних улога на планети, улогу опрашивача. „Сви знамо шта то значи и колико је овај феномен важан. Поред свега, запитајмо се да ли човјек заиста води толико рачуна о пчели?

Он је изразио очекивање да политике снажније подрже иницијативе о заштити пчела, а да сви појединачно дају одговарајући допринос. Такође, захвалио се колегама из пчеларског савеза Словеније на упорности да њихова држава иницира успостављање Свјетског дана пчела.

Учесници догађаја имали су прилику да на Медном доручку пробају црногорски мед, који се однедавно у „Кући меда“ у контролисаним условима пакује у брендирану, модерну амбалажу. Најмлађи су уживали и у слатким медењацима, украшеним занимљивим мотивима везаним за пчеле и мед.

ФОТО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157691522004893


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?