Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић на конференцији ЦРНВО: Слобода медија знатно одређује и дјеловање цивилног друштва

Објављено: 20.09.2019. 20:16 Аутор: Министарство културе
MKUУ Подгорици је данас, у организацији Центра за развој невладиних организација, одржана конференција “Цивилно друштво у Црној Гори – како до повољног окружења за цивилно друштво”.

У склопу конференције, уприличен је и панел на којем су учествовали министар културе Александар Богдановић, министарка јавне управе Сузана Прибиловић, предсједник Управног одбора “Института алтернатива” Стево Мук, предсједник Скупштине “Медиа центра” Душко Вуковић и извршни директор Центра за информисање, сарадњу и развој невладиних организација из Словеније Горан Форбици.

Током скупа, присутнима се обратио министар Александар Богдановић, чије се обраћање доминантно тицало медијске дјелатности у Црној Гори.
Знајући да се слобода медија као жива материја не нормира само медијским законодавством, већ И системским рјешењима различитих нивоа институција и јавних политика, важно је истаћи значај снажења свеукупне јавне и друштвене свијести о слободи медија као демократском механизму у сучељавању плуралних мишљења о развоју друштва. У циљу гаранција несметаног рада медија Влада Црне Горе предузима све мјере и институционалне механизме на плану разрјешења напада на новинаре и имовину медија са снажном подршком скупштинској комисији која се бави овим питањима.

На држави је да створи амбијент слободе и безбједности рада новинара, да створи правни амбијент сходан европском праву, а на медијима је да свој интегритет и одговорност чувају професионализмом и етичким саморегулаторним кодексима, јер само кредибилни медији афирмисаће кредибилну јавност, препознајући јавни интерес као сврху демократског друштва. У контексту казаног, а имајући у виду да слобода изражавања и слобода медија знатно одређује дјеловање цивилног друштва, напоменуо бих да сходно фази ЕУ интеграција и преузетим обавезама из преговарачких поглавља и стратешких докумената приступања, Црна Гора правно баштини и имплементира високе међународне стандарде слободе изражавања и слободе медија, те да као такве исте, слободан сам казати, представљају и рационалан основ за креирање повољног амбијента за дјеловање цивилног друштва у Црној Гори – нагласио је министар Богдановић.

MKUОн је детаљније говорио и о активностима Владе Црне Горе у циљу подршке медијској сцени.
Актуелну ревизију Закона о медијима, Закона о националном јавном емитеру РТЦГ и Закона о електронским медијима, у циљу дефинисања највиших међународних стандарда и уз експертску подршку најреферентнијих међународних адреса за ову област (Европска комисија, Савјет Европе, ОСЦЕ), прати широки друштвени дијалог свих заинтересованих страна. Ревизијом, коју обиљежавају и двије мониторинг експертизе, чиме подстичемо захтјевност у испуњавању највиших стандарда и најбољих међународних пракси, настојимо да на већ досегнутом нивоу гаранција слободе медија нормирамо нове просторе слободе и услове за безбједан рад новинара, рјешењима која гарантују слободне и независне медије, заштиту плурализма и разноврсности медија, транспарентност државног оглашавања у медијима, финансијску подршку саморегулацији, снажење политичке, институционалне и финансијске независности регулатора за електронске медије, те свеукупне независности националног јавног емитера. Наравно, свјесмо смо да није довољно донијети законе, њих треба примијенити са свим правима и обавезама, у циљу јавног интереса И унапрјеђења медијских слобода и демократског друштва. Но, питање регулације и високих стандарда једно је И изузетно битно лице оквира за рад медија. Друго, подједнако важно, јесте свијест и нужна пракса високих саморегулаторних професионалних стандарда. Свакако да напоре државе на успостављању повољног амбијента за слободан рад медија, односно јаке регулаторне нормативне механизме морају пратити јаки саморегулаторни механизми поштовања медијских професионалних стандарда – закључио је он.

Влада Црне Горе, како је истакла министарка Сузана Прибиловић, посвећена је сарадњи са цивилним сектором.
У претходном периоду, у дијалогу са представницима невладиног сектора, успостављен институционални и нормативни оквир за дјеловање НВО и међусекторску сарадњу. У 2017. години измијењен је и допуњен Закон о невладиним организацијама, којим је дефинисан нови начин финансирања невладиних организација из буџета Црне Горе. Донијета је и Стратегија унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020, чију реализацију пратимо кроз новоформирани Савјета за сарадњу са НВО који представља кључно мјесто за рјешавања отворених питања и у оквиру којег водимо конструктиван дијалог о стратешким и другим питањима важним за одрживост невладиних организација, што је препознато у последњем извјештају ЕК. Успоставили смо и Директорат за добру јавну управу и дјеловање невладиних организација у оквиру Министарства јавне управе – рекла је она.

Иначе, панел дискусији претходило је отварање конференције, на којем су говорили предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Аиво Орав и извршна директорка Центра за развој невладиних организација Ана Новаковић.
Данашња конференција организована је поводом 20 година од оснивања Центра за развој невладиних организација, а у оквиру пројекта “Ресурсни центар за организације цивилног друштва у Црној Гори”.

Видео: Yоутубе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?