Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Словеначко искуство од значаја за спровођење Шенгенског акционог плана

Током радне посјете Републици Словенији, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић посјетио је најфреквентнији гранични прелаз, Обрежје, на граници са Републиком Хрватском. Посјета је била прилика да се црногорска делегација упозна са ближим процедурама које се спроводе у оквиру граничних провјера у складу са шенгенским стандардима, с обзиром на то да је Словенија прије више од деценије постала дио шенгенског простора.


Словеначке колеге презентовале су начин рада на граничном прелазу, који је уједно и спољна граница шенгенског простора, а током обиласка црногорска делегација се детаљно упознала и са опремом за прву и другу линију провјере и инфраструктурним рјешењима која су прописана ЕУ шенгенским каталогом.

Министар Нухоџић се захвалио на експертској помоћи и похвалио сарадњу са Републиком Словенијом током реализације твининг пројекта „Подршка успостављању правне тековине Шенгена“, у оквиру којег је израђен Шенгенски акциони план, који је Влада усвојила 2017. године.

„Црна Гора остварује напредак у стандардима Шенгена који се односе на усклађивање правног оквира, инфраструктуру и информационо-комуникационе системе, а нарочиту пажњу посвећујемо едукацији и јачању кадровских капацитета Граничне полиције“
, казао је министар Нухоџић.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore  Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Министарство унутрашњих послова
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?