Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уручена државна награда Мирослављево Јеванђеље за 2018. годину

Објављено: 29.06.2019. 18:16 Аутор: Министарство културе
mkuДржавна награда „Мирослављево јеванђеље“ за 2018. годину синоћ је у Бијелом Пољу уручена Срђану Мартиновићу, који је то значајно национално признање добио за монографију „Црногорска војска 1854 – 1916“. Током синоћње свечаности, наглашено је како су за награду била предложена дјела 18 аутора, а да је жири – у којем су били Соња Томовић Шундић, Милош Кривокапић, Саша Кнежевић, Небојша Чагоровић и Никола Шарановић – о награђеној монографији истакао како је ријеч „о јединственој и првој исцрпној студији о црногорској војсци у најважнијем периоду њеног дјеловања“. Награду „Мирослављево јеванђеље“ Мартиновићу је уручио министар културе Александар Богдановић, који је казао како је Црну Гору свијет најчешће препознавао као неосвојиву трвђаву, чија се истрајност, пред увијек знатно надмоћнијима, често косила са логиком ратовања.

У том свјетлу открива се значај једног студиозног научног рада, каква је књига Срђана Мартиновића, која је у јакој конкуренцији завриједила државну награду „Мирослављево јеванђење“. Периоду који обухвата овај научни рад припадају и оне велике побједе црногорске војске, чији ће ефекти бити од пресудног значаја за остваривање и јачање црногорске државности. Оно што је за тај контекст такође битно, а што нам Мартиновићева књига предочава, крије се у чињеници да су управо највећи домети црногорског војевања створили услове који ће омогућити Црној Гори да, од војничког логора, како је то истакнуто у меморандуму упућеном Берлинском конгресу, постане држава чији ће се развој базирати превасходно на сопственим изворима. Зато ова књига представља један минуциозни истраживачки подухват, који не освјетљава само историјат војске у Књажевини и Краљевини Црној Гори, већ нуди и изузетну базу података за дубљу анализу друштвеног развоја те епохе – казао је министар Богдановић.

mkuПримајући награду, Срђан Мартиновић подсјетио је на максиму како је човјек скуп навика, предрасуда, увјерења и вриједности, а да од појединца зависи што ће од тога постати доминантан дио личности. У околностима сталне ратне опасности и опстајања у тешким условима дугог ратовања, за црногорског војника ратовање је постало животни позив, питање части, па чак и животни смисао. Уздигла се и изградила свијест о слободи, која је кроз витешко схватање, однос према оружју и преданост домовини створила посебан војнички кодекс. Ратнички дух који је усађиван у црногорског војника, давао му је чврсту вјеру у правилно поступање при одбрани отаџбине и побједу његовог оружја, омогућивши му да војно побиједи и далеко веће и модерније наоружане армије. Пребирајући по вијугавим стазама прошлости, постајемо свјесни да је наше само оно што смо другима дали, преузимајући завјештање да сачувамо оно што су они вјековима бранили. Зато је и ова књига и ова награда наш однос према тој непролазној вриједности – истакао је Мартиновић.
Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић нагласио је како „почетна слова и позлаћене минијатуре Мирослављевог јеванђеља јесу симбол културе, настале у 12. вијеку“.

mkuТо је вријеме када је златним словима исписана писменост јужнословенских народа, а које се везује баш за Бијело Поље и баш за Црну Гору. Као важан споменик културе, Мирослављево јеванђеље је ушло и у УНЕСЦО списак културне баштине „Памћење свијета“, што је данас један од значајнијих културних и туристичких потенцијала Бијелог Поља. Награда која носи то часно име, сврстава лауреата у најугледније ствараоце наше државе. Уважени историчар Срђан Мартиновић књигом „Црногорска војска 1854 – 1916“ завриједио је да се нађе на списку добитника награде „Мирослављево јеванђеље“. Завриједио је да понесе лучу историјског развоја Црне Горе. И као што лауреат у својој књизи преноси да је норвешки пуковник и путописац Хенрик Ангел примијетио да је „част одреда част земље, села, рода“, тако и Срђан Мартиновић књигом „Црногорска војска 1854 – 1916“ и наградом „Мирослављево јеванђеље“ чојски носи част наше домовине Црне Горе – рекао је он.

Током синоћње свечаности, говорила је и Соња Томовић Шундић, која је испред жирија образложила одлуку о добитнику признања „Мирослављево јеванђеље“ за 2018. годину.

Министарство културе

Фото: Линк

Видео: Yоутубе


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?