Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба Салона “Нове реалности” –“Реалитес Ноувеллес”

Објављено: 21.07.2019. 18:28 Аутор: Министарство културе
mkuИзложба Салона “Нове реалности”-“Реалитес Ноувеллес” отворена је синоћ у Модерној галерији “Јово Ивановић” у Будви.
На изложби су представљени апстрактни радови 50 умјетника, како из Француске, тако и из других држава, настали у оквиру Салона “Нове реалности”.

Синоћњи програм отворио је министар културе Александар Богдановић.Будва са својим вишевјековним културним слојевима и особеним историјским искуством, јесте мјесто одакле се најбоље види отвореност Црне Горе ка новом и истраживачком. Управо је то оно што ствара ону културну динамику која је неопходна сваком друштву у времену све брже размјене идеја и све видљивијег брисања граница. Све већи значај културног умрежавања и канала комуникације наговјештавају једну нову врсту осјећајности, која се мора заснивати једнако на отворености према свијету, као и на очувању аутентичних идентитетских вриједности. На трагу тог задатка открива се и значај Салона, чије ће издање у Француској уврстити и црногорске ствараоце у свој круг или боље речено “поетско братство” аутора који истражују просторе апстракције у потрази за новим одговорима - истакао је Министар.

Уз министра Богдановића, публици су се на синоћњој изложби обратили директорица Музеја и галерија Будве Луција Ђурашковић предсједник Општине Будва Марко Царевић, члан комитета салона Нове реалности Милија Белић, те директор француског института и отправник послова у амбасади Републике Француске Лорен Гонсалвес.

„Данас, нарочито преко умјетника који су својевремено боравили и стварали у Паризу, посебно Бате и Љубинке Михаиловић, имамо у свом фонду једну од најзначајнијих експресионистичких збирки на Балкану. Срећни смо што се и Јовова душа вечерас радује са нама. Преко ове изложбе, као што сте у прилици да видите и осјетите, сагледавамо управо ону ријетку, али кроз Салон Нове реалности охрабрујућу нит, која пружа наду да ће умјетност у овом времену истакнуте, свепрожимајуће, грубости и недостатка емпатије којима, на жалост, обилује почетак XXИ вијека, ипак опстати и да ће, како је то давно рекао Достојевски само у форми љепоте, односно доброте и племенитости, ипак, успјети да спаси свијет”, рекла је Ђурашковић

Доктор Милија Белић присутне је упознао са историјатом Салона и истакао да је управо ова сарадња допринијела да црногорски умјетници буду специјални гости салона у Паризу. „Будва, град културе старе више од два миленијума, сусрета различитих цивилизација, остаје отворен за нове културне утицаје Европе и свијета, за нове стваралачке импулсе, за нове реалности“.

„Умјетници су у наш град увијек добродошли, а Општина Будва истрајна у идеји сталне и безрезервне подршке култури”, нагласио је Царевић у свом обраћању.

Господине Лорен Гонсалвес, обратио се ријечима: „Знамо да није увијек једноставно анимирати јавност која је понекад, без разлога, скептична у погледу апстрактне умјетности. Ви успијевате, ипак, да ова оригинална, иновативна и понекад комплексна остварења учините приступачним. Изложба коју данас отварамо, чини ми се, иде у правцу постизања тог културног циља. Сигуран сам да ће се овим избором дијела постићи другачији поглед на ову умјетност.“

Кустос изложбе је мр Сенка Суботић, а организатори Музеји и галерије Будве у сарадњи са Салоном “Нове реалности”.
Изложба ће бити отворена до 20. августа.

Фото: флицкр

Видео: Yоутубе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?