Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић - амбасадорка Рајнке: Археолошка истраживања Црвене стијене показатељ добре сарадње Црне Горе и САД

Објављено: 21.07.2019. 03:45 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић и амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке обишли су данас праисторијско налазиште Црвена стијена и том приликом се упознали са систематским археолошким истраживањима које тренутно врше експерти из САД и Црне Горе. Ради се о наставку истраживања једног од најзначајнијих станишта праисторијског човјека у свијету које доприноси цјеловитијем разумијевању начина живота и обичаја праисторијских заједница које су живјеле на овом простору.

Министар Богдановић и амбасадорка Рајнке сагласни су да је археолошко истраживање локалитета Црвена стијена један од великог броја успјешних пројеката у Црној Гори, који су показатељ добре сарадње двије земље на очувању црногорског културног насљеђа.

mkuПројекат под називом „Тхе оригин оф тхе фире усе“ дио је гранта који је подржан од стране америчког НСФ фонда (Натионал Сциенце Фондатион), а стручним тимом за систематско истраживање локалитета руководи професор Гилберт Тостевин са Универзитета у Минесоти, док са црногорске стране истраживања води археолог мр Митра Церовић, руководилац Археолошког музеја Народног музеја Црне Горе. На пројекту ради велики број специјалиста истраживача из Сједињених Америчких Држава, Канаде, Израела, Италије, Шпаније, Србије, Хрватске и Црне Горе који се баве физичко хемијским анализама, археозологијом, микроморфологијом, седиментологијом, археомагеитизмом, Ц14 датовањем, крипто тефром, истраживањем древног ДНК...

Резултати досадашњих мултидисциплинарних истраживања пружају цјеловиту реконструкцију живота палеолитског човјека средњопалеолитског периода – Мустеријена – вријеме културе Неандерталца од 150 000 година до 40 000 година п.н.е. У будућим истраживањима се, како је саопштено од стране експертског тима, очекује да ће се доћи до палеолитских култура старости 200 000 година п.н.е. Са савременом археолошком и другом методологијом очекују да ће се доћи до нових сазнања на свјетском нивоу о овом периоду и по њима Црвена стијена посједује могућност за даља и нова научна открића.

mkuПраисторијско налазиште Црвена стијена откривено је 1954. године, када су започета прва систематска археолошка ископавања. Каснија ревизиона истраживања почео је 2004. године Центар за археолошка истраживања Црне Горе у сарадњи са Универзитетом из Мичигена, а од прошле године, Народни музеј Црне Горе наставио је са мултидисциплинарним приступом.

Министарство културе је од 2012. године за потребе археолошких истраживања локалитета Црвена стијена и адаптације објеката у селу Петровићи уложило око 270 хиљада еура.








Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?