Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Николић-Вучинић у Лајдену: Очигледан напредак предшколског образовања у Црној Гори

Објављено: 24.06.2019. 19:04 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Директорица Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање, Аријана Николић Вучинић и начелница Дирекције за предшколско и инклузивно образовање Тамара Милић учествовале су на Годишњој конференцији Међународне асоцијације за социјалну сигурност (ИССА) која је одржана у Лајдену, гдје су представиле резултате и постигнућа Црне Горе у области предшколског васпитања и образовања.

Конференција је окупила учеснике из цијелог свијета, а најважнија тема била је Здраво окружење за одгој најмлађих. Говорећи о предшколском образовању у Црној Гори, Николић - Вучинић је ставила акценат на повећање броја дјеце у вртићу, повећање капацитета предшколских установа, увођење енглеског језика у вртиће, али и интерактивне службе.

PR služba Ministarstva prosvjete

На конференцији, Николић - Вучинић је истакла да је за само четири године стопа обухвата дјеце од 3 до 6 година повећана са нешто преко 50% на 73%. Она је истакла да је овај резултат постигнут континуираним кампањама, кампањом „Сви у вртић“ која је реализована уз подршку канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори, а посљедње двије године кампањом „Заблистаћу у вртићу“.

Како је истакла, актиности промоције су нарочито усмјерене ка општинама у којима је обухват нижи, уз истовемено формирање интерактивних служби вртића које одлазе у удаљена подручја, у којима нема вртића, и пружају дјеци могућност да буду дио предшколског васпитања и образовања.

Она је истакла да је један од успјеха и повећан број РЕ дјеце у предшколском васпитању и образовању, као и боља интеграција дјеце са сметњама у развоју.

Са конференције је послата порука да је пружање једнаких шанси у образовању приоритет сваког друштва, те да је подизање свијести о значају предшколског васпитања и образовања обавеза и интерес сваке државе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?