Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 132. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 132. сједници, којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају с Извјештајем са јавне расправе.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима којим се правни оквир Црне Горе даље усаглашава са стандардом Европске уније који се и сам мијења и унапређује. Предложеним законом донијетим и из потребе прилагођавања новим околностима и динамици промјена на плану борбе против криминала са елементима иностраности прописано је, међу осталим, формирање заједничких истражних тимова као једном од најефикаснијих инструмената у борби против прекограничног криминала.

Влада је усвојила Смјернице макроекономске и фискалне политике за период 2019 – 2022. године које садрже: средњорочне стратешке циљеве економске и фискалне политике, основне макроекономске и фискалне показатеље и пројекције и лимите потрошње и представљају основ за припрему буџета за наредну фискалну годину. Смјерницама макроекономске и фискалне политике пројектован је реални економски раст од 3,1 одсто у 2019. години, што је оцијењено као висока стопа раста након снажног раста у претходној години као базној. Пројектована просјечна стопа реалног раста црногорске економије у периоду 2020-2022. износи 3 одсто. У периоду 2019. до 2022. кумулативни реалани раст БДП-а ће износити 12,6 одсто. Раст ће бити заснован на наставку инвестиционе активности, диверзификацији домаће производње и извоза и даљем унапрјеђењу фискалне позиције.

Смјернице макроекономске и фискалне политике предвиђају наставак мјера на даљем јачању стабилности и одрживости јавних финансија, уз пројекцију смањења дефицита централног буџета на 2,97 одсто БДП-а у 2019. години, и остварење суфицита централног буџета и јавних финансија у цјелини у периоду 2020-2022. године, који ће просјечно годишње износити око 1,83 одсто БДП-а. Смјерницама је предвиђено смањење јавног дуга државе на испод 60 одсто БДП у 2022. години. Нето јавни дуг је у 2019. години пројектован на око 67 одсто БДП-а, и постепено ће се смањивати до износа од 57,6 одсто БДП-а у 2022. години. Средњорочни макрофискални оквир ће, сходно предметном документу, карактерисати суфицит јавних финансија и ниво јавног дуга усклађен са Мастрихтским критеријумом.

Усвојени су Извјештај о активностима на сузбијању сиве економије са предлогом мјера за сузбијање сиве економије и Анализа стања у области регистрације предузећа са мјерама за унапријеђење. Анализом је детаљно обрађено садашње стање процеса регистрације привредних субјеката и наведени су основни недостаци, који су образложени и коментарима прикупљеним из приватног сектора. Додатно, дат је опис жељеног стања које подразумијева могућност потпуне електронске регистрације предузећа, односно поједностављење процеса за оне привреднике који одлуче да оснују своје предузеће или региструју измјене доласком на шалтер Централног регистра привредних субјеката. Како је регистрација предузећа један од најважнијих индикатора за праћење конкурентности земље, у документу је дат осврт на Доинг Бусинесс методологију и приједлог измјене организационог статуса ЦРПС-а. Влада је задужила министарства економије, јавне управе и финансија као и Пореску управу и Секретаријат Савјета за конкурентност и препоручио Централној банци Црне Горе да почну реализацију активности дефинисаних Акционим планом и да о статусу реализације извјештавају сваког мјесеца.

Влада је усвојила Листу приоритетних капиталних пројеката који се финансирају из Капиталног буџета државе у 2020. години и задужила Управу јавних радова и Управу за саобраћај да, из оквира својих надлежности до 15. септембра доставе Министарству финансија процјену вриједности рангираних пројеката као и динамику реализације пројеката како би коначну листу капиталних пројеката за наредну фискалну годину Влада могла да утврди у оквиру Приједлога закона о буџету за 2020. годину.

Усвојена је Информација о реализацији препорука Државне ревизорске институције, датим у Извјештају о ревизији успјеха-Успјешност успостављања, вођења и контроле евиденције државне имовине код државних органа, број: 40116/19-023-20/31 од 25. јуна 2019. године, као и о предузетим активностима и статусу реализације Акционог плана за успостављање јединствене евиденције државне имовине у којој је констатовано да је Управа за имовину оспособила и припремила за функцију софтвер за израду јединственог информационог система за евиденцију покретних и непокретних ствари.

Влада је усвојила Информацију о реализацији пројекта „План заштите обавезно штићених објеката у саставу ЈУ Народни Музеј Црне Горе“. Министарство финансија задужено је да у сарадњи са Министарством културе у буџету за 2020. годину планира износ од 469.000 еура за пројекат који подразумијева физичку и техничку заштиту објеката Народног музеја Црне Горе и то: Владиног дома, Двора Краља Николе, Биљарде, зграде Српског Посланства (Етнографски музеј), зграде Библиотечко-архивског одјељења, Маузолеја Владике Данила на Орловом кршу, Маузолеја Петра ИИ на Ловћену, Његошеве родне куће на Његушима и Црногорске галерије умјестности „Миодраг Дадо Ђурић“.

Дата је сагласност на Приједлог одлуке о висини и начину обрачуна и плаћања накнада за коришћење добара националних паркова. Одлуком су утврђени висина, начин обрачуна и плаћања накнада коју правна или физичка лица плаћају за коришћење добара националних паркова те прописане накнаде за улазак у националне паркове и пружање услуга посјетиоцима (коришћење услуга водича, изнајмљивање бицикала, чамаца и кајака), накнаде за угоститељске, продајне, смјештајне и инфраструктурне објекте, постављање привремених објеката, коришћење објеката и простора за одређене намјене (паркирање, камповање, ложење ватре), коришћење знака националних паркова, снимање играних и комерцијалних филмова, спотова и реклама, сакупљање и брање шумских плодова, обављање спортског и привредног риболова, сплаварење и употребу пловила.

Накнада за улазак у националне паркове Црне Горе остаће на досадашњем нивоу, уз додатак да накнаду не плаћају дјеца старости до 12 година; организоване групе студената Природно-математичког факултета Црне Горе – одсјек биологије и Филозофског факултета – одсјек географија; истраживачи – експерти; представници дипломатског кора; представници Националне туристичке организације; лица са инвалидитетом и новинари. Накнада за улазак у националне паркове, посјету центрима за посјетиоце и едукативним стазама умањује се за 50 одсто за организоване групе ученика, студената, пензионера, синдикалних организација и планинарских друштава. За улазак у националне паркове не плаћа се накнада за у дане: 22. априла (Дан планете Земље), 21. маја (Дан независности Црне Горе), 22. маја (Међународни дан биодиверзитета), 24. маја (Дан европских паркова) те у националне паркове Скадарско језеро - друге недјеље јуна (Дан Скадарског језера), НП Дурмитор – 6. септембра (Дан НП Дурмитор), и НП Проклетјје 31. јула (Дан дијаспоре НП Проклетије).

Влада је усвојила Информацију о издавању гаранције Владе Црне Горе за Уговор о зајму између Њемачке развојне банке - КфW и Електропривреде Црне Горе АД Никшић за Пројекат реконструкција и модернизација Хидроелектране Перућица, фаза ИИ с Предлогом уговора о зајму. Закључено је да је Влада сагласна са Уговором и да прихвата гаранцију у износу од 33 милиона еура за пројекат чији је циљ реконструкција и модернизација ХЕ Перућица како би јој био продужен радни вијек, обезбјеђена висока погонска спремност и повећана ефикасност.

Усвојена је и Информација о расписивању Јавног позива за давање у дугорочни закуп земљишта у својини државе, ради изградње вјетроелектране, на локалитету „Брајићи“ – општине Будва и Бар, са Приједлогом тендерске документације за давање у дугорочни закуп земљишта у државној својини, ради изградње вјетроелектране, на локалитету „Брајићи“ – општине Будва и Бар. Министарство економије је задужено да објави Јавни позив за давање у дугорочни закуп земљишта у државној својини, ради изградње вјетроелектране, на поменутом локалитету.

Влада је усвојила информације о реализацији уговора за изградњу малих хидроелектрана на локацијама водотоцима Кутска ријека, Мојанска ријека и прихватила уговоре о концесији као и информације о реализацији уговорâ о концесијама на основу енергетских дозвола за изградњу малих хидроелектрана „Раштак” и „Раштак 2“ на водотоку Раштак и овластила министарку економије Драгицу Секулић да уговоре потпише.

Прихваћен је Анекс ИИИ Уговора о Агенту регистрације домена .ме са Процедуром за додјелу домена са премиум и резервисане листе домена којим се уводи нови начин додјеле премиум домена, препознат на тржишту под називом модел Директне понуде. Влада је прихватила и измјене и допуне Листе резервисаних имена домена са интернационализованим именима домена са измијењеном и допуњеном Листом којима су на листу резервисаних домена уврштени домени оцисти.ме, с3.ме, тузи.орг.ме, комунаеулqинит.ме, опстинаулцињ.ме и голубовци.ме, а више домена је премјештено са листе резервисаних домена на листу премиум домена.


Новоформирани Савјет, чији је предсједник премијер Душко Марковић, има за задатак и спровођење приоритетних мјера дефинисаних стратешким развојним документима у домену иновација, као и предлагање мјера и измјена законских прописа у циљу стварања повољног пословног амбијента за развој и промоцију иновација и иновационог предузетништва.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана „Стратегије унапрјеђења подстицајног окружења за дјеловање НВО 2018-2020“ за 2018. годину у којем је наведено, међу осталим, да се кључна постигнућа у првој години реализације Акционог плана односе на унапријеђен инстутуционални, правни и финансијски оквир за сарадњу органа државне управе и НВО, да је формиран нови Савјет за сарадњу органа државне управе и невладиних организација, да је донијета Уредба о избору представника НВО у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија, а након усвајања правног оквира за финансирање пројеката и програма НВО из државног буџета те да су припремљени приручник и смјернице за квалитетнију имплементацију тих утврђених стандарда јавног финансирања. Влада је задужила носиоце активности да предузму мјере за ефикаснију реализацију активности из Поглавља ИВ Стратегије из тачке 1 – Улога НВО у социо-економском развоју.

Влада је усвојила и Извјештај о примјени Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија за 2018. годину и задужила Министарство јавне управе да, у сарадњи са Управом за кадрове, настави и унаприједи обуку државних службеника на свим нивоима о значају стандарда јавног консултовања, с посебним освртом на примјену Уредбе, еПартиципацију као извјештавање о резултатима консултација те да до 1. октобра 2019. године, организује састанак са свим секретарима министарстава како би се указало на значај стандарда јавног консултовања у процесу креирања јавних политика.

Донијета је Одлука о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висини средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2020. години и усвојена Информација о поступку припреме Предлога одлуке о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2020. години. У оквиру ове тачке дневног реда Влада је задужила министарства науке, економије, одрживог развоја и туризма и здравља да у року од 15 дана објаве јавне конкурсе за расподјелу средстава на основу Одлуке о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2019. години.

Влада је донијела акционе планове за имплементацију Стратегије за трајна рјешења питања која се тичу расељених и интерно расељених лица у Црној Гори, са посебним освртом на подручје Коника за 2019. годину, за примјену Резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1325 – Жене, мир и безбједност у Црној Гори (2019-2022) - Програм спровођења 2019-2020. и за спровођење Стратегије информационо-комуникационих технологија правосуђа 2016-2020. године с Анексом буџета за имплементацију мјера из Акционог плана.

Донијете су одлуке о изради Измјена и допуна Просторно-урбанистичких планова општина Никшић и Колашин и Одлуку о изради Детаљног урбанистичког плана „Индустријска зона Зелени”, општина Рожаје те утврдила Нацрт Детаљног урбанистичког плана „Индустријска зона КАП-а" у Подгорици с Предлогом програма одржавања јавне расправе и Нацрт измјена и допуна Просторно урбанистичког плана Општине Даниловград у дијелу Генералне урбанистичке разраде „Спуж" с Предлогом програма одржавања јавне расправе. Такође су донијете одлуке о одређивању руководилаца израде измјена и допуна просторних планова и о висини накнаде за руководиоце и стручне тимове.

Влада је дала сагласност на Приједлог одлуке о локалним комуналним таксама Општине Бијело Поље.

Дата је сагласност Владе као хипотекарног повјериоца – Синдикату радника ХТП „Улцињска ривијера" за закључење предуговора и уговора о купопродаји станова у изградњи, односно омогоћено је да закључује предуговоре о купопродаји станова и уговоре о купопродаји станова за закључење предуговора и уговоре о купопродаји станова, који се налазе у објекту у изградњи, на катастарској парцели број 30/179.

Усвојена је Информација о захтјевима за помоћ у техничком дрвету са приједлогом за додјелу помоћи без накнаде на основу више стотина захтјева физичких лица, међу којима и грађана у стању социјалне потребе, који су затражили да им се без накнаде додијели дрво за огријев. Влада је задужила Управу за шуме да, сходно достављеном предлогу, донесе појединачна рјешења за поднијете захтјеве.

Влада је усвојила Информацију о резултатима предсједавања Црне Горе Јадранско-јонском иницијативом (ЈЈИ) у периоду мај 2018 – јун 2019. године и Информацију о припреми предсједавања Црне Горе Централно-европском иницијативом и Фондом за Западни Балкан у периоду 1. јануар - 31. децембар 2020. године.

Предсједавање наше земље Јадранско-јонском иницијатовом оцијењено је као успјешна мисија у којој је јачање регионалне сарадње јасан мотив и предуслов за напредак свих земаља јадранско-јонског басена, посебно кад је у питању добросусједска сарадња и испуњавање ЕУ агенде.

Влада је у оквиру кадровских питања разријешила на лични захтјев Дубравку Лаловић дужности савјетнице предсједника Владе за вањску политику због преласка на дужност сталне представнице Црне Горе при Сјеверноатлантском савезу и, такође на лични захтјев, Нину Вујошевић дужности државне секретарке Министарства финансија због преласка на дужност представнице Црне Горе у Свјетској банци.

За представника Црне Горе у Центру за спровођење закона у Југоисточној Европи са сједиштем у Букурешту именован је самостални царински инспектор за сузбијање кријумчарења Зоран Радусиновић.

На дужност директорице ЈУ Краљевско позориште Зетски дом именована је Весна Мирановић, а на дужност умјетничке директорице именована је редитељка Лидија Дедовић.

На дужност умјетничке директорице ЈУ Музички центар именована је виолинисткиња Мирка Шћепановић.

Влада је прихватила Предлог Кадровске комисије да предложи Скупштини акционара Електропривреда Црне Горе АД Никшић да, због истека мандата чланова Одбора директора овог друштва, за чланове новог Одбора директора као представнике државног капитала, изабере: Самира Хоџића, Ђока Кривокапића, Љуба Кнежевића, Ранка Миловића, Владана Радуловића и Срђана Спаића.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?