Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За сигурно и квалитетно напајање 80 милиона еура

Објављено: 24.07.2019. 21:09 Аутор: МЕК
Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije

Пројекат ревитализације средњенапонске и нисконапонске мреже који реализује ЦЕДИС представља једну од најзначајнијих инвестиција у дистрибутивни систем током протеклих неколико деценија и значајно ће подстакнути позитивне процесе у општинама на сјеверу, констатација је министарке економије Драгице Секулић, која је данас са представницима ЦЕДИС-а и Извођача радова обишла дионицу далековода „Долац“ у Беранама на којој је реконструкција у току. 

Секулић је истакла да је нарочито задовољна поштовањем планиране динамике извођења радова и додала да вјерује да ће након реализације овог пројекта и осталих инвестиционих активности ЦЕДИС - а планираних за наредне три године, корисници дистрибутивног система у Црној Гори имати значајно квалитетније напајање електричном енергијом, нарочито на руралном подручју.

- ЦЕДИС, према трогодишњем плану инвестиција, у примарну и секундарну мрежу на подручју Црне Горе треба да уложи око 80 милиона еура, од којих око 50 милиона у ревитализацију и реконструкцију постојеће мреже и 30 у изградњу нових дистрибутивних објеката – казала је министарка Секулић и додала да је овај Пројекат сигурно највећа инвестиција у дистрибутивни систем од 80-тих година прошлог вијека.

За прву годину извођења радова у оквиру Пројекта ревитализације опредијељено је око 12 милиона и 400 хиљада еура за реконструкцију седам 10кВ далековода. Тренутно су у току радови на далеководима „Грахово“ у Никшићу, „Бијела“ у Шавнику, „Губавач“ у Бијелом Пољу и „Долац“ у Беранама, а се ускоро очекује и почетак радова и на преосталим далеководима („Слап Зете“ у Даниловграду, „Круте“ у Улцињу и „Томашево“ у Бијелом Пољу).

- Неопходно је истаћи да Пројектом ревитализације ЦЕДИС и Влада Црне Горе, показују опредјељење за стратешко бављење диструбутивним системом. Наиме, са санације последица, дошли смо на ниво стратешког планирања и изградње дистрибутивних објектата и мреже – казао је Зоран Ђукановић, извршни директор ЦЕДИС-а. 

Ђукановић је такође истакао да је задовољан што се Пројекат реализује у сарадњи са реномираним компанијама из Црне Горе који ће и у наредном периоду бити ослонац ЦЕДИС-у у оваквим и сличним пројектима. Такође, изразио је захвалност и корисницима на стрпљењу услед прекида у напајању који су неопходнан сегмент реализације Пројекта. Казао је да су корисници били и више него стрпљиви због честих прекида у напајању електричном енергијом који су били посљедица неадекватног квалитета мреже у претходном периоду. Истакоа је да је увјерен да ће се након реализације овог и осталих пројеката ЦЕДИС-а, квалитет напајања на сеоском подручју значајно побољшати. 

Подсјећамо да радове изводи Конзорцијум којег чине црногорске комапаније “Мезон” д.о.о. Даниловград, “Елецтро Теам” д.о.о. Будва и “Рамел” д.о.о. Никшић, са којим је у децембру претходне године потписан оквирни споразум на период од 24 мјесеца за потребе Пројекта ревитализације средњенапонске (СН) и нисконапонске (НН) електроенергетске мреже.

- Користим прилику да се захвалим Влади Црне Горе и ЦЕДИС-у што су покретањем оваквих и сличних пројеката дали прилику домаћим компанијама да запосле значајан број младих људи и да им, на тај начин омогуће усавршавање у областима које су дефинитивно постале дефицитарне не само код нас него и у региону – казао је Мирослав Миловић, представник Конзорцијума.

- У претходном периоду смо имали значајних проблема у напајању на сеоском подручју нарочито, тако да ће ова важна инвестиција у великој мјери ријешити проблеме грађана Берана. С обзиром на важност квалитетног напајања електричном енергијом користим прилику да се захвалим свим актерима који учествују у овом, за нашу општину, изузетно важном подухвату – нагласио је Драгослав Шћекић, предсједник Општине Беране. 

Подсјећамо, да ће у оквиру Пројекта бити реконструисано 910 км мреже и 14.200 стубних мјеста на средњенапонском ниову и око 510 км мреже са 14.570 стубних мјеста на ниском напону. 

Домаћинства која се напајају са мреже на којој се изводе радови се детаљно и директно на терену информишу о Пројекту и бенефитима које могу очекивати након завршетка радова и благовремено обавјештавају о терминима прекида у напајању електричном енергијом.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
ЦЕДИС
СЛУЖБА ЗА КОРПОРАТИВНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?