Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора међу потписницама Завршног документа Глобалне конференције: Слобода медија као стандард без изузетка

Објављено: 12.07.2019. 01:03 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић завршио је учешће на дводневној Глобалној Конференцији о слободи медија у Лондону.

У изјави по завршетку скупа, на којем су ове године учествовали висе од 70 министара и представници 120 држава, министар Богдановић је исказао задовољством закључцима Конференције коју су организовале владе Велике Британије и Канаде.

Јасно је колико је важно промовисати медијске слободе и њихов значај по демократију. У том духу, и данас смо јасно истакли опредјелјеност Владе Црне Горе која је, на свом европском путу, посвећена истом циљу - рекао је он.

Министар Богдановић нагласио је како су оба дана Конференције била прилика за афирмацију политика Владе Црне Горе усмјереним у правцу јачања слободе медија и изражавања.

Ово је била прилика да респектабилан скуп, у име Владе Црне Горе, упознам са свим активностима које предузимамо у циљу усклађивања медијског законодавства са европским стандардима и демократским вриједностима. У том духу, драгоцјена су нам и значајна искуства других држава чланица ЕУ које смо имали прилику да размјенимо на конференцији и билатераним састанцима. Такође, то је била прилика да истакнемо све мјере које је Влада Црне Горе преузела у циљу заштите плурализма и разноврсности медија као и остала питања актуелне ревизије медијског законодавства Црне Горе које ће по први пут имати двоструку међународну екпертизу, у фази Нацрта и Предлога чиме наглашавамо значај европских стандарда, а самим тим и услов за што ефикаснију имплементацију свих медијских института - закључио је Министар.

MKU
На маргинама конференције, министар Богдановић састао се и са шефом дипломатије Уједињеног Краљевства Џеремијем Хантом. Том приликом, саговорници су оцијенили изузетно корисним закључке Глобалне конференције о слободи медија, и констатовали да су слобода медија и слобода изражавања важан стуб сваког демократког друштва. Министар Богдановић је изразио захвалност на подршци Велике Британије интеграционим процесима Црне Горе, уз оцјену да остајемо снажно посвећени наставку сарадње са Уједињеним Краљевством.

Министар Богдановић одржао је и одвојене билатералне састанке са предсједавајућим интерпартијске групе за Црну Гору у Парламенту Уједињеног Краљевства Џоном Гроганом, министром вањских послова у Влади Републике Словеније Миром Цераром и министром вањских послова у Влади Исланда Гудлаугуром Тор Тордарсоном.

Током разговора са Џоном Гроганом, министар Богдановић изразио је захвалност на формирању интерпартијске групе у британском парламенту, позивајући чланове тог тијела да посјете Црну Гору и том приликом се детаљније упознају са активностима из области културе и умјетности. Саговорници су, уз то, говорили и о могућностима презентације културне баштине Црне Горе и рада црногорских стваралаца у Великој Британији. Притом су размотрене и претпоставке за успостављање сарадње институција двије државе на плану креативних индустрија. 

Током сусрета министара Богдановића и Церара, оцијењено је како су односи двије државе на изузетном нивоу, при чему је посебно значајна подршка коју Словенија пружа Црној Гори у области европских интеграција. Уз то, министар Богдановић посебно је захвалио министру Церару на Развојној помоћи Словеније, која се, између осталог, односи и на помоћ пројектима из области културе.

MKU
Црна Гора и Исланд, како је наглашено током билатералног сусрета министара Богдановића и Тордарсона, припадају кругу малих европских држава са великим потенцијалима, што може бити добра полазна основа за јачање сарадње у различитим областима.

Министар Богдановић је захвалио Исланду, као држави која је прва признала независну Црну Гору 2006. године, и прва ратификовала Споразум о приступању Црне Горе НАТО-у. Том приликом, Богдановић је информисао саговорника и о актуелним, најзначајнијим пројектима из области културе, наглашавајући како је наша држава отворена за успостављање сарадње у области умјетности.

Током Конференције, министар Богдановић се на маргинама срео и са министрицом вањских послова Канаде Кристијом Фриленд, генералном директорицом УНЕСЦО Одри Азуле, специјалном изасланицом Фореигн Office за слободу медија Амал Клуни и министром културе и комуникација Краљевине Мароко Мухамедом Ларајом.

Видео: Yоутубе








МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?