Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке др Сања Дамјановић на ЦОСТ конференцији „Побиједити канцер до 2030. године: Немогућа мисија?“

Објављено: 22.05.2019. 21:20 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Пхото цредит: ЦОСТ
Министарка науке, др Сања Дамјановић, данас је учествовала на ЦОСТ Цоннецт конференцији посвећеној будућности европских истраживања о канцеру „Побиједити канцер до 2030. године: Немогућа мисија?”, која се одржава у Бриселу.

Конференција је окупила истраживаче који учествују у 35 ЦОСТ акција који се баве истраживањима канцера, и 16 различитих актера (креатори политика, организације пацијената обољелих од канцера и представнике привреде) који су размијенили идеје, искуства и расправљали о изазовима који стоје пред истраживањима канцера, што ће довести до боље координације на европском нивоу. Конференција се одржава у кључном тренутку, пружајући паневропски допринос текућим расправама о програму Хоризонт Европа, јер је лијечење канцера идентификовано као једна од будућих мисија у овом наредном Оквирном програму за истраживање и иновације.

Министарка Дамјановић представила је научној ЦОСТ заједници пројекат оснивања Међународног института за одрживе технологије на простору југоисточне Европе - 'Хадронска канцер терапија са истраживањима из биомедицине помоћу протона и тежих јона' (СЕЕИИСТ).
Осим промоције пројекта, ово је била прилика за покретање различитих научних колаборација од значаја за СЕЕИИСТ пројекат. Министарка Дамјановић истакла је да пројекат СЕЕИИСТ представља развојни пројекат за Регион југоисточне Европе, чијом реализацијом би поред лијечења пацијената овом најсавременијом методом било омогућено и атрактивно истраживање из ове важне области. Све ово би утицало и на рјешавање наших заједничких друштвених и економских изазова, а један од њих је одлив талената („браин драин“).

Министарка Дамјановић је представила и наредне кораке у циљу успјешне реализације овог пројекта који сада улази у сљедећу фазу ''Десигн Студy Пхасе'' захваљујући првој финансијској подршци од стране Европске комисије – Генералног директората за истраживање и иновације (ДГ РТД). У циљу обиљежавања преласка из фазе концепта у фазу дизајна, посебан догађај одрзаће се 18. септембра ове године у Црној Гори. Догађај ће бити организован на високом нивоу, а имамо и част да европски комесар за науку, истраживање и иновације, г-дин Карлос Моедас, отвори овај догађај. Учесници данашње ЦОСТ Цоннецт конференције позвани су на предстојећи догађај у Црној Гори.

Министарка Дамјановић сусрела се са директором ЦОСТ асоцијације, др Роналдом де Бруином, са којим је размијенила искуства о учешћу Црне Горе у ЦОСТ програму. Саговорници су константовали да је остварен значајан напредак учешћа црногорских институција у овом програму у претходне три године.

Директор де Бруин понудио је пуну подршку ЦОСТ асоцијације Црној Гори, те су саговорници договорили да се наредни ЦОСТ Инфо дан одржи у септембру 2019. године, у Црној Гори, непосредно прије одржавања СЕЕИИСТ Кицк-офф догађаја 18. септембра, на којем је учешће потврдио директор ЦОСТ асоцијације.

Министарство науке

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?