Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић и градоначелник Вуковић најавили одлучну борбу против нелегалне експлоатације на Морачи

Објављено: 18.07.2019. 18:50 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Влада и Главни град кроз координиране и партнерске активности кренуће у одлучну заједничку акцију, са циљем спрјечавања нелегалне експлотације ријечих наноса на водотоцима на подручју општине Подгорице, првенствено у доњем току Мораче.

То је договорено на данашњем састанку који је одржан у управној згради Главног града, а који је иницирао потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић. Састанку са представницима Координационог тима за сузбијање нелегалне експлоатације ријечних наноса присуствовао градоначелник Подгорице Иван Вуковић, са сарадницима.

Забрињавајуће стање у доњем току Мораче

На састанку је приказан и филм који је урадило Министарство пољопривреде на коме се приказује забрињавајуће стање на терену, евидентна девастација у доњем дијелу тока Мораче, посебно у дијелу тока ван оног гдје се изводе регулациони радови, и то не само у кориту, него и дијелу припадајућег водног земљишта и околног пољопривредног земљишта.

Према ријечима Симовића регистрована је нелегална експлоатација и велике размјере девастације које упозоравају и траже хитан одговор. Посебно је проблем што су регистровани и нелегални радови у зони санитарне заштите водоизворишта Боље сестре, са којег се водом снабдијева Регионални водовод.

Симовић: Потребна хитна, заједничка и одлучна акција

Симовић је поручио да надлежни државни органи у партнерству са органима Главног града треба на терену да покажу одлучност да се изборе са дуготрајућим проблемом нелегалне експлоатације на овом подручју, као израз одговорности према животној средини и унутрашњој потреби Црне Горе и њених грађана, али и спремности наше државе да направи одговорне искораке у дијелу интеграционих и других међународних обавеза.

Он је подсјетио да је Влада усвајањем новог Акционог плана за сузбијање нелегалне експлоатације рјечних наноса из водотока 2019 – 2021 године, и да је продужењем Уредбе о повјеравању дијела послова Управе за инспекцијске послове Главном граду Подгорица и другим осам општина створила могућности да се настави са још интензивнијом контролом водотока, кроз пуни ангажман комуналне полиције и инспекције под окриљем међуресорског Координациог тима у коме су представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Управе за воде, Управе полиције, Управе за инспекцијске послове, Тужилаштва, као и Комуналне полиције и Комуналне инспекције из Главног града Подгорица и наведених општина.

 

Вуковић: Бићемо поуздан парнер и у овој акцији

“У Главном граду ћете имати поузданог партнера за рјешавање овог проблема, јер је Градска управа максимално посвећена заштити животне средине и зато спроводимо низ активности с циљем да се унаприједи стање у тој области, не само због тога што смо еколошка држава, или зато што смо отворили Поглавље 27 у преговорима са ЕУ, већ и због тога што је то наша људска обавеза због будућих генерација”, истакао је градоначелник др Иван Вуковић, додајући да је Град добио низ иницијатива различитих организација који су скретале пажњу на стање ријеке Мораче.

 “На нама је да се потрудимо да санирамо посљедице, а касније и вратимо водоток у првобтни облик. Доказ да нијесмо овом питању посвећени само декларативно је и најважнији инфарструктурни пројекат Града који има за циљ да заштити Морачу, Скадарско језеро и у крајњем водоизвориште Боље Сестре - систем за пречишћавање отпадних вода. Задовољни смо што ћемо до краја 2022. године имати системски ријешен проблем третмана отпадних вода. Осим тога, са Општином Даниловград смо недавно потписали Декларацију о заштити ријеке Зете, тако да конкретним гестовима показујемо бригу за животну средину”, закључио је Вуковић поздрављајући још једном иницијативу о активном заједничком ангажману на рјешевању питања нелегалне експлоатције и нагласивши да ће градске службе, у првом реду припадници Комуналне полиције и Комуналне инспекције бити ангажовани на терену, у складу са процјеном надлежног Министарства.

Договорено је да се у што скоријем року дефинише модел заједничких активности на терену, како би се првенствено елиминисали случајеви нелегалне експлоатације, а потом санирао девастирани простор у водотоцима и на околном земљишту, на бази стручне подршке.

Удружени треба да ријешимо овај проблем. То мора бити бити брза и снажна реакција. Све што буде потребно са нивоа Владе и у финансијском и сваком другом организационом смислу, спремни смо да одмах реализујемо”, поручио је Симовић.

Учесници састанка оцијенили су да и даље очекују допринос грађана и цивилног сектора у овој заједничкој активности, прије свега у пријављивању нелегалних активности. Уз већ постојећу Е-маил адресу за пријаву нелегалне експлоатације отворену код Управе за воде пријавиексплоатацију@узв.гов.ме, позвани су сви заинтересовани да пријаве могу упутити Комуналној полицији Главног града путем телефона на број: 067 002 005.

 


У наставку је линк Филма приказаног овим поводом хттпс://yоуту.бе/О5ф0-ЗХл4WY

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

ПГ Биро за односе са медијима

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?