Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора прва земља након земаља ЕУ која је усвојила Стратегију паметне специјализације

Објављено: 20.06.2019. 23:36 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

На 126. сједници Владе, која је одржана 20.06.2019. године, усвојена је Стратегија паметне специјализације. На пресу након сједнице говорила је министарка науке др Сања Дамјановић.

“Ова стратегија није стратегија Министарства науке, већ државе Црне Горе којом су препознате уже приоритетне области које имају највећи потенцијал за економски развој, а за које су истраживање и иновације кључни фактори који могу значајно да повећају конкурентност. Заправо, у питању је рецепт Европске уније да се трасира модерни развој економије базиран на домаћим потенцијалима али уз отвореност ка међународној сцени, као и да се традиционални сектори технолошки унаприједе, нарочито кроз дигитализацију”, казала је министарка Дамјановић.

На овај начин се инвестиције фокусирају на домене и области за које је стратегија показала да Црна Гора може да буде конкурентна и на ширем плану. У том смислу Црна Гора је препознала сљедеће приоритетне области: одржива пољопривреда и ланац вриједности хране, одрживи и здравствени туризам, енергија и одржива животна средина, са технолошком подршком информационо-комуникационих технологија.

Стратегија паметне специјализације је један од услова коришћења ЕУ фондова, као и стриктан предуслов коришћења структурних фондова када нашој земљи буду доступни.

Процес израде стратегије је трајао двије године и спроводио се према методологији коју је развила ЕУ, а која је сваку фазу овог процеса детаљно пратила и оцјењивала. Министарство науке је координирало овај процес уз помоћ Министарства економије, али заправо ову стратегију је радило више од 300 људи из академског, привредног, јавног и цивилног сектора, од чега више од половине из бизнис сектора.

“Важан бенефит од ове стратегије је приступање европским тематским платформама за паметну специјализацију, које су нам од данас доступне. Тематске платформе креирају земље Евопске уније које имају сличне стратешке приоритете у оквиру својих С3 стратегија. На тај начин реализују заједничке пројекте и са њима излазе на интернационално тржиште. Циљ је да се у наредном периоду и наша држава придружи оваквим платформама”, истакла је Дамјановић.

Министарка науке је казала да се наредни корак односи на дефинисање националне структуре која ће бити задужена како за управљање тако и за имплементацију С3 стратегије.

Стратегија паметне специјализације доноси се на период 2019-2024. За овај период Стратегија паметне специјализације ц́е служити као основа за приоритетно улагање у истраживања, иновације и развој. У овом периоду планиране су инвестиције у вриједности од око 174 милиона еура. Од укупно планираних финансијских средстава из буџета биће обезбијеђено 116,5 милиона еура, док се улагања из приватног сектора пројектују на 21,7 милиона еура. Из ЕУ фондова очекују се средства од око 33,5 милиона еура, а од осталих међународних организација и програма средства од око 2,5 милона еура.


Стратегију паметне специјализације Црне Горе (2019-2024) можете пронаћи ОВДЈЕ


МИНИСТАРСТВО НАУКЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?