Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан округли сто поводом Нацрта закона о аудио-визуелним медијским услугама

Објављено: 30.07.2019. 20:51 Аутор: Министарство културе
MKUУ оквиру процеса израде приједлога Закона о аудио-визуелним медијским услугама, Министарство културе је, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, Савјета Европе и Делегације Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, организовало данас у Подгорици округли сто о овом приједлогу закона. Учесници дискусије били су представници медија и невладиних организација које се баве питањима која се тичу медија.

У богатој расправи закључено је да Црна Гора, као земља кандидат за чланство у ЕУ, мора ускладити своје законодавство са ЕУ директивом о аудио-визуелним медијским услугама. Овај процес мора бити инклузиван, координиран и транспарентан.

Министар културе Александар Богдановић подсјетио је да је у 2018. започета ревизија медијског законодавства, са циљем дефинисања највиших међународних стандарда и уз експертску подршку најреферентнијих међународних адреса за ову област – Европске комисије, Савјета Европе и ОЕБС-а, а коју прати широки друштвени дијалог свих заинтересованих страна.

“Усљед убрзаног развоја медијске индустрије створили су се услови да додатна питања од значаја за слободан и несметани рад електронских медија буду законски регулисана. Нацртом закона о аудиовизуелним медијским услугама имплементирана је Директива Европског парламента и Савјета о измјенама и допунама Директиве о аудио-визуелним медијским услугама, која је крајем 2018. године усвојена у Европском парламенту Такође, Нацртом су имплементиране препоруке из ЈУФРЕX Анализе медијског сектора Црне Горе, казао је министар Богдановић.

MKUОн је додао да је увјерен да ће данашњи рад бити од велике користи свим посленицима јавне ријечи и нагласио да је Влада Црне Горе отворен партнер на плану демократских и реформских процеса на бази ЕУ стандарда уређеног амбијента медија, као битног предуслова за изградњу отвореног, мултикултурног друштва, уз пуну спремност ка европским интеграцијама.

Шеф Одјељења за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц казао је да Црна Гора, као земља кандидат, мора ускладити своје законодавство са ЕУ Директивом о аудио-визуелним медијским услугама и да процес мора бити инклузиван, координисан и транспарентан.

„ЕУ, заједно са нашим партнерима Савјетом Европе и ОЕБС-ом, радо пружа стручну подршку и помаже Црној Гори у изради Нацрта закона о аудио-визуелним медијским услугама. Три нова закона која припрема Црна Гора, као и текуц́и позив за нови Савјет Агенције за електронске медије, представљају веома добре могуц́ности за унапређење Црне Горе у медијској области. То је нешто што грађани очекују и што ц́е ЕУ наставити веома пажљиво да прати“, рекао је Шпиц.

Шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Мариз Давије подсјетила је да су ове године већ одржана два округла стола о медијима: један у фебруару о Нацрту закона о медијима, и други у марту о Нацрту закона о РТЦГ. “Оба округла стола дала су јавности прилику да расправља о предложеним амандманима, као и да чује анализе великог броја међународних стручњака за медијско законодавство. Надамо се да ц́емо вам пружити исту прилику и овим, трец́им округлим столом“, казала је Давије.

Према ријечима координаторке за експертизу Савјета Европе Лејле Дервишагић, кључне препоруке Анализе медијског сектора из 2017. године биле су основа за правне реформе Закона о медијима. “Ове реформе биц́е спроведене у другој фази заједничког пројекта Савјета Европе и ЕУ - ЈУФРЕX ‘Слобода изражавања и слобода медија у југоисточној Европи’ током наредне три године“, казала је Дервишагиц́.



МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?