Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни секретар Катнић: Активности Владе Црне Горе у борби против сиве економије дају резултате

Објављено: 01.08.2019. 20:31 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Влада Црне Горе је на данашњој сједници размотрила и усвојила Извјештај о активностима на сузбијању сиве економије са предлогом мјера за сузбијање сиве економије.

„Као што сте упознати, управо узимајући у обзир значај питања постојања сиве економије, односно привређивања на неформалном тржишту, одређености Владе да се ухвати у коштац са овом појавом и проблемом, почетком 2018. године Влада је формирала нову Комисију за сузбијање сиве економије којом предсједава потпредсједник Владе Милутин Симовић и исту чине представници разних државних институција и органа система. Ово из разлога јер борба са сивом економијом не може бити само орјентација једног органа нити једна мјера може дати жељене резултате већ је потребна синхронизована акција свих државних институција и органа са комбинацијом разних мјера и активности“, саопштио је државни секретар у Министарству финансија, Немања Катнић на конференцији за медије одржаној након 132. сједнице Владе Црне Горе.

„У каснијем периоду почетком 2019. године састав Комисије проширен је са представницима још државних органа али и значајније са представницима Савјета страних инвеститора, Америчке привредне коморе, Привредне коморе Црне Горе, Уније слободних синдиката и Савеза синдиката Црне Горе, а управо са циљем укључивања разних институција у оквиру Црне Горе чији основни циљ и задатак јесте спречавање сиве економије, поштовање права грађана, радника и сл“, казао је државни секретар Катнић и додао да када се ради о Извјештају о сузбијању сиве економије са предлогом мјера за сузбијање сиве економије да је током претходне 2018. и текуће 2019. годину кроз разне мјере Владине политике у:
нормативном смислу, покренуто доста реформских активности што са становишта успостављања система за бољу контролу али и стварања повољнијег, привлачнијег и конкурентнијег амбијента за пословање, започињање новог али и легализацију постојећих бизниса у Црној Гори,
у конкретном свједоци сте низа акција и активности разних државних органа који су за резултат имали спречавање нелегалне трговине, нелегалног прометовања, запљене производа, спречавања нелегалног пословања у разним обласитма и секторима.

Државни секретар Катнић је нагласио да су надлежни државни органи  извршили преко:

30.000 инспекцијских контрола - надзор на унутрашњем тржишту и прегледа у спољнотрговинском промету (по захтјевима привредних субјеката). На унутрашњем тржишту је у првој половини године утврђено око 11 хиљада неправилности, издато 5.647 прекршајних налога, изречено око 2,2 милиона новчаних казни;
У поступку инспекцијског надзора, у периоду од јануара до јуна, извршене су 1.402 потпуне контроле. Укупне корекције по основу извршених контрола износе око 48 милиона €. Највеће корекције остварене су по основу ПДВ-а, око  33 милиона, пореза на добит, око 2.8 милиона, и дохотка, око 8.6 милиона;
Вриједност робе за царинске сврхе у односу на пријављену вриједност увећана је за око 6 милиона €, што је повећало наплату царинских дажбина за око 1.5 милиона.
Посебан нагласак и пажња се поклања регистрацији смјештаја, пријави гостију, наплати боравишне таксе и радним односима у хотелијерству;
Ради се на припрема новог Закон о раду који ће допринијети смањењу неформалне запослености и сузбијању рада на црно.
Интензивно се спроводе контроле предузећа корисника шума, првенствено са аспекта њиховог законитог пословања, ажурне документације и измирених обавеза према запосленим и држави. 

Такође, истакао је да је пажња инспектора била усмјерена на: 

- испуњеност услова за приступ дјелатности пословних субјеката који се баве туризмом, угоститељством, трговином, занатством, здравственим и другим врстама услуга, као и испуњеност свих услова у објектима (привремени и трајни) за вршење наведених дјелатности; 
- области које су карактеристичне за период предсезоне (градилишта, објекти за смјештај дјеце, ученика и студената, припрема шеталишта за коришћење у сврхе продајних мјеста укључујући и припрему купалишта, припрему базена итд. 
- контролу издавања фискалних рачуна, оглашавање и рекламирање туристичко-угоститељске дјелатности, пружање услуга туристичког водича, надзор угоститељских објеката у приморским општинама; 
- контролу поштовања осталих прописаних обавеза у овим дјелатностима (забрана точења алкохолних пића малољетницима, забрана употребе дуванских производа у угоститељским објекатима који су пријавили да се исти неће конзумирати, коришћење ауторских и сродних права и сл.). 

Све мјере су резултирале бољом фискалном дисциплином, већом наплатом изворних прихода са акцентом на опоравак тржишта дуванских производа што је резултирало бољом наплатом акциза на дуванске произовде.

Само неки од података  - приходи буџета у периоду јануар - јул 2019. године наплаћени су у износу од 997,9 мил.€, што је у односу на исти период претходне године више за 73,5 мил.€ или 8,0%. У односу на план по ребалансу  (јануар-јул) приходи су већи за 10,2 мил.€ или 1,0%.  

Највеће позитивно одступање забиљежено је код наплате акциза на дуван и дуванске производе и то 2,1 мил.€ или 10,2%

Приходи буџета у јулу 2019. године наплаћени су у износу од 173,9 мил.€, што је за 13,3 мил.€ или 8,3% више у односу на исти мјесец 2018. године. У односу на план по ребалансу приходи су већи за 6,2%.

ПР Служба
Министарства финансија


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?