Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Познању одржан састанак у оквиру шестог самита Берлинског процеса, на тему несталих лица у сукобима у бившој Југославији

Објављено: 06.07.2019. 17:21 Аутор: мрсс
Дана 4. јула 2019. године је у пољском граду Познању одржан посебан састанак у оквиру шестог самита Берлинског процеса, на тему несталих лица у сукобима у бившој Југославији. Група за нестала лица (ГНЛ) је на самиту у Познању поднијела извјештај о напретку оствареном спровођењем Оквирног плана у периоду од новембра 2018. до јула 2019. године. Комисију за нестала лица Владе Црне Горе представљали су Драган Ђукановић, предсједник Комисије и Дарка Џабасан, секретарка Комисије.

Коментаришући презентацију извјештаја ГНЛ-а, Министар за Европу Уједињеног Краљевства, Сир Алан Дунцан, рекао је да је „изгубити вољену особу тешко и болно. Изгубити вољену особу и не знати њихову судбину 25 година је засигурно агонија. То је агонија коју сви желимо олакшати за што више преживелих и њихових породица док још има времена за то. Уједињено Краљевство ће и даље бити уз вас. Част нам је да наставимо да подржавамо ИЦМП, Групу за нестала лица и представнике породица у вашем раду“.

mrss

Генерална директорица ИЦМП-а, Катхрyне Бомбергер, описала је кораке које су предузеле домаће институције, нагласивши да су почели интензивно радити на размјени података путем Регионалне базе података активних случајева несталих лица. „Интензивирана мултилатерална сарадња под окриљем Берлинског процеса и потписивање Оквирног плана осигурат ће да власти у регион наставе вјеродостојно и транспарентно спроводити преузете одговорности у процесу проналажења и идентификације преосталих случајева несталих лица” изјавила је Бомбергер. Додала је како ће „ИЦМП, уз подршку Уједињеног Краљевства наставити радити с институцијама власти на побољшавању регионалне сарадње и с удружењима породица да права породица несталих буду обавеза држава”. 

Никола Перишић, члан Колегијума директора Института за нестале особе БиХ, говорио је о корацима предузетим ка рјешавању НН случајева. „Усагласили смо заједнички преглед неидентификованих случајева пронађених на различитим локацијама те смо предложили одређене случајеве од заједничког интереса за даљу анализу и додатну форензичку обраду”, изјавио је он.

Стјепан Сучић, помоћник министра из Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља и предсједник Комисије за заточене и нестале Владе Републике Хрватске, истакао је важност развоја јединствене, интерактивне базе података активних случајева несталих лица. „До данас су чланови ГНЛ-а направили више стотина уноса у Базу података, пружајући информације о статусу случајева и усклађујући евиденције”, рекао је. „На тај начин се међу члановима ГНЛ-а осигурава транспарентност у управљању подацима о свим случајевима, а, када све буде спремно, ГНЛ ће породицама несталих и осталима омогућити приступ бази и преглед постојећих евиденција”.

Јахја Ллука, савјетник премијера за питање несталих лица Владе Косова похвалио је спремност свих партнера на спровођењу теренских истрага и, по потреби, ексхумације посмртних остатака. Нагласио је како су “на састанцима под окриљем Оквирног плана, чланови ГНЛ-а билатерално и путем других механизама предложили 16 конкретних локација на којима ће се у наредном периоду урадити теренска провјера и ископавање.”
mrss

Драган Ђукановић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, истакао је централну улогу породица несталих. “Представници Регионалне координације удружења породица несталих с подручја бивше Југославије састали су се с представницима свих домаћих институција.
Редовно су обавијештени о спровођењу Оквирног плана, што је кључ за стицање њиховог повјерења у вјеродостојност наших настојања”, рекао је он.

Презентирајући закључке Извјештаја, Љиљана Крстић, виша савјетница у Комисији за нестала лица Владе Републике Србије, истакла је значај изградње повјерења.” Овим радом јачамо повјерење међу домаћим институцијама у вјеродостојност напора које свака институција улаже у проналажење и идентификацију несталих лица, помажући, тиме, деполитизацију самог питања несталих лица”, рекла је она.

Семина Алекић, предсједавајућа Управног одбора Регионалне координације удружења породица несталих лица с подручја бивше Југославије рекла је: „Регионална координација лобирала је код домаћих институција и међународних власти да утичу на доносиоце одлука у земљама бивше Југославије да преузму већу одговорност у погледу тражење несталих без дискриминације, процесуирању осумњичених и адекватном кажњавању починиоца како би породице задовољиле своје право да знају истину и да добију правду у свим аспектима”.

На петом самиту Берлинског процеса, одржаном у Лондону у јулу прошле године, премијери 14 учесница Берлинског процеса (Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Француска, Хрватска, Италија, Косово*, Њемачка, Сјеверна Македонија, Словенија, Србија, Пољска и Уједињено Краљевство) потписали су Заједничку декларацију истичући потребу за интензивнијом мултилатералном сарадњом на проналажењу и идентификацији око 12.000 несталих за којима се још увијек трага, како би се осигурао мир и стабилност у региону.

Након потписивања Декларације у Лондону, прошле године у новембру је потписан Оквирни план у сједишту Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) у Хагу. Представници Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Косова и Србије су потписом озваничили заједнички рад у оквиру регионалне Групе за нестала лица (ГНЛ).

Уједињено Краљевство је обезбиједило 1,5 милиона еура за двогодишњи ИЦМП-ов пројект усмјерен на подржавање рада влада у региону и пружање техничке помоћи ГНЛ-у
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?