Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција о тренутном стању у ЕУ: Проширење да буде у фокусу и нове бриселске администрације

Објављено: 10.09.2019. 20:36 Аутор: КЕИ
Европска унија ће бити комплетна тек приступањем земаља Западног Балкана, због чега је важно да проширење ЕУ остане међу приоритетима нове бриселске администрације, уз подршку чланица Уније, оцијењено је на конференцији „Тренутно стање ЕУ и будућност политике проширења ЕУ“.

Амбасада Мађарске у Црној Гори у сарадњи са Институтом за вањске послове и трговину Мађарске организовала је конференцију, током које је, у оквиру два панела, разговарано о резултатима и наредним корацима Црне Горе у процесу преговора с ЕУ, као и претходним искуствима проширења. Скуп је отворио мађарски амбасадор у Подгорици, Јожеф Неђеши, који је истакао да тема данашње конференције не може бити актуелнија него што је данас.

Главни преговарач Александар Дрљевић је истакао да је политика проширења у историји ЕУ препозната као један од кључних механизама за јачање јединства, европског духа и сарадње и његовање различитости.

„Најефикаснији приступ који имамо у остваривању наших заједничких циљева је кроз процес интеграције. Такође, интеграција је најбоље средство за приближавање држава чланица и Западног Балкана за истим столом како би се постигла заједничка решења. Кредибилна политика проширења стратешко је улагање у европску сигурност и просперитет и вец́ је допринијела миру и стабилности на Западном Балкану, који се крец́у далеко изван ратова деведесетих“, рекао је он.

Земље Западног Балкана, додао је Дрљевић, вјерују да њихова будуц́ност лежи у ЕУ - чак и ако је Унија сама уплетена у бројна питања попут имиграције, безбједности или популистичких покрета. „Приступање ЕУ показало се као један од најјачих покретача економског развоја, стабилности и мира и зато сви имамо заједнички интерес да наставимо“, поручио је главни преговарач.

KEI

Министарски комесар за Брексит у Министарству вањских послова и трговине Мађарске, Саболч Такач, истакао је да ЕУ није комплетна без овог региона.

„Морамо на томе снажно да радимо и Мађарска неће бити усамљена у том послу, јер у ЕУ постоји група пријатеља проширења, која може лако бити идентификована географски. Вјерујемо да су у процесу приступања Црна Гора и Србија већ доста постигле у поређењу са другима. Чули смо током панела да су Србија и Црна Гора предводници процеса, али ја бих ипак рекао – Црна Гора и Србија“, навео је Такач.

Он је указао на важност економског развоја сваке од држава која приступа ЕУ, јер је приступање Унији, поред бројних користи, донијело и изазове, попут одлива радне снаге, због чега земље морају радити на сопственом економском развоју и обезбиједити услове за повратак радника у матичну државу.

Државни секретар за безбједносну политику и политички директор Министарства вањских послова и трговине Мађарске, Иштван Балог, поручио је да је проширење ЕУ позитивно, како са политичког, тако и са економског становишта. „Ми вјерујемо да Црна Гора и Србија могу бити чланице ЕУ и прије 2025, и залагаћемо се за то, као и за отварање преосталог поглавља у преговорима у случају Црне Горе. Наше искуство показује да је отварање поглавља постало веома политизовано питање, а да је у претходним проширењима било више техничко, поготово зато што отварање неког поглавља значи тек почетак једног поцеса“, истакао је Балог.

Директор Института за вањске послове и трговину, Мартон Угрошди, сматра да је важно одржати тему проширења ЕУ актуелном, поручујући да Мађарска улаже напоре да та тема буде присутна на столу ЕУ и да подржава земље Западног Балкана у њиховој интеграције у ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?