Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Са НВО желимо континуирано партнерство

Објављено: 22.07.2019. 21:07 Аутор: КЕИ
Сарадња Владе Црне Горе и цивилног друштва је важан предуслов за напредовање према ЕУ, и још важније, за развој друштва као здраве цјелине. И управо руководећи се тим циљем, Влада Црне Горе, ће кроз политику партнерства и сарадње, наставити да унапређује повјерење, подстиче дијалог и сарадњу, те укључује цивилно друштво у процес европске интеграције, закључено је на округлом столу „Сарадња Владе и НВО у процесу приступања ЕУ“, који је данас одржан у Подгорици.

Отвараћи скуп, предсједник Владе Душко Марковић је подсјетио да је Црна Гора прва држава, од свих које су преговарале са ЕУ, која је у своју преговарачку структуру у значајној мјери укључила представнике невладиних организација. Премијер је говорио о потреби активнијег присуства и снажнијег доприноса представника НВО у радним групама.

„Влада је свјесна значаја цивилног друштва за процес приступања Црне Горе Унији и зато смо искрено окренути ка континуираном унапређењу директног дијалога између Владе и цивилног друштва. Чврстог сам става да ваша специфична знања, практично искуство и критичко виђење ствари, уоквирено у конкретне и конструктивне предлоге, могу подићи квалитет и брзину нашег преговарачког процеса“.

Предсједник Марковић је истакао да не сматра да НВО треба да врши само мониторинг онога што Влада ради, већ да цивилни сектор треба да буде актер у политикама које се тичу европских интеграција.

KEI

„Треба нам јавни политички дијалог, политичко партнерство са цивилним сектором. Политички дијалог у смислу онога што су круцијална стратешка питања ове државе, њеног развоја и одрживости“, рекао је премијер и додао да је циљ да обезбиједимо континуитет партнерства.

Нагласивши потребу за обнављањем повјерења у заједнички рад и обједињавање свих црногорских потенцијала, предсједник Владе је истакао да ће се у наредном периоду свака два мјесеца одржавати састанци између Владе и НВО на којима ће се разговарати о темама које имају шири значај за црногорско друштво. Истакао је да ће, у циљу равномјерног учешћа и веће укључености НВО-а из свих крајева Црне Горе, почетком септембра бити одржан састанак са организацијама цивилног друштва са сјевера. Такође је истакао да ће, у циљу унапређења транспарентности преговарачког процеса, записници са састанака радних група бити објављени и на тај начин учињени доступним јавности.

Извршна директорица Центра за развој невладиних организација Ана Новаковић је поручила да је сарадња Владе и цивилног друштва у процесу европске интеграције прерасла у политички критеријум за чланство, те да јој се у извјештају за Црну Гору, из године у годину, посвећује посебна пажња. „Чињеница је да су налази који се односе на цивилно друштво у посљедња три извјештаја готово исти, а да их најједноставније можемо парафразирати – у сарадњи власти са цивилним друштвом и даље имамо форму, без суштине. И то је простор у којем се налази ЕК и наши налази апсолутно поклапају“, поручила је Новаковић.

KEI

Она је истакла да је недовољно повјерење невладиног сектора у искрене намјере Владе и других институција за сарадњом оправдано. „Све док немамо правну сигурност да се процедуре и прописи који су на снази, а који се односе на НВО заиста поштују, тешко је разговарати о другим темама и јачати сарадњу“, поручила је Новаковић истакавши да су НВО до сада према Влади артикулисале читав низ захтјева и предлога, прописа и одлука које треба донијети, институционалних рјешења које треба осмислити.

Потпредсједник Владе Милутин Симовић је пренио отвореност Владе и спремност да чује сугестије и критике из цивилног сектора. Он је нагласио да су представници НВО-а чланови бројних радних тијела и да су, у сарадњи са Владом, допринијели значајном искораку у значајном броју области, те да се ти резултати јасно виде у преговарачким поглављима која се односе на пољопривреду, рибарство и безбједност хране. „Формула успјеха је у комуникацији, дијалогу и сарадњи и управо смо примјеном те формуле направили досадашње резултате“, поручио је потпредсједник Симовић.

KEI

Потпредсједник Владе Зоран Пажин је оцијенио да је критика власти важна, али не и једина улога цивилног сектора, додајући да постоји велики број значајних друштвених питања изван политичких тема које дијеле црногорско друштво.

У том смислу, указао је да невладин сектор у Црној Гори располаже значајним знањима и капацитетима и изразио пуну спремност Владе да ови важни ресурси буду максимално искоришћени кроз конструктивну сарадњу и синергију дјеловања НВО и Владе.

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић је истакла да је од 2018. направљен значајан искорак на пољу сарадње Владе и НВО и изнијела очекивање да ће се у том правцу наставити. „Радимо у интересу грађана, а не једне или друге стране“, поручила је она.

Током дискусије, представници НВО-а су указали на потребу јасног дефинисања и поштовања принципа сарадње Владе и НВО-а, важност учешћа невладиних организација са сјевера у преговарачком процесу, и посебно нагласили потребу уважавања мишљења и предлога НВО-а у радним тијелима, те изградње повјерења двије стране и дали конкретне препоруке у правцу унапређења стања у више преговарачких поглавља. Такође, представници НВО-а су изнијели похвале на рачун сарадње са појединим министарствима, нагласивши да су отвореност, стална комуникација и заједнички рад са ресорима осигурали спровођење бројних заједничких пројеката и унапређење стања у многим областима.

KEI

Главни преговарач Александар Дрљевић је истакао да отворена 32 поглавља и неколико спремних за привремено затварање представљају потврду да су уложена енергија, професионализам и рад добро искориштени, те да резултати које смо сви заједно постигли свједоче да преговарачка структура остварује своју мисију.

„Европска интеграција је процес реформи, али и учења. Увјерен сам да смо ми током претходних седам година пуно научили, како од партнера из ЕК и држава чланица, тако и једни од других. И поред различитих гледишта и приступа у рјешењима, сигуран сам да смо унаприједили разумијевање и сарадњу јер, у крајњем сви смо на истом задатку и имамо исти циљ, поручио је Дрљевић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ








Да ли вам је садржај ове странице био од користи?