Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 128. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 128. сједници, којим је у првом дијелу предсједавао премијер Душко Марковић, а у другом потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин, утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача с Извјештајем са јавне расправе.

Разматрајући предложени Извјештај о реализацији Плана оптимизације јавне управе 2018 - 2020 за период 1. јануар - 31. март 2019. године и Предлог одлуке о отпремнини у случају споразумног престанка радног односа запослених у јавном сектору Влада је дала налог да се у најкраћем року, за неку од наредних сједница припреми свеобухватни програм оптимизације јавне управе уз убрзано доношење одговарајуће одлуке о отпремнини. Влада је усвојила радни закључак да мораторијум на запошљавање у државној администрацији продужи до 31. децембра 2019. године.


Донијет је Акциони план за имплементацију Стратегије одбране Црне Горе 2019 - 2022. Овим документом су утврђени стратешки и оперативни циљеви који представљају комбинацију одбрамбених интереса и одговора на изазове, ризике и пријетње, а чија имплементација кроз дефинисане мјере и активности представља приоритет у имплементацији Стратегије.

У склопу имплементације правне тековине ЕУ из области енергетике, Влада је донијела Уредбу о условима за прикључење произвођача електричне енергије на преносну и дистрибутивну мрежу. Уредбом се успоставља правни оквир за прикључење произвођача на преносну и дистрибутивну мрежу, са прописаним техничким правилима и стандадима који се примјењују у Европској унији, у циљу обезбјеђења сигурности рада електроенергетских система, као и равноправних тржишних услова.

Влада је донијела Одлуку о дугорочном енергетском билансу Црне Горе за период од 2020 до 2022. године,који обухвата: Биланс електричне енергије, Биланс угља и Биланс нафте, нафтних деривата и биогорива, као и мјере за његову реализацију.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Праваца развоја Црне Горе 2018 – 2021. године у 2018. години. Правци развоја представљају кровни развојни имплементациони документ којим је утврђен стартешки циљ развоја Црне Горе – повећање квалитета живота грађана. Извјештај садржи приказ реализације мјера и пројеката, као и њихов утицај на остваривање утрврђених циљева, у оквиру сваке политике појединачно. Поред тога, овим документом су обухваћене и укупне инвестиције, по изворима финансирања, које, уз квартално ажурирање, представљају добру основу за креирање и вођење развојне и економске политике.


Усвојена је Анализа стања електронских услуга са предлогом мјера за њихово унапређење. Анализом су препознате и кључне баријере, али и предлог мјера за њихово превазилажење. Мапирање пословних процеса у институцијама, препознавање софтверских алата и технологија које су на располагању, те креирање интерних процедура које ће омогућити ефикасно праћење и обраду свих захтјева у електронском облику, прије свега на порталу е-управе на којем функционише највећи број услуга, само су неке од мјера које су узете у обзир у вези процеса дигитализације у области пружања услуга.

Закључци које је Влада усвојила тим поводом имају за циљ даље унапређење развоја електронских услуга. У материјалу је дат кратак преглед реализације, као и предлог нових мјера чије ће спровођење започети одмах након усвајања анализе, у складу са приоритетима и претпоставкама за реализацију.

Влада је усвојила Информацију о кредитном аранжману између Европске инвестицоне банке и Инвестицоно развојног фонда Црне Горе АД за финансирање малих и средњих предузећа и приоритетних пројеката ИВ-Б и дала сагласност на Уговор о финансирању. У расправи је наведено да сарадња између Европске инвестицоне банке и Инвестицоно развојног фонда траје од 2012. године, док вриједност свих до сада реализованих Уговора износи 220 мил. еура.

Због експанзије кредитне активности Фонда и динамичног развоја црногорске привреде, ИРФ и ЕИБ су 2018. године потписали четврти финансијски оквир који укључује два кредитна аранжамана – Уговора, укупне вриједности 150 мил. еура. Први кредитни аранжман у износу од 100 мил. еура је реализован, а на данашњој сједници Влада је дала сагласност на други Уговор, чија је вриједности 50 мил. еура. Уговором је, између осталог, дефинисано да ће минимум 70 одсто средстава бити намијењено микро, малим и средњим предузећима као окосници развоја економије, док ће максимум до 30 одсто средстава бити намијењено за средње капитализована предузећа и инфраструктурне пројекте.

Влада је усвојила Информацију о пројекту “Унапређење ефикасности правосуђа” са приједлогом Анекса споразума измедју Владе Црне Горе и Уједињених нација за развој. Информациони систем правосуђа препознат је као систем од посебног значаја за црногорско друштво и напредак Црне Горе на њеном путу интеграције у ЕУ.

Стратегија реформе правосуђа у Црној Гори за период 2014 - 2018. године и Акциони план за поглавље 23 дефинишу бројне мјере које имају за циљ јачање правосуђа и владавине права, укључујући обавезу да се побољша информациони систем правосуђа како би могао обезбједити квалитетне статистичке податке у правосуђу, те да се воде евиденције прописане законом. Укупан буџет одобрен од донатора за овај пројекат је 790.000,00 еура, док је недостајућа средства за пројекат у износу од 535.600,00 еура Влада кофинансирала кроз уговор са УНДП-ом, сходно потписаном Споразуму.


Влада је усвојила Информацију о реализацији пројекта „Изградња трга и шеталишта у Сутомору”, Општина Бар – ИИ фаза радова и прихватила Уговор о реализацији пројекта. Тим поводом задужено је Министарство финансија да у сарадњи са Управом јавних радова у оквиру годишњих Закона о буџету за 2020. и 2021. годину, планира средства у укупном износу од 380.925,21 еура, на име кофинансирања за ИИ фазу пројекта.

У складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката, Влада је дала сагласност за извођење припремних радова за грађење сложеног инжењерског објекта – систем за водоснабдијевање аутопута Бар – Бољаре, дионица Смоковац – Матешево. У складу са Прилогом 4 Уговора о пројектовању и изградњи аутопута Бар – Бољаре, дионица Смоковац – Матешево, који је потписан 10.5.2019. године, радове на изградњи система за водоснабдијевање изводи Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион.

Такође, Влада је дала и сагласност за извођење припремних радова за грађење сложеног инжењерског објекта – реконструкција регионалног пута Р-23 Церово – Спуж, дионица Спуж – Рогами. Пројектом је обухваћена реконструкција пута у дужини од око 5 км, а Одлуком о избору најповољније понуде за извођача радова изабрана је компанија „Бемаx” д.о.о. Подгорица.

Влада је усвојила Информацију о организацији Сеа Данце љетњег музичког фестивала у Будви у периоду од 30. августа до 01. септембра 2019. године и прихватила Уговор о сарадњи на организацији Сеа Данце љетњег музичког фестивала у Будви. Влада је опредијелила 300.000 еура, у циљу покривања трошкова припремних активности и реализације фестивала.

На предлог Министарства културе Влада је донијела рјешења о додјели статуса „истакнути културни стваралац”Крсту Андријашевићу, вајару из Никшића и проф. др Аднану Чиргићу, редовном професору Факултета за црногорски језик и књижевност.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?