Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе донијела Стратегију реформе правосуђа 2019-2022 и Акциони план за имплементацију Стратегије за период 2019-2020

Објављено: 12.09.2019. 21:43 Аутор: Министарство правде

Влада Црне Горе на данашњој сједници донијела је Стратегију реформе правосуђа 2019-2022, с Акционим планом за имплементацију Стратегије за период 2019-2020. Доношењем ових аката наставља се са спровођењем реформских приоритета утврђених у преговарачком процесу за поглавље 23, кроз дефинисане оперативне циљеве: јачање независности, непристрасности и одговорности правосуђа; јачање ефикасности правосуђа; црногорско правосуђе као дио европског правосуђа; јачање доступности, транспарентности и јавног повјерења у правосуђе; као и развој Министарства правде, Центра за обуку, адвокатуре, нотаријата, јавних извршитеља и судских вјештака.

Говорећи на прес конференцији након сједнице генерална директорица Директората за организацију правосуђа, кривично законодавство и надзор Маријана Лаковић Драшковић подсјетила је да је да су у претходном периоду учињени бројни позитивни помаци у области реформе правосуђа од којих треба истаћи: усвајање амандмана на Устав којима је ојачана независност правосуђа; измјена, унапређење и имплементација нормативног оквира из области правосуђа, рационализација мреже судова и прекршајног система, унапрјеђење кривичног и грађанског законодавства, скраћивање дужине трајања поступака и смањење броја заосталих судских предмета, јачање доступности, транспарентности и јавног повјерења у правосуђе, јачање институционалних и професионалних капацитета правосудних органа у циљу њиховог доприноса у процесу европских и евроатланских интеграција Црне Горе, итд.

            „С тим у вези, желим посебно да нагласим да смо веома поносни на остварене резултате ове реформе, који су грађанима и привреди обезбиједили бољу заштиту права и бржи приступ правди, али и свјесни чињенице да у појединим сферама реформе правосуђа и даље постоји значајан простор за унапрјеђење.

Реформске активности ће у наредном периоду бити усмјерене ка остваривању кључних стратешких циљева. Даље јачање независности, непристрасности и одговорности правосуђа остаје приоритет Црне Горе у процесу европских интеграција. Већи ниво ефикасности правосудног система унаприједиће квалитет поштовања људских права и владавине права. Јачање доступности и транспарентности правосудних институција у наредном периоду треба да резултира већим степеном јавног повјерења грађана у правосуђе. Реформски процеси допринијеће и унапрјеђењу међународне и регионалне правосудне сарадње и даљој изградњи капацитета правосудних институција. Такоде, посебан дио Стратегије биће посвећен стратешким смјерницама које за циљ имају реформе и даљи развој правосудних институција и других институција у функцији правосуђа. Досадашњи резултати обавезују на даљу посвећеност за пуну имплементацију закона и примјену праксе Европског суда за људска права и међународних стандарда“, истакла је генерална директорица. 

Усвајање Стратегије  прати и усвајање Акционог плана за двогодишњи период, којим су предвиђене мјере и активности потребне за спровођење стратешких и оперативних циљева дефинисаних Стратегијом.

Овдје можете преузети Стратегију и Акциони план на црногорском и енглеском језику:

Стратегија реформе правосуђа 2019-2022

Акциони план за имплементацију Стратегије реформе правосуђа 2019-2020

Стратегy фор тхе Реформ оф тхе Јудициарy 2019-2022

Ацтион План фор тхе Имплементатион оф тхе Стратегy фор Реформ оф Јудициарy 2019-2020

 

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ

 

ВИДЕО: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Н8_ПфМ0л-хо&феатуре=yоуту.бе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?