Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Координациони тим Владе: Наставити одлучно у спријечавању бесправних активности у шумарству

Објављено: 04.07.2019. 21:19 Аутор: МПРР

Саопштена је основана сумња да су поједини службеници Подручне јединице Управе за шуме у Пљевљима направили низ пропуста код додјеле дрвне масе са трасе далековода Пљевља - Чево због чега је Координациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству цјелокупну документацију о том случају прослиједио Одсјеку за привредни криминалитет ЦБ Пљевља који ће у сарадњи са надлежним тужиоцем спровести неопходне радње.

Овај случај као и остали који су откривени и процесуирани у претходном периоду као резултат рада Координационог међуресорског тима за сузбијање бесправних активности у шумарству били су тема новог заједничког састанка одржаног у Пљевљима. Представници тима на челу са државним секретаром за шумарство и дрвну индустрију у Министарству пољопривреде и руралног развоја Милосавом Анђелићем, анализирали су остварене резултате на плану заштите шума, са посебном пажњом на динамику процесуирања покренутих пријава против починилаца бесправних активности, узурпација од стране надлежних органа.

Посебан фокус је био усмјерен на подручне јединице Пљевља, Мојковац и Колашин у којима су у претходном периоду биле изражене и откривене бесправне сјече, а о којима је јавност у континуитету информисана. Координациони тим је на састанку, такође, упознат и са налазом Комисије коју је формирао директор Управе за шуме Нусрет Калач са задатком да утврди стање шума на подручју ПЈ Мојковац на локалитетима Петровића Омар и Црвена локва гдје је констатована бесправна сијеча од 367,67 метара кубних на том подручју. И у том правцу, како је поручено, поднијеће се одговарајуће пријаве против одговорног службеника Управе за шуме и концесионара који је вршио сјечу на том простору.

И овај пут је било ријечи о случају давања концесије предузећу из Пљеваља које је у вријеме добијања предметне концесије имало вишегодишњу блокаду жиро рачуна од више од 2 милиона еура. Такође је указано на потребу предузимања мјера за случајеве три концесије на простору ПЈ Колашин гдје су евидентни пропусти надлежних службеника који су омогућили да се посијече вишеструко већа количина дрвне масе од уговорене и то без пратеће планске документације. У првом случају се ради о конесионару који је по конкурсу добио на коришћење 8.400 м3 а искористио је 43.252 м3. Друго предузеће је по конкурсу добило на коришћење 24.122 м3, а искористио је 29.474 м3. Са трећим предузећем уговорена је сјеча од преко 6.000 м3 без планске документације.

На састанку је оцијењено да и поред свих напора на сузбијању нелегалних радњи у шумама и мјера на уређењу ове области, простор незаконитим радњама у шумама оставља неадекватна, односно блага казнена политика која се спроводи по пријавама за учињене теже повреде радне дужности.

Тема састанка у Пљевљима била је и заштита шума од пожара, имајући у виду да је због високих температура у овом периоду године повећана опасност од њихове појаве. Договорено је да се у Управи за шуме успоставе цјелодневна дежурства, како би се у сарадњи са Директоратом за ванредне ситуације успоставило ефикасно праћење терена и превентивно и правоврмено реаговало на плану заштите шума од пожара.

ПР Служба Минитарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?