Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио 18. издање КоторАрт Дон Бранкових дана музике

Објављено: 15.07.2019. 18:34 Аутор: Министарство културе
mkuНа Тргу испред Катедрале Светог Трипуна, синоћ је отворено 18. издање КоторАрт Дон Бранкових дана музике.

Програм свечаног отварања носио је тематски назив “Умјетност сјећања”, и то поводом 40 година од разорног земљотреса у Црној Гори и уписа Котора на Листу заштићене свјетске баштине УНЕСЦО.

Дон Бранкове дане музике отворио је министар културе Александар Богдановић, који је акцентовао немјерљив значај фестивала КоторАрт, као јединствене смотре у нашој држави.

Импресиван је податак да нас овогодишњи фестивал КоторАрт окупља са четири програмске цјелине, бројним учесницима из различитих земаља, конвенционалним, али и програмима којима се испитују границе жанра. Све то је дало један посебан квалитет овом фестивалу, који се, између осталог, васпоставио и као својеврсна радионица за музичка, сценска и теоријска истраживања. Управо је то оно што КоторАрт чини брендом црногорске културе, издижући га изнад атрофираних фестивалских ретроспектива. И на вечерашњем отварању имаћемо прилику да се упознамо са једним оригиналним дјелом које је резултат умјетничког трагања на пољу музике, чији су креатори и реализатори црногорски умјетници млађе генерације.

Оно што издваја музички сегмент КоторАрта, Дон Бранкове дане музике, из корпуса музичких фестивала у окружењу, који су доминантно утемељени на умјетничкој музици, јесте креативно-продуктивна димензија, то јест – наручена дјела композитора са наших простора, чија се премијерна извођења догађају управо пред нама - истакао је он. Министарство културе и ове је године препознало изузетан значај КоторАрта што ће, како је казао министар Богдановић, увијек бити пракса, имајући у виду значај и квалитет тог програма.

Исказујући своје задовољство какво пружа откривање непознатог и непоновљивог, са осјећањем пријатељске наклоности, желим још једном да подсјетим на отвореност Министарства културе за сваки облик сарадње у даљем развоју КоторАрта, прије свега на пољу међународне афирмације црногорске културе. Тим прије што се на овом фестивалу усталила добра пракса сарадње, како домаћих и страних умјетника, тако и младих талената са свјетски признатим умјетницима.

На крају бих се захвалио свим умјетницима, продуцентима и организаторима и пожелио им успјешне фестивалске дане, а публици нова узбуђења и нова открића, на шта нас је КоторАрт већ навикао. У то име, сјетимо се вечерас Дон Бранка Сбутеге и још једном обзнанимо почетак ове умјетничке светковине његовим ријечима “Нека звоне звона” - закључио је Министар.

Током отварања, присутне је поздравио и директор КоторАрта Ратимир Мартиновић. Дубоко вјерујем, и томе учим своје студенте и дијелим са свима које знам, да је једини прави, одрживи и дуготрајан пут онај на ком чувамо захвалност и зачуђеност у односу на тренутак живота, онај пут на ком, баш у свему видимо шансу за напретком. Побједе и порази не постоје, баш као што, како рече велики Никола Тесла, ни живот ни смрт не постоје. Не постоји ни вријеме, већ само безброј тренутака од којих нам већина њих, нажалост – промакне, истакао је Мартиновић и нагласио да када престанете да се дивите и захваљујете, престајете да живите посвећеним животом, а то је једина гаранција квалитета тог тренутка.

Иначе, током протекле вечери, премијерно су изведене композиције које је Фестивал поручио од аутора. Тако је Иван Маровић написао композицију “Котор 1979”, док је Нина Перовић направила дјело “Погледи”.

На отварању је фестивалским оркестром КоторАрта дириговао Јулио Марић, а наступили су сопрани Маријана Шовран, Оливера Тичевић, Милица Милановић и хип хоп састав “Wхо Сее”.

Уз то, на синоћњем отварању приказан је ауторски филм Душана Вулековића “Прича о потресу”.

Видео: Yоутубе








Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?