Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Богдановић: Неприхватљив сваки атак на медијску заједницу, Влада константно унапређује амбијент за њихово дјеловање

Објављено: 12.09.2019. 18:28 Аутор: Министарство културе
MKUУ Подгорици је данас, у организацији Европске комисије, отворен форум “Дани медија ЕУ - Западни Балкан”. Кључна тема овогодишњег издања форума, који је успоставлиен 2017. године, тиче се политике и медија, а програм ће трајати два дана.

Форум је отворио министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић, који је поздравио учеснике скупа, међу којима је био и генерални директор Директората Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон.

У свом обраћању, министар Богдановић истакао је како се медијски плурализам у Црној Гори, уз остало, огледа и у чињеници да у њој данас дјелује 140 медија, те да су стварање неопходних услова за њихов несметан и безбједан рад, унапрјеђење укупног медијског амбијента и гаранција слободе изражавања и професионалног информисања, кључни циљеви којима тежи Влада Црне Горе.

Слобода изражавања као основно људско право је неприкосновена, али са собом носи и одговорност, како према чињеницама тако и према јавности. Високи етички принципи и саморегулација су зато изузетно важни, посебно за демократије у развоју. Објективно и квалитетно извјештавање подршка је квалитету демократије, а медији су најбољи контролори сваке власти када су професионални.
  
Са друге стране, медијске слободе и несметан и независан рад новинара још увијек нису нешто што се подразумијева, ни глобално, ни у Европи, ни у нашем окружењу. И данас нажалост имамо случајеве да се новинари хапсе, нападају или чак убијају. То је апсолутно неприхватљиво. Влада предузима све мјере за разрјешење напада на новинаре и имовину медија. Безбједан амбијент за рад медија услов је свих услова који ће држава институционално гарантовати свим медијским посленицима. Ниједан случај напада на новинаре, њихову безбједност и имовину медија не смије бити архивиран без конкретног полицијског, тужилачког и судског разрјешења - истакао је он.

Министар Богдановић нагласио је и како су у току бројне активности на успостављању још квалитетнијег медијског законодавства, али и да Влада Црне Горе и на друге начине подржава медијску заједницу.

MKUАктуелну ревизију медијског законодавства у Црној Гори, започету 2018.године, у циљу достизања највиших међународних стандарда и добре праксе, уз експертску подршку међународне заједнице, прати широки друштвени дијалог. Ревизијом закона о медијима, Националног јавног сервиса Радио Телевизије Црне Горе и аудиовизуелним медијским услугама надоградићемо досегнути ниво квалитетних услова за рад медија и нормирати рјешења која гарантују слободне и независне медије, заштиту плурализма и разноврсности медија, транспарентност државног оглашавања у медијима, финансијску подршку саморегулацији, снажење политичке, институционалне и финансијске независности регулатора за електронске медије, те укупну независност националног јавног емитера.
 
Влада, је, заједно са осталим институцијама, у само протеклих пар година, обезбиједила и значајну директну финансијску помоћ у различитим облицима за рад медија, било комерцијалних или јавног сервиса, у износу од преко 40 милиона еура. Стимулативним мјерама подстицаја медијском плурализму, дневна и периодична штампа у Црној Гори подлијеже нижој пореској стопи ПДВ-а - рекао је он.

Развој технологија, како је истакао министар Богдановић, још је један изазов за медијску заједницу у Црној Гори и регији.

Оно о чему данас говоримо мора неминовно бити и шира слика. Поред конвенционалних изазова, не треба занемарити ни савремене изазове који стоје пред медијском заједницом, у региону и глобално. Суочавамо се и са брзим и често непредвидљивим промјенама изазваним наглим технолошким напретком и растућом улогом интернета и друштвених мрежа. Кључ је размијенити искуства и наћи најбољи модел за успјешност и одрживост медија у поодмаклој технолошкој ери, истоворемено не допуштајући угрожавање стандарда и квалитета рада. То није нимало лак задатак, поготово за медије на Западном Балкану са органиченим ресурсима и подложним утицајима и рањивостима, али сам увјерен да прави пут постоји. Додатно, пропаганда и дезинформације данас представљају проблем за који, макар у демократским друштвима, нема једноставног и једнократног одговора. Константна едукација, развијање критичког разумијевања и анализе медијских садржаја, подизање свијести и јачање професионалности су од кључног значаја у том погледу, што није посао само медијске заједнице, већ читавог друштва. Најбоље оруђе против лажне вијести остаје истинита информација. У изазовима дигиталног доба и хиперпродукције вијести, Црној Гори и региону требају медији који раде у интересу јавности - закључио је он.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?